Zygmunt  Dołączył: 26 Gru 2008
Testy lustrzanek
Nabyłem ostatnio gazetkę ZOOM (Fotografia cyfrowa PC World poleca).
Test ten z punktu widzenia produktów Pentaxa jest nieco zaskakujący.
Najpierw spojrzałem na rezultat Pentaxa K200, bo jako początkujący byłem zainteresowany modelem, który pasuje do moich aspiracji.I co ?
Katastrofa : ostatnie miejsce!
Chwilę później spojrzałem na pozostałe oceny i co widzę?
Pentax K20 został uznany za lidera swojej kategorii, najlepszą ofertę i wybór redakcji!
Śmiało można go uznać za zwycięzcę całego testu.
Co Wy na to?

Kapar  Dołączył: 29 Sty 2008
Cytat
Co Wy na to?

ale konkretnie na co?
Ciężko coś stwierdzić nie wiedząc jakimi sposobami testowali, kto i co

andrusz  Dołączył: 28 Lip 2007
Re: Testy lustrzanek
Zygmunt napisał/a:
Nabyłem ostatnio gazetkę ZOOM (Fotografia cyfrowa PC World poleca)

Eeee takie testy, to sobie można wsadzić...

Nie wiadomo dokładnie za co dają swoje punkty, np. za ostrość (dla 50mm) na max. 10, np. Sony A350 dostał 7,5 pkt., Panas L-10 - 9,5 pkt., Pentax K200D... 4 pkt. - totalna bzdura! Gdzie wiadomo, że 1. kit II Pentaksa należy do jednych z najostrzejszych w swojej klasie, 2. gdyby oceniali na stałkach, to FA 50mm f/1.4 też należy do bardzo ostrych szkieł.

Albo dają punkty za LiveView, a potem jeszcze za "AF w trybie LiveView". Potem za "odchylany ekran" i więcej takich "ważnych" funkcji. Poza tym w przypadku K200D "możliwość podpięcia gripa" - Nie (!).

No, a potem sobie zsumowali punkty i wyszło im, że najlepszy w tej klasie to... Sony A350 :shock:

Proponuję gazetkę od razu do kosza wrzucić :-P

crash85  Dołączył: 06 Gru 2008
zgadzam się .... ja też widziałem różne testy w CHIPie itp i co??? kupiłem K200d i stwierdzam, że w tej cenie nie mogłem lepiej zrobić i jestem meeega zadowolony :) a Panom z Chipa gratuluje niekompentencji i wypisywania bzdur.... ale co się dziwić jak na co dziesiątej stronie jest reklama Sony albo Nikona :/

Benek  Dołączył: 18 Wrz 2008
W tym wątku już sporo się powywnętrznialiśmy na testy i rankingi

http://pentax.org.pl/view...ghlight=#342703

[ Dodano: 2009-02-14, 00:02 ]
Zygmunt napisał/a:
Chwilę później spojrzałem na pozostałe oceny i co widzę?
Pentax K20 został uznany za lidera swojej kategorii, najlepszą ofertę i wybór redakcji!

Ale to miłe, zważywszy zwłaszcza na moje cudo z avatara. :mrgreen:

nakus  Dołączył: 29 Sty 2009
Benek, jestem na tym forum od jakiegoś już czasu i dopiero teraz zobaczyłem, że Twój avart, to aparat fotograficzny... wcześniej myślałem, że to samochód ;|

CO do tematu, to powszechnie wiadomo, że testy tych "super" gazet są do niczego. Kto więcej da, ten będzie najlepszy :)

nakus  Dołączył: 29 Sty 2009
Możesz mi podesłać zdjęcie w większej rozdzielczości?
Że się dałem nabrać.

polsatan  Dołączył: 31 Sty 2009
E tam... ja bym w tym raczej bolid widział ;)

espresso napisał/a:
andrusz napisał/a:
to FA 50mm f/1.4 też należy do bardzo ostrych szkieł.
tu chyba nieco przesadziłeś. Powiedział bym raczej, że należy do dobrych szkieł, nawet ostrych, ale bardzo ostrych?

Zależy z czym porównujesz... ;-) Ale niech Ci będzie, że "tylko" ostre, co i tak nie zmienia faktu, że ocena ostrości K200D w tym "teście" jest co najmniej podejrzana.

Zygmunt  Dołączył: 26 Gru 2008
Czy więc testy mają w ogóle sens?
Ważne jest chyba jak dobry był użyty w teście obiektyw, w jakim stanie technicznym i do tego zawsze mógł się trafić źle wyregulowany egzemplarz.
Niezależnie od tego zachodzi pytanie, czy istnieje wiarygodne źródło informacji dla przymierzających się do zakupu.?
Testy : widać jak wyżej, w sklepie prawie zawsze są zainteresowani sprzedażą konkretnej marki, np. w Fotojokerze Sony.Słyszałem jak zaangażowany sprzedawca zapewniał klienta, że wyprzedaje swoje gromadzone od lat zasoby Canona, bo wchodzi w Sony. ;-)
W innym sklepie z kolei kiedy zapytałem o coś innego niż Canon sprzedawca sprowadzał rozmowę do porównania z Canonem.W ogóle zauważyłem, że niektórzy znajomi posiadacze Canona zachowują się jak członkowie sekty. :->

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
Zygmunt napisał/a:
W ogóle zauważyłem, że niektórzy znajomi posiadacze Canona zachowują się jak członkowie sekty. :->
Nie byłeś na PPD, to nie wiesz, że członkowie naszej, pentaxowej sekty, rok rocznie palą Nikona, Canona, jeszcze tylko Sonolcie się nie oberwało. Ale wszystko przed nami. Może w tym roku jakaś spłonie. ;-)

Pentagram napisał/a:
Nie byłeś na PPD, to nie wiesz, że członkowie naszej, pentaxowej sekty, rok rocznie palą Nikona, Canona, jeszcze tylko Sonolcie się nie oberwało. Ale wszystko przed nami. Może w tym roku jakaś spłonie. ;-)

Kto przygotowuje kukły? Kolorowi? ;-)

Thadeus  Dołączył: 21 Mar 2008
Zygmunt, Stary ... sprzedawca wciśnie Ci i wmówi to na co ma największe bonusy za sprzedaż. :D Taki Lajf :D

MacRayers  Dołączył: 07 Wrz 2008
Thadeus napisał/a:
Zygmunt, Stary ... sprzedawca wciśnie Ci i wmówi to na co ma największe bonusy za sprzedaż. :D Taki Lajf :D

Miałem o tym nie pisać ale... Dzisiaj byłem w MediaMarkt w Toruniu - szukałem kabelka USB dla aparatu mojej teściowej (spoko kobitka). Poszedłem do działu foto, a tam młody sprzedawca tłumaczy młodemu małżeństwu zalety systemu - traf chciał - SONY. Stoję i się ch***. Gość tłumaczył zalety LajfWiu, potem przeszedł do obiektywu. Koniecznie na tak precyzyjną optykę trzeba założyć filtr UV. Inaczej dziecko dotknie i od razu będą niewyraźne zdjęcia - wiadomo plamy etc. Poza tym, jak się czyści obiektyw to bez filtra można go porysować... Dodatkowo, portrety robi się najlepiej na obiektywie kitowym - najlepiej jest dopasowany do aparatu. Poza tym, jak robi się większym obiektywem (nie chodziło o ogniskową broń Boże), to powyciągana będzie twarz. Na pytanie ile razy powiększa ten obiektyw (!!!) Pan Sprzedawca stwierdził, że parę razy powiększy....
Potem był bełkot o ISO, że poza 400 nie warto robić - bo to ekstremalne sytuacje!!!!!!!!

Już szukałem małej karteczki co by przylepić do mojego aparatu i dać spojrzeć mu przez wizjer, już chciałem powiedzieć parę słów na temat bredni... gdy Państwo stwierdzili, że są zachwyceni poziomem wiedzy sprzedawcy, jako jedyny im to wytłumaczył i w poniedziałek przychodzą po Alfę. Triumf w oczach sprzedawcy - bezcenny. Wziąłem głęboki oddech i ...zapytałem się o kabelek (gość sprzedaje poważy aparat a tutaj jakiś ciećwierz mu wali o kabelek). Kabelka nie było.
Do tej pory rozmyślam, czy powinienem był się włączyć do rozmowy. Rozmowa trwała z 10 minut i dawno takiego steku bzdur nie słyszałem. Co zrobić. Prawie zawsze w takich sytuacjach, które ewidentnie działają na niekorzyść klienta się odzywam. Nie wiem dlaczego dzisiaj nie włączyłem się do rozmowy. Może to zdanie zachwyconych Państwa było dla mnie dobiciem i... dałem spokój.
Szkoda, że tak wygląda marketing SONY. Nie mam nic do tej firmy (poza tym, że nie cenię ich niektórych produktów z rynku RTV). Potem nawet na optycznych, w rankingu lustrzanek tworzonym przez użytkowników Alfy są na szarym końcu....
:-/

Crow  Dołączył: 08 Paź 2008
Ja się zawsze grzecznie wtrącam do rozmowy (marketingowy bełkot i niewiedza sprzedającego) ilekroć się na taką natykam, tłumacząc sprzedawcy, że mówi takie brednie jakich jeszcze w świecie foto nie słyszałem. Po czym pytam ile dostaje prowizji za to co chce temu Panu/Pani wcisnąć i kto go szkolił? Mina sprzedawcy chcącego cię zabić na oczach monitoringu - bezcenny ;-) . Mam tak nie raz ale to walka z wiatrakami. Trzeba by służbę 24h pełnić przy każdym takim stanowisku i uświadamiać potencjalnych klientów oraz trzymać zamknięte kłapaczki sprzedawców. Oczywiście tych co bełkocą...

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
Apropos sony porównanie a350 z d80
Popatrzcie na porównanie stabilizacji w kicie, poziom krycia kadru przez ajLaViu, wielkość wizjera itd..

heh nawet tutaj pokazują reklamę 1350 jak aparatu świetnego do zdjęć sportowych, podczas gdy w trybie ajLaViu szybkość bufora spada do 2 fps

hmmm fajne to DRO w D80 :roll:

Thadeus  Dołączył: 21 Mar 2008
to d80 ma DRO ???? :shock: :shock: :-D

Przypomniała mi się mała anegdotka z pleneru kwadratowego. Odkryliśmy wtedy ze D80 ma wbudowane MS Photostory z 10 melodyjkami. Tym bardziej zszokowani byli właściciele D80 ze ma taka funkcję. Komisyjnie i gremialnie stwierdziliśmy potem ze D300 i D700 są do dÓpy bo nie mają onej funkcji :D. Obśmialiśmy się wtedy co niemiara przy okazji. :mrgreen:

A wracając do tematu to kitowy obiektyw Sony to jakaś żenada, Minoltowy kit był znacznie lepszy jakościowo, a tu pokonuje go najprostszy optycznie kit nikona (nie wspominając o znakomitym 18-70 (kitem od d70)

pawel1967 Dołączył: 03 Maj 2006
Po co trzymać fachowców za ladą . Tani pracownik . Właśćiciel dużego sklepu i hurtowni stwierdził kiedyś że klientowi trzeba sprzedać a nie mącić w głowie . Ale na szczęście to sprawdza się tylko w supermarketach i słabo rozwiniętych gospodarczo krajach takich jak niestety nasz .

pawel1967 napisał/a:
Ale na szczęście to sprawdza się tylko w supermarketach i słabo rozwiniętych gospodarczo krajach takich jak niestety nasz .

A z tym, to bym się nie zgodził. Właśnie dopiero niedawno marketing zaczął nas klientów tak ogłupiać. Dawniej u nas albo teraz w krajach 3. świata nie było marketingu i klient sam musiał wiedzieć co chce kupić. To teraz za kapitalizmu producenci/marketingowcy/sprzedawcy wciskają to, co sami chcą sprzedać :-P

mirqus  Dołączył: 20 Sie 2007
andrusz napisał/a:
A z tym, to bym się nie zgodził. Właśnie dopiero niedawno marketing zaczął nas klientów tak ogłupiać. Dawniej u nas albo teraz w krajach 3. świata nie było marketingu i klient sam musiał wiedzieć co chce kupić. To teraz za kapitalizmu producenci/marketingowcy/sprzedawcy wciskają to, co sami chcą sprzedać :-P

He, he !
Dobry pracownik marketingu, to taki, który wie absolutnie wszystko o niczym !

Skocz do: