opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
Cytat
gdz
Grodzisk :?:

ulrke  Dołączył: 20 Gru 2008
Grudziądz :)

fail :-P

trochę, ale co do pierwszych liter nie było wątpliwości (chyba)

nie, z tymi sobie poradziłem

witamy kolejnego zaszczepionego Poznaniaka :-P

Dzięki, zwłaszcza, że z Grodziskiem też znalazłbym koneksje :)

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
Dla opiszona powinieneś napisać PO/CG. :mrgreen:

(no chyba, że CGR ;-) )

Johanson  Dołączył: 28 Cze 2008
opiszon napisał/a:
nie, z tymi sobie poradziłem

witamy kolejnego zaszczepionego Poznaniaka :-P

...czyli jest nas więcej? ;-)

co do testów k200 i ich wiarygodności,
czytałem przelotnie te pseudo testy w jednej z komputerowych gazetek, już od początku wzbudzały moje rozbawienie. Niska pozycja K200 wiązała się z brakiem LV, szybkością zdjęć seryjnych, (funkcje kompletnie dla mnie nieistotne) i nie najlepszym oddaniem kolorów(???), natomiast w tabelce jakość/cena aparat ten plasował się już wysoko.

Na dpreview w podsumowaniu, podkreślają, że jpg na ustawieniach standardowych (automat) wypluwa zbyt wyostrzone i nasycone kolorystycznie zdjęcia, ja także to zauważyłem ale tylko podczas strzelania na automatycznych programach. Jeżeli komuś nie odpowiadają takie zdjęcia można to bardzo prosto skorygować, zmieniamy w ustawieniach aparatu nasycenie na -1 (według gustu od +5 do -5), albo strzelamy używając ustawień manualnych (preselekcja przysłony, iso, albo czasu)
Podkreślę jeszcze raz, że te wady k200 które wymienia się najczęściej nie mają dla mnie
żadnego znaczenia, a informacje że wadą tego korpusu są zbyt nasycone zdjęcia w przypadku kiedy w 10 sekund możemy sobie to nasycenie ustawić według własnego gustu, świadczą o tym że niektórzy autorzy testów traktują potencjalnych kupujących jak bezmózgową masę, która kupuje sobie lustrzankę tylko po to, by jechać cały czas na automacie.

MacRayers  Dołączył: 07 Wrz 2008
Johanson napisał/a:
niektórzy autorzy testów traktują potencjalnych kupujących jak bezmózgową masę, która kupuje sobie lustrzankę tylko po to, by jechać cały czas na automacie.

Bo żeby robić dobre fotki, to trzeba mieć coś co jest reklamowane - vide Panasonic, Sony... A ludzie niech za dużo nie myślą bo zaczną pytać się o ISO, dynamikę etc.
To jest główny nurt i na tym się zarabia - na białych K-mkach, na niebieskich Panasonikach, na Alfach etc. Osoby ambitniejsze, to chyba mniejsza ilość.

Ja kupowałem w MM w Poznaniu i nie prosiłem o pomoc w wyborze. Jak wydaję 1,5 k pln to raczej wiem, co chce kupić i popieram to gruntownym badaniem. Wskazałem pudełka, Pani upewniła się, że na pewno te, kiwnąłem głową i tylko inna Pani w kasie trochę niedowierzała i musiała dzwonić na dział i upewniać się czy aby wszystko ok :) Ogólnie wszystko pięknie, a k200 swoje pierwsze gruntowne testy przejdzie przy porównywaniu z D50 :) w Zielonej Górze ;)

maxbor  Dołączył: 01 Lut 2009
Na wstępie witam wszystkich forumowiczów. Mój pierwszy post jako użytkownika K200D. Wracając do tematu i wypowiedzi ulrke dziwne to co się dzieje na rynku foto, a mianowicie wśród ludzi odpowiedzialnych za sprzedaż DSLR. Sam kupując K200D byłem przekonywany do innych marek. Sprzedawca ciągle powtarzał o LV w innych modelach nie mogąc zrozumieć, że na świecie są jeszcze ludzie racjonalnie myślący, dla których zakup za ok 2000 zł jest przemyślany i świadomy. Przykre, że ludzie niekompetentni napędzają wyścig mpx i innych gadżetów. Co do samego K200D- świetny aparat. Kupując, przemyślałem za i przeciw i dokonałem wyboru, z którego jestem zadowolony. Pozdrawiam wszystkich fotoamatorów Pentax'owych maniaków. :-B

TTomek  Dołączył: 02 Mar 2008
maxbor, witaj :-) dobry wybór :-D

donietsk  Dołączył: 03 Wrz 2008
Hmmm ja także jestem uzytkownikiem K200D i rozterki miałem tylko takie że decydując sie na pentaxa decydowałem się na system obiektywów, który ma swe mankamenty, a co do aparatu to K200d w cenie w jakiej kupiłem nowego czyli 1474 zł z Kitem II to jest mistrzowski aparat i nie ma sobie równych w tej kategorii cenowej , taki chciałem i taki mam jestem w pełni zadowolony, by uzyskać podobny poziom zadowolenia musiałbym wydać 3000 tys. wtedy a teraz po poswyżkach to niewiadmo ile i po co skoro K200D ma to co chcę ...

MacRayers  Dołączył: 07 Wrz 2008
donietsk napisał/a:
to niewiadmo ile i po co skoro K200D ma to co chcę

...o właśnie - sedno sprawy. Pytanie - ile osób wie co chce (poza tym, że chce to co sąsiad lub to co na ładnej reklamówce*)?

P.S. "Ładna reklamówka" - element nieznany w świecie Pentax.

Wśród moich znajomych tylko jedna osoba ma Pentaksa. Może dlatego, że jako jedyna przed zakupami trochę poszukała/poczytała/doczytała się.

ladyhawke  Dołączyła: 07 Lis 2008
A nasz wybór Pentaxa odbył się przypadkiem:

Szperaliśmy po ebayu szukając taniej używki i wpadł nam w oko K100D Super. No i zaczelo sie czytanie i szperanie co to w ogóle jest Pentax. I do Pentaxa przekonało nas że ma całkiem dobry optycznie i przyzwoity kit.

I odkąd mamy K200D ciągle odkrywamy mnóstwo udogodnien: a to, że nie kreci przodem przy ostrzeniu, a to górny wyświetlacz (pomocny bo nie trzeba sie schylać, jak aparat jest na statywie). A ostatnio odkryłam okienko w tulipanie, by mieć lepszy dostęp do filtra polaryzującego, i już w ogóle jestem zakochana w Pentaxie.

ladyhawke  Dołączyła: 07 Lis 2008
I taki mam wlasnie zamiar :P

Morg  Dołączył: 28 Mar 2009
Odkurze trochę stary temat, jako posiadacz k200d od czerwca, jestem zachwycony :) Jak dla mnie świetny aparat. Uszczelnienia, jakość wykonania, stabilizacja, działanie ABW i kolorystyka - super. Świetnie leży w ręce, grip wydawał mi się z początku za mały - ale teraz jestem zachwycony - cały zestaw jest bardzo poręczny. Przed zakupem zastanawiałem się nad GX-20, ale w końcu przeważyła cena. Za 2000zł kupiłem k200d sprowadzonego z Austrii z 18-55 i 50-200 + 149zł za gripa i myślę że zrobiłem dobry interes. Aparat doskonale sprawuje się także z manualnymi szkłami.
Zaskakuje także jakość obiektywów kitowych, wykonanie + niekręcące mordki. Szkoda że Pentax nie postarał się o następce k200d bo w swoim segmencie aparat oferuje bardzo dużo.

Wcześniej miałem Nikona D70 i AF-S 18-70 + parę innych. I tu wychodzi jedyna ale faktycznie spora wada Pentaxa - sposób ostrzenia, te niezdecydowanie autofokusa - kręcenie raz tu raz tam. Nikon na śrubokrętach ostrzył sporo lepiej, natomiast z kitem który posiada silnik robił to natychmiastowo. Szkoda że mimo 4 lat różnicy dzielących aparaty Pentax nie prezentuje jeszcze takiego poziomu.

Ale nie żałuje wyboru :) mam uszczelnienia, mam sporo lepszą kolorystykę i ABW. I perspektywę zakupu FA 31 ltd, dla którego zmieniłem system, mam nadzieje że do 2009 zdołam tyle zaoszczędzić ;)

mas7odon  Dołączył: 01 Lut 2009
Morg - 2k za nowy ?

Morg  Dołączył: 28 Mar 2009
mas7odon - tak za nowy, pojawiły się wtedy na allegro 2-3 sztuki, sprowadzone z Austrii, z europejską gwarancją. 1999zł za k200d + dual kit. Wziąłem od razu choć byłem zdecydowany na GX-20 który był wtedy po 2399 w Saturnie. Nie wiem czy gwarancja ważna w Polsce, ale jak coś to mam komu wysłać aparat - choć wydaje mi się że spokojnie popracuje parę lat.

Skocz do: