dezz  Dołączył: 03 Sty 2009
  Znikające z półek K20d / K200d
Po miesiącu poszukiwań i nieprzespanych nocy spędzonych na porównywaniu K20d i 40d okazalo że mój sentyment do Pentaxa jest mocniejszy niż zdrowy rozum zostaje z Pentaxem..

No ale teraz gdzie nie zadzwonię to wszystko wykupione i panowie w sklepach mówią że od jakiegoś czasu już niemieli dostaw k20di z zapowiedzi w najbliższym czasie nie będzie. . Czy to oznacza że to jest ‘czystka’ przed wprowadzeniem czegoś nowego? Czy raczej recesja dopadła Hoye?

swoją drogą sigmy dla Pentaxa tez znikają a nowych dostaw niebyło od ponad miesiąca i nie będzie jeszcze co najmniej miesiąc lub dluzej

rjan  Dołączył: 18 Mar 2008
Niestety - Pentax daje ciała z zaopatrzeniem. Praktycznie nic ciekawego nie można teraz kupić. Nawet głupiej lampy błyskowej nie można wziąć od ręki. A to 40D, to wcale nie jest głupi pomysł :evilsmile:

luhso  Dołączył: 22 Maj 2008
Nie ma "czystki", tylko apollo świruje. Rozmawiałem na temat nowych szkieł z gościem MM (szef działu foto- bardzo miły gość). Problemy z apollem, gra o rynek.

Poza tym, zacznijcie sie z MM targować :mrgreen: . Szefik chciał mi gripa nówkę za 520 sprzedać (w MM w Dominikańskiej)

rjan  Dołączył: 18 Mar 2008
W EuroRTV też nie wiedzą, kiedy Apollo raczy im cokolwiek dostarczyć. Zaczyna mnie to mocno irytować!

rjan, Poza tym, kursy wariują i po ludzku się nie opłaca.

nightartist  Dołączył: 28 Paź 2007
z zakupami do pentaxa zawsze byl problem
ja czekalem rok nim w sklepie pojawil sie dedykowany do pentaxa kabel do lampy
o gripa tez nie bylo latwo bo ceny byly z kosmosu
podobnie z szklami sigmy do pentaxa, zawsze sa drozsze niz np do canona czy nikona

Trzeba robić zdjęcia, a nie martwić się o sprzęt i te wszystkie związane z jego kupnem przeboje. ;-)

kwantus  Dołączył: 08 Lip 2008
rjan napisał/a:
Nawet głupiej lampy błyskowej nie można wziąć od ręki.
w fotoplus.pl wisi, ze lampy 360 i 540 są dostępne ( zafiksowana kropka na zielono), tylko cena nie ten tego :-/

roket  Dołączył: 15 Lis 2008
rjan,
Cytat
A to 40D, to wcale nie jest głupi pomysł :evilsmile:
Biorę się za czytanie , tylko on cholernie duży.

mori0220  Dołączył: 01 Lut 2009
Dziś dotarł do mnie wczoraj zamowiony K20d z Fotozakupy.pl. Był dostępny w super cenie 2899zł z Kitem II (aktualne ceny po podwyżkach ~3300zł). Po obdzwonieniu wszystkiego na skapcu w tamtym tyg. dowiedziałem się ze pustki w magazynach... jak tylko pojawiły się w Fotozakupach wziąlem bez zbędnego namysłu :evilsmile: :evilsmile: :evilsmile: :evilsmile:

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
mori0220 napisał/a:
dowiedziałem się ze pustki w magazynach... jak tylko pojawiły się w Fotozakupach wziąlem bez zbędnego namysłu
I co najlepszego narobiłeś? Kupiłeś i znowu są pustki w magazynach. :evilsmile:

mori0220,
Cytat
dowiedziałem się ze pustki w magazynach..
Nie magazyny są pełne tylko w sklepach pustki. :evil:
    Wyczuwam jakąś przebiegłość Pentaksa albo dystrybutora..

afuszejk  Dołączył: 28 Maj 2008
taaa.. kupowałem w zeszłym tygodniu sigme i troche sie nadzwonilem zanim trafilem sztuke w fotozakupach. Mysle ze sprzedawcy kisza sprzet zeby dopieprzyc po podwyzce ktora aktualnie szarzuje, a historia z brakami magazynowymi to taka ichnia prawda...

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
Panowie spokojnie. Poczekajcie, to dystrybutor/sprzedawca zmięknie :evilsmile:

Promocja111  Dołączył: 04 Lis 2008
Re: Znikające z półek K20d / K200d
dezz napisał/a:
No ale teraz gdzie nie zadzwonię to wszystko wykupione i panowie w sklepach mówią że od jakiegoś czasu już niemieli dostaw k20di z zapowiedzi w najbliższym czasie nie będzie. . Czy to oznacza że to jest ‘czystka’ przed wprowadzeniem czegoś nowego? Czy raczej recesja dopadła Hoye?

swoją drogą sigmy dla Pentaxa tez znikają a nowych dostaw nie było od ponad miesiąca i nie będzie jeszcze co najmniej miesiąc lub dluzej

Już w innym temacie krotko opisałem ten mechanizm. Pozwolę sobie zatem powtórzyć jego opis:

Mechanizm wydaje się być bardzo prosty - i to u każdego dystrybutora (nie tylko sprzętu foto) sprowadzającego sprzęt za euro lub dolary. Waluta poszła ostro w górę, więc i sprzęt podrożał - to jest zrozumiałe (abstra...ując od skali podwyżek). Problem z dymaniem nas - klientów zaczyna się, ponieważ dystrybutorzy czekają aż waluta spadnie (nieco) i dopiero wtedy sprzęt sprowadzą. Stąd:
a) braki w magazynach
b) trudności z zakupem niektórych pozycji
c) chęć wydymania nas klientów na jak największą kasę.

Tak więc cenniki poszły w górę, a sprzętu brak (może jeszcze dolar spadnie i wtedy zamówię - tak sobie myśli sprytny dystrybutorek).

afuszejk, Ten sam numer był z BC-700 jak był popyt nagle znikły , teraz jest fuul o 4 dychy drożej.

ttb  Dołączył: 26 Lip 2006
nightartist napisał/a:
z zakupami do pentaxa zawsze byl problem...podobnie z szklami sigmy do pentaxa, zawsze sa drozsze niz np do canona czy nikona

czemu wprowadzasz czytelników w błąd, piszac nieprawde? nie sa drozsze.
Problem z Sigma to ja mialem do nikona. chcialem kupic nowke 30/1.4 lecz nigdzie nie bylo. Kupilem dopiero uzywke na aukcji na allegro.
Tą sigme do pentaxa mozna spokojnie kupic na allegro z sigmy pro centrum. Pewnie w necie tez mozna kupic, bo ktos ostatnio z forum kupował.

dezz  Dołączył: 03 Sty 2009
No i po co to wszystko?

.. dzisiaj odebrałem Canona 40d z 17-85 za podobny zestaw Pentaxa (k20d +17-70) przy sztucznie wyśrubowanych cenach musiałbym zapłacić prawie 1000zł więcej!
Jeśli to nie są przygotowania do wprowadzenia nowych modeli to…

Proszę zauważyć, że brak dostaw już od ponad miesiąca wiec jeszcze przed kosmicznymi zmianami na rynku walutowym.

I muszę się zgodzić z kolegą że ceny Sigm na Pentaxy są zdecydowanie wyższe od odpowiedników dla C i N. Cena jest ta sama ale np. 18-125mm dla Nikona za tą sama cenę wyposażono w szybki i cichy silnik HSM i system stabilizacji (OS) to samo tyczy reszty obiektywów
To mija z celem płacenia za gorszą stabilizacje w puszce – jeden z poważniejszy argument Pentaxa

Mam 10dni przestrzelać, zobaczymy…

matth  Dołączył: 21 Kwi 2008
dezz, a sprawdzałeś gorszość tej puszkowej stabilizacji?

JackDeJack  Dołączył: 21 Gru 2007
matth napisał/a:
dezz, a sprawdzałeś gorszość tej puszkowej stabilizacji?
- zaraz sie zacznie ? :-D

Skocz do: