Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
Benek, pierwszy raz chyba w 100% się z Tobą zgadzam :-> :-B

MarWoj  Dołączył: 15 Mar 2007
Przyznam się ,że i ja przyczyniłem się do znikania pentaxa K 200D. ;-) Kolega obejrzał mojego K 200 i ... kupuje. :-D

JackDeJack  Dołączył: 21 Gru 2007
Eldred, Benek
Nie do końca.
Chyba łatwiej jest robić szkła z HSM dla wszystkich i zmieniać tylko bagnet i oprogramowanie/elektronikę niż trzepać teoretycznie to samo szkło w wersjach ze śrubokrętem wiertarką i czym tam jeszcze - czyli inną konstrukcję mechaniczna obsługi AF.
Jest to po części odpowiedź dlaczego sigma z HSM dla C, N czy S jest w tej samej cenie co śrubokręt do P - koszta na R&D podobne a sprzedaż procentowo mniejsza - gdzieś muszą sobie odbić.

Przyczynę znają pewnie tylko bossowie sigmy.

Zwróćcie uwagę że ostatnio sigma zaczyna się poprawiać i HSM dla pentaxa już jest np.: 24-70 f2.8.
Fakt że dla Pentaxa pojawia się zawsze najpóźniej świadczy o mniejszym udziale w rynku i najpierw walą tam gdzie maja zbyt ilościowy C i N.
Zaletą opóźnień jest to że omijają nas błędy wieku dziecęcego.

Benek  Dołączył: 18 Wrz 2008
JackDeJack napisał/a:
Zaletą opóźnień jest to że omijają nas błędy wieku dziecęcego.

Trafne spostrzeżenie :-B

3xs  Dołączył: 20 Kwi 2008
Panowie, równa cena na śrubokręt w pentaxie i hsm w innych markach jest wynikiem normalnego ekonomicznego myślenia. Jeżeli Pentax ma jakieś 1 czy 2 % rynku to specjalnie dla niego nie opracowuje się specjalnych rozwiązań. Opracowuje się pod największych odbiorców a tą jedna sigmę na 100 dla P trzeba zrobić bez HSM i dlatego, pomimo teoretycznie tańszej technologii, nie jest taki obiektyw tańszy. To jest tak zwany efekt skali. Teraz będzie już z górki i napewno nowe sigmy będą miały HSM dla P.

rjan  Dołączył: 18 Mar 2008
3xs, udział P w rynku globalnym SLR w 2007 to ok. 3% (czyli ok. 14 razy mniej niż C i N). Niestety nie pamiętam źródła :-(

JackDeJack napisał/a:
Zwróćcie uwagę że ostatnio sigma zaczyna się poprawiać i HSM dla pentaxa już jest np.: 24-70 f2.8.

A zgadnijmy dlaczego?! Dlatego że wyszedł DA 17-70 z SDM? :-D

JackDeJack  Dołączył: 21 Gru 2007
Benek napisał/a:
Dlatego że wyszedł DA 17-70 z SDM?
- ale masz coś na potwierdzenie tej tezy, bo 17 to jednak troszku szerzej niż 24. Dodatkowo sigma kryje pełna klatkę.

Marvika  Dołączyła: 11 Lut 2009
Mam pytanie :)

Szukałam pierwszej lustrzanki dla siebie i wybrałam K20D. Czytałam specyfikacje - i nie było równych w fajnej cenie. Czytałam też nieprzychylny test (wiadomo który) i opinię użytkowników (tylko te bardzo pozytywne) i doszłam do wniosku, że kij w oko ;) N i C i mimo wszystko postawiłam na P. Dziś odbieram go w sklepie i chciałam spytać jak go przetestować na szybko, żeby mieć pewność, że nie mam jakichś wad w egzemplarzu tak, żeby szybko móc go wymienić (ufam, że nie będzie takiej potrzeby).

JackDeJack napisał/a:
- ale masz coś na potwierdzenie tej tezy, bo 17 to jednak troszku szerzej niż 24. Dodatkowo sigma kryje pełna klatkę.

To żadne twierdzenie, po prostu moje przypuszczenia. Co do różnic między Sigmą a Pentaxem, można ich odnaleźć tysiące. Nie zmienia to jednak mojego zdania, że gdyby DA 17-70 wyszło tylko ze śrubokrętem, Sigma to samo zrobiłaby z 24-70 pod Pentaksa.

Crow  Dołączył: 08 Paź 2008
Marvika napisał/a:
"Jedno nieostre zdjęcie to pomyłka.
Dziesięć nieostrych zdjęć to eksperyment.
Sto nieostrych zdjęć to styl".

:-B x100

Marvika napisał/a:
wybrałam K20D. [...] jak go przetestować na szybko, żeby mieć pewność, że nie mam jakichś wad w egzemplarzu tak, żeby szybko móc go wymienić (ufam, że nie będzie takiej potrzeby).

Po protu cykaj zdjątka. Zapewne znajdzie się tam jakiś misio, który posłuży za modela czy też uchwyt z szafki, aby go z boczku przyfocić i sprawdzić AF. Znajdzie się pewnie i też ktoś żywy, więc będziesz miała okazję na portret (celuj w oko na maksymalnym otworze). Zatkaj sobie dekielkiem obiektyw i cyknij w ciemni fotkę. Jeśli pojawiły się jakieś świecące pikselki to nie ma powodu do paniki - zmapuj i po kłopocie. Foć, foć i jeszcze raz foć. Jeśli ze zdjęciami jest coś nie tak to albo aparat pracuje niepoprawnie albo... to Twój styl ;-) .

dezz  Dołączył: 03 Sty 2009
A może ktoś pomoże i podpowie gdzie znaleźć K20d + 17-70mm do 3600zł, najlepiej w Wa-wie?

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Tego kompletu w takiej cenie raczej nie znajdziesz ;-)

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
dezz napisał/a:
podpowie gdzie znaleźć K20d + 17-70mm do 3600zł,
W takiej cenie, to nawet przed podwyżkami nie było.

dezz napisał/a:
A może ktoś pomoże i podpowie gdzie znaleźć K20d + 17-70mm do 3600zł, najlepiej w Wa-wie?

Jeżeli pytasz o obiektyw Pentax DA 17-70 z SDM, to nie ma szans na taką cenę. Samo szkło to minimum 1700-1800 zł., a body K20D jakieś minimum 2600-2700 zł. W sumie taki zestaw to w praktyce 4500 zeta. No chyba że pytasz o Sigmę 17-70 z mocowaniem Pentaxa. Ona chodzi po 1000-1100 zł., ale znowu nie ma SDM.

Inna rzecz, że Pentax DA 17-70 to szkło chyba lepsze niż dołączany do Canonów. Zobacz testy:

http://www.optyczne.pl/13...5.6_IS_USM.html
http://www.optyczne.pl/14...BIF%5D_SDM.html

Porównaj zwłaszcza rozdzielczość obrazu na krawędziach.

Dla porównania test Sigmy 17-70.
http://www.optyczne.pl/14...Wst%C4%99p.html

3xs  Dołączył: 20 Kwi 2008
Benek napisał/a:
JackDeJack napisał/a:

A zgadnijmy dlaczego?! Dlatego że wyszedł DA 17-70 z SDM? :-D

E, tam. Sigma zaczęła dokładać HSM dla P bo P raczył wyprodukowac puszki obsługujące HSM(SDM). Po co wcześniej mieli to robić skoro nie było takich puszek? ;-)

dezz  Dołączył: 03 Sty 2009
no pewnie ze z sigma..

a juz miesiac temu zastanawialem nad gx-20 (2200zl) + sigma (1099zl) :-(

liczylem ze jednak oglasza do konca miesiaca k30d

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
Jeszcze się luty nie skończył zaczekaj chwilę ;-)

dezz napisał/a:
a juz miesiac temu zastanawialem nad gx-20 (2200zl) + sigma (1099zl) :-(

Błąd. Trzeba było brać :mrgreen:
dezz napisał/a:
liczylem ze jednak oglasza do konca miesiaca k30d

Liczysz że wtedy spadnie cena K20D i się na nią skusisz, czy zafundowałbyś sobie nowy modelik? Swoją drogą po K30 nie spodziewałbym się jakichś rewolucji w porównaniu do K20D.

Crow  Dołączył: 08 Paź 2008
Benek napisał/a:
po K30 nie spodziewałbym się jakichś rewolucji w porównaniu do K20D.

A piorunująco szybki AF rodem z kamyka? Mało a cieszy :-P

Skocz do: