matth  Dołączył: 21 Kwi 2008
JackDeJack, a bo nie lubię :->

Marvika  Dołączyła: 11 Lut 2009
Witam wszystkich:)
Wczoraj kupiłam K20D + 18-55 :) w euro za 2899,- (taniej niż w innych skepach o min. 600zł) Zastanawiałam się nad N D80, ale jakoś tak mam uprzedzenie i odstrasza mnie marketing N., to że wszyscy jak w transie powtarzają -Nikon!
Interesowały mnie marki niszowe, więc przyjrzałam się Pentaxowi i mam nadzieję, że będę zadowolona:) Wydaje mi się, że Pentax to klasyka.
Wcześniej marzyłam o Canonie 40D - ale kiedy skończyłam marzyć, to już go w sklepach nie było :/ i tak się zastanawiam, gdzie kolega go kupił.
Tak czy siak cieszy, że Pentax działa ze starszymi obiektywami M42. Chciałabym się w taki zestaw zaopatrzyć, ale nie wiem jak się do tego zabrać. Podobno sprawdza się w fotografii makro (która jest moją pasją), a w czym jeszcze? Może polecicie jakiś obiektyw (nie M42) do makro, dobry i niedrogi?

Ps. No przecież Pentax będzie miał premierę K30D (podobno 22 mpx) :-D

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Gratuluję dobrego zakupu :-B

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
Cytat
"Jedno nieostre zdjęcie to pomyłka.
Dziesięć nieostrych zdjęć to eksperyment.
Sto nieostrych zdjęć to styl". ;)
super!! :-D :-B :-B

I także gratuluję i oficjalnie hejtuję: HEJT HEJT HEJT!! :mrgreen:

Benek  Dołączył: 18 Wrz 2008
dezz napisał/a:
No i po co to wszystko?

.. dzisiaj odebrałem Canona 40d z 17-85 za podobny zestaw Pentaxa (k20d +17-70) przy sztucznie wyśrubowanych cenach ...

Gratuluję i zapraszam do działu "Inne systemy".

dezz napisał/a:
I muszę się zgodzić z kolegą że ceny Sigm na Pentaxy są zdecydowanie wyższe od odpowiedników dla C i N. Cena jest ta sama.

:shock:

jorge.martinez  Dołączył: 16 Maj 2007
Marvika napisał/a:
Witam wszystkich:)
Wczoraj kupiłam K20D + 18-55 :)

Witamy. Widzę, że grupa Śląsko-Zagłębiowska się wzmacnia :-D

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
Marvika napisał/a:
Wczoraj kupiłam K20D + 18-55 :) w euro za 1899
Niesamowicie niska cena.

JackDeJack  Dołączył: 21 Gru 2007
Marvika napisał/a:
Wczoraj kupiłam K20D + 18-55 :) w euro za 1899,-
Nie ma pomyłki w cenie ? :shock:

thrackan  Dołączył: 08 Lut 2007
Może powystawowy egzmeplarz? Ale cena baaaardzo przyjemna. 1kzł do przodu.

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
a moze brakuje jednego zera?? K200D :mrgreen:

Swoją drogą ciekawe czy to problemy z dystrybucja, czy puste magazyny bo idzie nowe? Zobaczymy czy PMA przyniesie odpowiedź :-)

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
Swoją droga sprawdziłem sobie plany wystawiennicze PMA http://www.pmai.org/PMA09info.aspx?id=11246 nie wiem czy ma to jakies znaczenie, ale stoisko Pentaxa raczej niewielkie.

rychu  Dołączył: 08 Paź 2006
dezz napisał/a:
Sigm na Pentaxy są zdecydowanie wyższe od odpowiedników dla C i N

Bo za wyższością wersji dla Pentaxa przemawia brak HSM :roll:

[ Dodano: 2009-02-12, 10:42 ]
jorge.martinez napisał/a:
grupa Śląsko-Zagłębiowska się wzmacnia

To praktycznie druga ? Kobieta w towarzystwie. Cotti nie liczę, zdradziła Nas dla stolycy :evilsmile:

Marvika  Dołączyła: 11 Lut 2009
JackDeJack napisał/a:
Marvika napisał/a:
Wczoraj kupiłam K20D + 18-55 :) w euro za 1899,-
Nie ma pomyłki w cenie ? :shock:

Kurde - to było za wcześnie - pomyliłam się 2899,- bardzo przepraszam :(

Oczywiście druga - ale też bym zdradziała dla stolicy :P

dezz  Dołączył: 03 Sty 2009
Dla wszystkich panów co tak pięknie cytują:
‘I muszę się zgodzić z kolegą że ceny Sigm na Pentaxy są zdecydowanie wyższe od odpowiedników dla C i N. Cena jest ta sama ale np. 18-125mm dla Nikona za tą sama cenę wyposażono w szybki i cichy silnik HSM i system stabilizacji (OS) to samo tyczy reszty obiektywów’

Przy tej samej cenie konkurencja dostaje nowsze technologie. A przez takich jak Panowie nic nie ruszy bo jesteśmy happy…

Strasznie nazistowskie podejście z tym wysyłaniem ‘za ścianę ‘ panie Benek.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
dezz napisał/a:
Przy tej samej cenie konkurencja dostaje nowsze technologie. A przez takich jak Panowie nic nie ruszy bo jesteśmy happy…

dezz, zastanowiłeś się może czy mamy jakikolwiek realny wpływ na politykę firm produkujących sprzęt.

afuszejk  Dołączył: 28 Maj 2008
jasne, możemy nie kupować ich sprzetu : )

dezz napisał/a:
Strasznie nazistowskie podejście z tym wysyłaniem ‘za ścianę ‘ panie Benek.

Niech Pan nie używa słów, których znaczenia Pan nie rozumie. Niech się Pan najpierw dowie kim byli naziści.

A jeśli chodzi o przestrzeń 'za ścianą' - to raz jeszcze zapraszam do podzielenia się tam swoimi spostrzeżeniami z zakupu C-40D. Skoro rozmawia się tam o najnowszym 5dMKII, albo o Nikonie 700, nie widzę powodu dlaczego nie moglibyśmy porozmawiać o C-40D.

dezz napisał/a:

Acha, a za sprawą Pana szanownego, wkrótce wyjdzie następca 5DMII, albo NDx, albo następca Olka E-3. Nowe, kosmiczne technologie ruszą z kopyta dzięki Panu :mrgreen:

ttb  Dołączył: 26 Lip 2006
dezz napisał/a:
Cena jest ta sama ale np. 18-125mm dla Nikona za tą sama cenę wyposażono w szybki i cichy silnik HSM

nie wiem jak jest z tym konkretnym obiektywem, ale najczesciej wyglada to tak:
wszystkie starsze konstrukcje Sigmy do Pentaxa nie maja szybkiego i cichego silnika HSM z banalnego powodu: Pentax nie miał swojego silnika ultradzwiekowego.
Teraz jak Sigma wypuszcza nowe modele to HSM jest rowniez w Pentaxie(nie wiem czy we wszystkich modelach bo tego nie sledze)

rjan  Dołączył: 18 Mar 2008
Generalnie chodzi o to, że skoro do Pentaksa nie ma wersji HSM, to śrubokręty powinny być tańsze, ponieważ i technologia tych szkieł jest tańsza. Możliwe jednak, że Sigma łata braki budżetowe właśnie nadwyżką z obiektywów dedykowanych do P ;-)

A ja myślę, że Sigma nie wypuszcza do Pentaksa szkiel z SDM, z tego prostego powodu, że nie jest do tego zmuszona przez konkurencyjne systemowe szkła Pentaksa.

Gdyby Pentaks miał więcej szkieł z SDM, tak jak np. Canon czy Nikon, Sigma byłaby zmuszona robić szkła z SDM, żeby być konkurencyjna. A jeżeli w Pentaku większość szkieł wciąż jest na śrubę i kręt, to po co Sigma ma wychodzić przed szereg i pakować SDM. Podobnie jak Pentaks, zrobi szkło bez SDM, a ludzie i tak kupią.

Skocz do: