cypis  Dołączył: 18 Gru 2006
bardzo podoba mi się pierwsze. to z poobcinanymi twarzami i da Vincim. Z kontekstem i bez... Reszta bez kontekstu nuży, z kontekstem mniej.

kndr  Dołączył: 04 Lip 2007
dzerry napisał/a:
Takie zdjecia robi teraz co drugi artysta fotograf wspolczesny

Heh, ale to są artyści a ty (lub twoje dziecko) nie :) Oni wypracowali nazwisko na innych dziełach (lub artystycznych, szalonych projektach) a teraz odcinają kupony bo innym nie wypada źle mówić o artystach, którzy mają wielki dorobek (lub nie rozumieją, wstydzą się krytycznie skomentować, nie obchodzi ich to, itd.). Poza tym, artyści zwykle biegle posługują się wszystkimi tradycyjnymi formami przekazu a odejście od nich jest dowodem na poszukiwanie czegoś innego. Zresztą to temat rzeka, jak sądzę.

DrEwNiAK  Dołączył: 29 Sty 2008
W moim odczuciu artysta to człowiek, który swoimi dziełami, zachowaniem, sposobem przekazu wzbudza wyższe uczucia, chęć poznania, piękno.

Telewizja kreuje obraz, że artystą może być każdy, i że im głupsza rzecz, dziwaczniejsza, stworzona przez kogoś to dzieło artysty. Na Dodę mówi się artysta, na chłopa co nie mając pieniędzy tworzy ze złomu i plastiku wygibasy, jako rzeźbę..

sołtys  Dołączył: 19 Kwi 2006
dzerry, być może nastały czasy kiedy, ogólnie pisząc, nie jest ważne co się fotografuje tylko czym i jak? :roll: ... chciałbym osiągnąć stan, w którym umiałbym podejść do każdego oglądanego zdjęcia z absolutnie wolną głową od porównań do wcześniej oglądanych zdjęć ... z jednej strony czym więcej zdjęć się ogląda tym bardziej wyrabia się gust, ale też czasami przez to właśnie nie patrzymy dokładnie na zdjęcie tylko mamy je jakby przesłonięte czy w zestawieniu z innymi zdjęciami ... ciężko wyzwolić umysł od skojarzeń, jeśli jest to w ogóle możliwe, jak również od tego co się o fotografii czyta jak również od np. dyskusji na temat fotografii i fotografowaniu na tym czy na innym forum ..

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
jesli

sołtys napisał/a:
nie jest ważne co

a wazne

sołtys napisał/a:
jak

to ja sie w zasadzie ciesze.

dzerry napisał/a:
Czym te zdjecia tak naprawde, na przyklad w sferze technicznej, roznia sie od zdjec Richarda Billinghama albo Martina Parra? A w przekazie emocjonalnym?

Nie rozumiem po co porównywać/równać do powyższych. Nie widze potrzeby, uciekam od porownan. Mowie teraz o swoim stosunku do fotografii innych - ale i przede wszystkim moze - wlasnych. Staram sie zawrzec / odebrać zdjęcia same w sobie. Nie uciekajac od podstawowej wizualnej konwencji przekazu, symboliki, kompozycji - ale uciekajac od meta-kontekstow, czyli: "o bosz, ile juz tego na flikrze", albo "parr juz tak robi". Ktos powie: nie da sie, postmodernszit, takie tam. Ale nikt mi nie zabroni probowac wyzwolic sie od tego balastu ;-)

A co do serii: jakoś nie czuję. Nie wiem dlaczego. Widze elementy, ktore okreslaja, ale zbyt dla mnie to analityczne. Moze doslowne. I ta jakość, flesz, wzbudzaja niepokoj, a nie zgadza mi sie to z tym, co - jak sie domyslam - siedzialo Ci w glowie.

Wiem, ze pisze nieskladnie, ale ciezki dzien mialem.

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
alkos napisał/a:
a nie zgadza mi sie to z tym, co - jak sie domyslam - siedzialo Ci w glowie.
Ale w ktorym momencie? Gdy pisalem co napisalem, czy gdy bawilem sie w fotoedytora odrzucajacego dwa zdjecia z serii? To sa zdjecia Julka.

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
dzerry napisał/a:
To sa zdjecia Julka.

Hah! To ja juz sie nie odzywam. Ide spac :oops:

(...nie doczytalem..._

[ Dodano: 2009-02-10, 22:43 ]
Cytat
Widze elementy, ktore okreslaja, ale zbyt dla mnie to analityczne. Moze doslowne.

No to dalem. Kompletna klapa :-P

malyglod  Dołączył: 11 Lip 2007
dzerry, lubię takie ujęcie tematu, proszę o więcej.

Choć w kolorze chyba bardziej by mi odpowiadało.. Ale może po prostu przyzwyczaiłem się do trendu snapshotów jaki rozwinął się ostatnimi czasy

DrEwNiAK  Dołączył: 29 Sty 2008
:mrgreen: Gratki

screwdriver  Dołączył: 22 Mar 2007
Gratulacje!

I jeszcze jedno. Tak sie rodza gwiazdy :-) W pewnym momencie Julek byl fotografowany w przez 5 3miejskich fotoreporterow :-)

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
O rany :-D

gezeb  Dołączył: 26 Maj 2007
Dzerry czy teksty pod zdjęciami były Wasze tzn. autorów zdjęć , jest możliwość zobaczyć calość w sieci ?

Zbynio  Dołączył: 07 Maj 2007

karmazyniello  Dołączył: 05 Lut 2008
dzerry napisał/a:
Tak sie rodza gwiazdy :-)

Super :mrgreen:

tatsuo_ki  Dołączył: 01 Mar 2009
dolaczam sie do usciskow gratulacyjnych i zapytam przy okazji: jak tam zdjecia ze Stoczni?

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Gratuluję :-B

Rarog  Dołączył: 10 Maj 2006
Gratulejszyn dzerry :-D

fotostopowicz  Dołączył: 06 Lut 2009
dzerry napisał/a:
Sie chwale :-)

ode mnie również GRATULACJE :-B

Skocz do: