Benek  Dołączył: 18 Wrz 2008
Szary filtr połówkowy do Sigmy 10-20
Mam problem z filtrem.
Potrzebowałem szary filtr połówkowy do mojej Sigmy (gwint 77). Kupiłem sobie na allego filterek Marumi GC Gray, bo miał sensowną cenę, a ponadto wyboru wielkiego nie było. W sklepach tak dużych połówek nie ma, a na Allegro jest tylko ten Marumi albo jakiś Heliopan za 370 (!) zł.

Wczoraj potestowałem sobie filterek i ... ręce opadły. Proszę popatrzeć zwłaszcza na prawy górny narożnik.

Nawet biorąc pod uwagę samoistne winietowanie Sigmy, nie spodziewałem się czegoś takiego. Mam jeszcze polarka do Sigmy, wcale nie slim, a winieta w jego przypadku jest zupełnie akceptowalna. Ten Marumi po prostu mnie zszokował.

Pytania moje są następujące - jaki filtr połówkowy do Sigmy 10-20 jest do zdobycia w rozsądnej cenie? A może jestem skazany na tego Heliopana?

P.S. System Cokin nie wchodzi w grę, bo dla dwóch płytek (połówka+polar) moim zdaniem nie ma sensu wchodzić w te klocki.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Czy to była na pewno wersja slim? Cokin nie będzie kosztował w komplecie więcej niż filtry wkręcane ale holder też musi być slim.

Marumi to nie jest slim, wiedziałem o tym od początku. Zbytnio się tym nie przejmowałem bo robiłem na tym polarze http://fotozakupy.pl/filt...ital,6301s,231d (nie-slimie) zdjęcia, które dało się znieść.

Fotka dzisiaj pstryknięta ze wspomnianym polarem. Jak się trochę pokombinuje w PS z redukowaniem winiety i rozjaśnianiem narożników będzie OK.

Natomiast w przypadku Marumi ratunek tylko w stemplowaniu, bo winieta jest tragiczna, nieredukowalna.

Premislaus  Dołączył: 28 Paź 2008
Toś mnie pocieszył :-( właśnie czeka na mnie do odebrania taka sama połówka Marumi

A tak z ciekawości się spytam, jak cenowo, orientacyjnie stoi Cokin (z holderem-slim)?
Może taniej mnie wyjdzie nie kupować Heliopana, opylić to Marumi, Hoyę polara i kupić Cokin z dwiema płytkami :-?

[ Dodano: 2009-02-10, 18:09 ]
Premislaus napisał/a:
Toś mnie pocieszył :-( właśnie czeka na mnie do odebrania taka sama połówka Marumi

żeś się chłopie pospieszył :mrgreen:

valdis62  Dołączył: 12 Cze 2006
Pamiętaj, gdybyś chciał się jednak zdecydować na Cokin, że system P to może być do tej Sigmy za wąsko. Ja mam holder systemu P slim (z jednym slotem) i przy filtrach Hitech 85 mam na obiektywie DA 14mm bardzo lekkie winietowanie.

Zależy z jakimi filtrami - chińszczyzna, Cokin czy Hitech

valdis62  Dołączył: 12 Cze 2006
plwk, sądzisz, że z chińszczyzną będzie lepiej ? :-P

Na pewno nie lepiej ale taniej :-P . Miałby nowe doświadczenie z zamiennikami :-D

Jurek  Dołączył: 09 Cze 2007
Fotografując Sigmą 10-20 najczęściej trzymam filtr Cokin w ręku i przykładam do obiektywu. Może jest to niewygodny sposób ale nie mam żadnego winietowania tak jak dzieje się nakładając holder.

saxon  Dołączył: 30 Cze 2007
Ja używam obciętego piłką do metalu zwykłego holdera systemu Cokin z tą Sigmą i nie mam winiety.

placebo  Dołączył: 14 Lip 2008
Ja mam tak samo jak saxon i daje radę ;-)

piter_76  Dołączył: 23 Kwi 2007
Mialem tajwanskie podrobki Cokin`a i z ta Sigma nie specjalnie nadawaly sie do uzytku. O ile dobrze pamietam to dopiero od 14mm nie bylo widac krawedzi filtra w kadrze, bylem wiec niejako zmuszony wymienic na Hitech, z ktorymi juz tego problemu nie ma bo sa troche dluzsze.
W kadrze pionowym zwykly holder na 3 plytki nie winietuje, dla kadrow poziomych jest widoczna winieta dla ogniskowych od 10-12mm, powyzej jest juz dobrze, ale jak koledzy napisali, wystarczy go przyciac i problem znika :-)

Markus  Dołączył: 21 Mar 2007
Mam szarą połówkę Marumi i faktycznie masakra jeśli chodzi o grubość.
To najgrubszy filtr w zestawie...
Z kitem problemów nie ma, ale do szerokiego kąta nic co nie jest slim raczej bym nie kupował.

Claude  Dołączył: 16 Sie 2007
To moge rozumiec ze do sigmy 17-70 tez raczej powinienem szukac filtra w wersji slim czy moze uda sie na szerokim koncu ze zwyklym ?

Blesso  Dołączył: 24 Wrz 2007
Zanabylem ostatnio 2 filtry polowkowe Marumi GC Gray o srednicy 67mm i 58mm. Pierwszy ma byc podpiety pod 16-45 i "okresowo" pod Tamrona 28-75. O drugim myslalem, ze stale zagosci na Pentaxie 55-300.
Niestety od ponad tygodnia slonca ni blekitnego nieba na Slasku brak. Wiec tak dzisiejszy widok z okna i ....
DA 16-45@ 16mm / ISO 200, przyslona 9,5 ; 1/60sek + Marumi

Martwi mnie fioletowy zafarb w lewym rogu.

Wyglada to wszystko " tak sobie" ;) -zaczekam na blekit nieba.
Co zauwazylem "in minus" to AF kasetki czasami gubi sie przy wspolpracy z szara polowka.
Jednak musze jeszcze poczytac na temat tego rodzaju filtrow -bo na P.55-300 +szara polowka chcialem uzyskac efekt blekitu nieba przy 300mm- i chyba .. nie da rady ;)

Claude napisał/a:
To moge rozumiec ze do sigmy 17-70 tez raczej powinienem szukac filtra w wersji slim czy moze uda sie na szerokim koncu ze zwyklym ?

Przy 17 mm masz zdecydowanie mniejszy kat widzenia niż przy 10 mm. Moim zdaniem nie ma sensu do Sigmy 17-70 kupować slima. Wystarczy ci normalna Hoya, która jest odczuwalnie cieńsza od Marumi, więc nie powinno być problemu z winietą.

[ Dodano: 2009-02-12, 10:24 ]
Blesso napisał/a:
Zanabylem ostatnio 2 filtry polowkowe Marumi GC Gray...

Kupiłeś znaczy się? :mrgreen:
Przy Tamronie moim zdaniem winieta znośna, przy Pentaku gorzej ale rzecz do uratowania w PS. Inna rzecz, do jakiego stopnia ta winieta jest kwestią filtra, a do jakiego stopnia obiektywu? Z tego co pokazują testy 16-45 na minimalnej ogniskowej ma winietę prawie 1,2 EV (pełna dziura, 0,6 EV powyżej f.8). Zobacz sam: http://www.photozone.de/p...-report?start=1

Kuszelas  Dołączył: 12 Lis 2006
Ja ze swojej strony poleca system Cokin, tyle że zamiast kupować standardowy holder i katować go laubzegą lepiej od razu kupić szerokokątny ( są obecnie na Allegro). I filtry markowe, czyli Cokin lub Hitech, bo te cokino-podobne dają jednak zafarb. O zaletach tego rozwiązania nie będę pisał, są na ten temat informacje w innym wątku.
Jest ci u mnie na podorędziu fotka z Sigmy na 10 mm z połówkowym Hitechem 0,9 ND więc zamieszczę.

bulaj  Dołączył: 20 Kwi 2008
Blesso ta fotka jak na mój gust to jest nieźle zmasakrowana
ja zafarb widzę też po prawej stronie kadru na styku lasu z niebem
dodatkowo oprócz magenty pojawia się siakaś taka "zieleń?", fuj (dodam, że mam dobry monitor na bańce trinitrona, dobrze skalibrowany)

ech, też chciałem tego marumi przygarnąć, ale chyba sobie odpuszczę i wezmę B+W, ale z kolei na B+W narzekania były, że pierścień ciężko się obraca
wygląda na to, że nie stworzono dla mnie szarej połówki
no może poza połówką siwuchy :evilsmile:

pawelek-79  Dołączył: 06 Wrz 2006
Kuszelas napisał/a:
zamiast kupować standardowy holder i katować go laubzegą lepiej od razu kupić szerokokątny ( są obecnie na Allegro)

Czy chodzi o taki slim Cokin na jedna plytke? Czy da sie do tego zalozyc oslone przeciwsloneczna i nie bedzie winietowac?
Chce kupic sobie cokina do FAJ 18-35 do analoga.

Skocz do: