White  Dołączył: 31 Paź 2008
Bardzo ciekawy pomysł z myjnią, ja bym na to nigdy nie wpadł. Wykonanie też bardzo dobre.
Podobają mi się kolory.

Buczo  Dołączył: 14 Lis 2008
Za przedmówcą, świetny pomysł na zdjęcie :-) , zdjęcia tak samo.

Jeśli chodzi o gołębie to 17 bardziej mi się podoba, na 18 panuje za duży chaos.

Pozdrawiam
Buczo

kndr  Dołączył: 04 Lip 2007
Trzy, dzisiejsze portrety mojej córki przed wyjściem na bal karnawałowy w szkole :)

22

23

24

makak  Dołączył: 31 Sie 2008
22, potem 23 - w tej kolejności. Obie fotki są dosyć miękkie ale w tym przypadku to chyba nawet zaleta, a nie wada. :-) Kadry spokojne, kolory łagodne, pastelowe.
Natomiast w 24 coś z kontrastem i kolorami się skaszaniło. Za mocne te czernie, i troche jakby zielonawo?

makak napisał/a:
Natomiast w 24 coś z kontrastem i kolorami się skaszaniło.

Taaak. Chyba z 5 razy poprawiałem tę fotkę i kicha. Przede wszystkim w pokoju mam żółto - pomarańczowe ściany i sufit. One zawsze dają mi różne przebarwienia. Przy próbie ich usuwania lekko poległem. Druga sprawa, że coś skaszaniłem z kontrastem a później już nie mogłem wyjść na prostą. Będę musiał od nowa przysiąść do obróbki, ale nie wiem czy podołam :) Dzięki.

Z nowych 22 i 23 brakuje mi tylko trochęwiększego błysku w oku. Znowu ciekawy pomysł.

Koteki  Dołączył: 21 Paź 2007
Wszystkie portrety podobają mi się. W każdym jest coś innego, co budzi sympatię...

fosgen  Dołączył: 25 Lis 2008
kndr, poza technicznymi niedoskonałościami, o których wspomnieli przedmówcy, to 24 bardzo mi się podoba. Spojrzenie małej kokietki świetnie uchwycone.

white napisał/a:
brakuje mi tylko trochęwiększego błysku w oku

Tak się zastanawiam, czy istnieje jakiś prosty sposób na dobre błyski w oku? Softboksa nie mam, okno nie zawsze odbije się jak trzeba. Pozostaje tylko Photoshop? Macie jakieś sposoby?

fosgen  Dołączył: 25 Lis 2008
kndr, a leciutko lampą błysnąć? Pewnie gadam głupoty, ale może to jakiś niedrogi sposób

fosgen napisał/a:
a leciutko lampą błysnąć?

Zdjęcia robiłem z lampą - palnik 90stopni w górę i postawiony na sztorc dyfuzor, żeby uzyskać miękkie światło. Przy pionowym kadrze lampa była z boku (stety albo niestety) Córka była zwrócona mniej więcej 45 stopni w kierunku okna (ale nie zawsze).

seele  Dołączył: 07 Mar 2007
Miłe zdjęcia małej damy - fajnie się ogląda. Te pastelowe odcienie dobrze pasują, faktycznie na 24 trochę inny odcień ale tak przy mieszanym świetle bywa.

kndr ja bym się wspomógł blendą, kartonem białym, styropianem.

[ Dodano: 2009-02-12, 19:30 ]
Nie chodzi mi o jakiś nie wiadomo jaki odblask. Po prostu by oczy były bardziej żywe, miały blask.

[ Dodano: 2009-02-12, 19:34 ]
Coś takiego jak na 22, lewe oko jest prawie ok, prawe w cieniu, bez wyrazu.
Ja tylko gdybam na podstawie swoich doświadczeń z blendą, ale mogę nie mieć racji,
aparat mam od 5 miesięcy.

white napisał/a:
ja bym się wspomógł blendą, kartonem białym, styropianem.

Spoko. Myślę, żeby kupić sobie jakąś składaną blendę, ale czy ona da odbłysk w oku? Wydawało mi się, że raczej rozświetli cienie.

Blendą można zrobić obydwie rzeczy, mogę pokazać mój przykład, niestety tylko wycinek,
nie mogę pokazywać zdjęć koleżanki tu widać, że oko jest bardziej żywe, właśnie o podobny efekt mi chodzi.

Oczywiście to tylko moje próby.

White napisał/a:
właśnie o podobny efekt mi chodzi.

O właśnie! Taki efekt jest bardzo dobry. Dzięki za poglądowe zdjęcie! Muszę sobie w takim razie sprawić blendę.

kulten  Dołączył: 19 Lip 2007
Przepraszam Kndr (ale dziwnie Twój nick brzmi w takim wydaniu :lol: ) ale tylko 22 mi odpowiada. Choć na wszystkich za mało odczuwa się namiastki studia i tego jaki efekt daje. Oczywiście nie chcę Ci wciskać byś starał się osiągnąć plastik bo wiadomo, że nie o tym w tym wypadku chodzi ale brakuje mi tego czegoś co zrobił kolega Igorkrupa i pozwoliłem sobie podlinkować jedno z jego zdjęć, mam nadzieję, że nie będzie mi tego miał za złe: http://igorkrupa.eu/just/IMGP6116.jpg . Takie coś uważam nawet w fotografii rodzinnej za bardzo dobre wytyczne.

kulten napisał/a:
Przepraszam Kndr

Dla mnie od dawna jest jasne, że za własną opinię nie trzeba przepraszać :) Mów zawsze własne zdanie a dla mnie będzie git :) Jest kicha? Mów, że kicha. Tylko wytłumacz dlaczego tak uważasz, ale tego akurat Tobie nie trzeba mówić :)

kulten napisał/a:
Takie coś uważam nawet w fotografii rodzinnej za bardzo dobre wytyczne.

Na razie to ja koledze Igorkrupa mogę pozamiatać w domowym studio (mam nadzieję, że nie wykorzysta mojej deklaracji) ;) Nawet nie miałem w planach udawania studia. Z czym do ludzi :) Hahaha. Pomieszczenie dość ciasne i zagracone, ściany w różnych kolorach, wysokość 2,5m i amatorska lampa na korpusie. Tym razem zależało mi, żeby wycisnąć z tego co można - czyli dobry kadr, jakąś ładną pozę i w miarę jednolite oświetlenie. Potem jeszcze doszła zabawka przy wyciąganiu zdjęcia w ACR. Chodzi mi po głowie sesja w plenerze z córką, ale to wszytko w swoim czasie. Może, przez przypadek uda mi się coś fajnego zrobić gdy będzie fajne światło i przemyślę sobie wszystko. Są jednak takie sytuacje, gdy coś się dzieje (np. dziś córka wychodziła na bal) i wtedy biorę aparat w łapy, żeby spożytkować go przez 20 minut. Tak było dziś. Poukładałem co mogłem i cyknąłem fotki :) Inne wyjście to zaniechać takiego radosnego cykania i zaplanować sesję, ale żal straconych chwil.

kulten  Dołączył: 19 Lip 2007
No to jeszcze inaczej. Jeśli narzekasz na pomieszczenie, które na pierwszy rzut oka wydaje się zagracone takie i owakie, nieciekawe itp to na przekór temu odczuciu wykorzystaj siłę tego chaosu i skomponuj efekciarskie tło. Może to zadziała choć wiadomo, że gwarancji nie ma :mrgreen: . Ja bym nawet powiedział byś nie starał się czekać na szczeg. okazje typu bal tylko zapędź córeczkę do tego specyficznego studia, niech bawi się swobodnie zabawkami a Ty w tym samym czasie uchwyć ją w 100% naturalnej dla niej sytuacji. Może z tego się urodzić coś całkiem z głową. Oczywiście dłuższa ogniskowa i znaczna dziura na przesłonie moge się okazać atutem. Możesz też jeszcze pokombinować z różnych światłem by grać cieniami itp. To oczywiście tylko wizja ale dlaczego nie pójść taką drogą, choćby na próbę.

pozdrawiam

kulten napisał/a:
a Ty w tym samym czasie uchwyć ją w 100% naturalnej dla niej sytuacji

Jasne. A ty potem skomentujesz "Przepraszam, ale to tylko do rodzinnego albumu się nadaje" :) Haha. Spoko. Dzięki za radę.

A tak poza komentarzami mam fotkę z wręczania "wzorowego ucznia". Fotka jest na stronie szkolnej, więc je podlinkowuję bo tam rodzice wyrazili zgodę na publikację :)

http://www.ssp.rybnik.pl/...663_1-600_2.jpg

Skocz do: