kulten  Dołączył: 19 Lip 2007
Słabo wykadrowałeś. Mnóstwo rzeczy poucinałeś psując w ten sposób kompozycję.

kndr  Dołączył: 04 Lip 2007
Z dwóch ostatnich, lepsze moim zdaniem jest pierwsze z nich (numeruj zdjęcia - będzie łatwiej) bo praktycznie tylko dziób statku jest ucięty. Być może, gdybyś poczekał jakieś 30 sekund to nie byłoby też śladu na wodzie od przepływającej motorówki. Być może, bo nie wiem jaki tam panuje ruch :) Na dolnym zdjęciu też szkoda uciętych donic i nóg kobiety z lewej. W tle widać przepalone niebo. Być może kadr z przysiadu byłby ciekawszy :) Być może.

White  Dołączył: 31 Paź 2008
Jak koledzy napisali wyżej, nieprzemyślane kadrowanie.

rychu  Dołączył: 08 Paź 2006
Adam_SX napisał/a:
Czy można wyciągnąć naprawdę fajny efekt po prostu robiąc zdjęcia aparatem, bez przeróbki ?

Proponuję kupić pleśniaka, założyć Sensję, Velvię lub inny taśmociąg i do dzieła.

[ Dodano: 2009-02-06, 09:29 ]
Adam_SX napisał/a:
Czy na początek ten statyw będzie oki ?

Kążdy statyw pozwalający na wykonanie nieporuszonego zdjęcia jest dobry. Kwestią do rozsrzygnięcia przez użytkownika jest wygoda użytkowania, trwałość oraz przeznaczenie , bo nie każdy statyw posłuży w każdych warunkach.

Adam_SX  Dołączył: 03 Lut 2008
Zdjęcie 5.

[ Dodano: 2009-02-13, 20:51 ]
Foto 6

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
5 i 6 - chciałeś pokazać zdjęcia czy samochód :?:

Nie chodzi o szpanowanie tausiowym samochodem...Tylko o zdjęcia, czy fotki samochodów to szpan ?

MichalR
[Usunięty]
Jak dla mnie Mazda to na strone otomoto sie nadaje, jako zdjecie wypada blado, bez pomyslu, po prostu taki strzal auta bez zbytniej koncepcji. Brutalne, ale prawdziwe. Bylo sprobowac ja moze w jakims ruchu zrobic, albo nie robic calej bryki tylko jakis jej kawalek z mala glebia ostrosci. Taka mialbym koncepcje co do samochodow.

O, wiem: w BW albo w sepii pewnie byloby lepsze.

Pozdrawiam,
Michal

Buczo  Dołączył: 14 Lis 2008
Z wcześniejszych, pierwsze (chodzi mi o to z rzeką) jest jak dla mnie wyprane z kolorów.

Natomiast zdjęcia samochodu nadają się na allegro, ale poza tym nie ma w nich nic ciekawego.

Pozdrawiam
Buczo

Moje zdanie o samochodach będzie podobne. Zdjęcie 5 można wykorzystać przy sprzedaży samochodu w serwisie typu giełda ogłoszeń. Jeśli zależy Ci na ładnym ujęciu samochodu to wydaje mi się, że po pierwsze musi być ładne niebo bo ono odbija się w karoserii. Tutaj jest buro na niebie i odblaski na masce też są bure. To nie wygląda dobrze. Druga, ważniejsza sprawa to tło. Jeśli umieścisz samochód w ładnym otoczeniu i ciekawym świetle to od razu fotka zyska na jakości. Można pokusić się o zaprezentowanie auta w ruchu. Panoramowanie to fajna technika. Nawet w pochmurny dzień i przy nieciekawym otoczeniu możesz mieć całkiem ładny pstryk. Zdjęcie 6 chyba do niczego się nie nadaje bo obciąłeś reflektor i nawet w ogłoszeniu nie ma swojej wartości.

W sumie nie wiem czy sens ma pokazywanie Wam tych fotek, bo cokolwiek nie pokaże jest złe. OK fotki samochodu na allegro, fotki krajobrazów (nuda bo widziałęm setki razy na discvery), fotki ludzi (a tam wole oglądać ostatnia strone Faktu)...

Sory ludzie ale każdy sie chyba kiedyś uczył nie ?? No chyba że Wy się narodziliście z tym darem - w takim razie zwracam honor :-D

[ Dodano: 2009-02-13, 21:45 ]
kndr, dzieki, Ty dałeś jakaś radę.

Eee, trochę źle i ze zbyt dużą goryczą do tego podchodzisz. Więcej luzu. Na siłę się nic nie da osiągnąć. Może to i zły przykład ale ja swoje oko i umiejętności zdobywałem przez 1,5 roku i mimo, że wcześniej zawsze gdzieś obok mnie był aparat efekty było totalnie mizerne by nie rzec do bani :mrgreen: . Tak więc ucz się, porównuj do zdjęć innych, szlifuj umiejętności, naśladuj lepszych a będzie z czasem dobrze. Stawiam :-B i pozdrawiam.

Adam_SX napisał/a:
nie wiem czy sens ma pokazywanie Wam tych fotek

Zawsze jest sens, dopóki otrzymuje się konstruktywne komentarze :) Nie ważne, czy są one pochlebne czy też nie. Jeśli niosą treść, która naprowadza Cię na cel wtedy naprawdę warto wystawiać fotki i narażać się na ciosy. Poza tym zrobienie dobrego zdjęcia to nie jest łatwa sprawa. Nie wiem, czy próbowałeś przeczytać jakąś książkę o fotografii? To, moim zdaniem, dobra droga do poznania zasad rządzących dobrym kadrem i ekspozycją. Naprawdę warto przeczytać przynajmniej jedną książkę z tej dziedziny. Polecam Ci "Okiem Fotografa" Michaela Freemana.

kndr, chyba sie skuszę i kupię tę książkę.

A ja zamiast kupowania książek polecam oglądanie zdjęć innych i obserwowanie ich exifów i wyciąganie z zeń wniosków. I podglądanie kadrów i obserwacja w jakich warunkach dane zdjęcia były pstrykane.

kulten napisał/a:
polecam oglądanie zdjęć innych i obserwowanie ich exifów

A i owszem. Książka jest dobra bo wprowadza w pewne pojęcia a potem już trzeba samemu sobie radzić - między innymi tak jak piszesz :)

jaczes  Dołączył: 19 Lut 2008
Zasięgnąć lektury jest najlepiej, bo dzięki ksiązkom dowiesz się paru zasad, które tym tematem rządzą... potem lookając po galeriach dowiesz się jak te zasady łamać aby zdjęcia nie były monotonne ;) wg. mnie najlepiej sie uczyć na błędach cudzych ;) wiec przeglądać galerie i komentarze na wątkach innych użytkowników.

Ja się cieszę jak dostaje jakieś komenty - dobre, bo motywują do dalszej pracy i te złe po których masz ochotę odłożyć sprzęt do szafy... kwestia, czy masz jaja żeby znieść te momenty gdy tych złych jest więcej :-D :?:

AfterDark  Dołączył: 17 Gru 2008
moja rada i nie tylko do Ciebie Adam_SX, : ja bym nie pokazywał tych fotografii nikomu. Może wróć za jakieś 1000 klapnięć lustrem i pokaż nam JEDEN kadr. Porozmawiamy wtedy, pogadamy, obgadamy i wytkniemy...

Buczo  Dołączył: 14 Lis 2008
AfterDark, myślę że trochę przesadzasz. Skąd będzie wiedział czy w trakcie tego "1000 kłapnięć lustrem" robi jakieś postępy? Wiem, że najłatwiej napisać "ja bym temu nikomu nie pokazał", sam też parę razy to słyszałem. I niby wszystko fajnie, tylko jak się zgodnie z tym postąpi to w ostatecznym rozrachunku nie pokaże się nic, bo wyjdzie się z założenia, że nie ma sensu. W tym dziale nie ma się od razu prezentować arcydzieł czy innych Bardzo Dobrych Zdjęć(tm), tylko ma się z pomocą innych i własną dobrą wolą dojść choćby od 0 do właśnie tych Bardzo Dobrych Zdjęć. Przynajmniej ja tak to widzę.

Adam_SX, fakt, że moja wcześniejsza wypowiedź była trochę zbyt lakoniczna, ale w tym momencie kndr powiedział chyba wszystko co było do powiedzenia ;-)

Natomiast jeszcze wróciłbym do trzeciego zdjęcia z pierwszego posta. Nawet mi się podoba, ale... parę kroków wstecz, szerszy kąt, aparat w dół, żeby był widać te latarnie w całości, albo aparat w górę i węższy kąt, żeby ich w ogóle nie było. Ale generalnie wydaje mi się, że za szeroko to ująłeś, iluminacja tych budynków nie jest jakaś oszałamiająca, może lepiej byłoby gdybyś spróbował to zawęzić do jednego budynku albo nawet jego fragmentu?

Ze swojej strony polecę jeszcze www.szeroki-kadr.pl. Bardzo fajna stronka, dużo rzeczy można się z niej dowiedzieć.

Pozdrawiam
Buczo

Witam,

Mam pytanie. Jak wykonać zdjęcie tzn, studyjne ?

Przykład: http://www.donguralesko.p...600&h=400&t=jpg

i jak wykonać takie zdjęcie ? http://www.donguralesko.p...600&h=400&t=jpg

Obiektywy jakie posiadam to kit II oraz Zenit

(zdjęcia pochodzą ze strony www.donguralesko.pl )

[ Dodano: 2009-02-17, 00:28 ]
Czy w ogóle można zrobić dobrą fotkę (nie mówię o kadrowaniu) bez użycia programu graficznego ??

Bo wiele ludzi pokazuje fotki które mi się osobiście podobają..

Skocz do: