sailor9  Dołączył: 23 Paź 2006
pawica2 napisał/a:
Witam, podłączyłem ten telekonwenter do Sigmy i aparat pyta sie jaką mam ustawic ogniskową?? dla stabilizacji.
Czy po założeniu tego konwentera robi się to szkło manualne, czy trzeba cos zmienić w aparacie??
Proszę o pomoc
Oj, nie przeczytałeś scalonego wątku i linków w nim podanych ;-) Tak ma być. Musisz wprowadzić tę ogniskową dla SR i wszystko gra i śpiewa.
pawica2 napisał/a:
zaznaczam że jest to obiektyw Sigma 1.4x EX APO DG Pentax
i konwenter do tej właśnie sigmy 1,4
Coś Ci się pokićkało...
Można widzieć za ile i gdzie kupiłeś ten konwerter Sigmy?

pawica2  Dołączył: 08 Sie 2007
konwenter kupiłem w sklep-sigma.pl za 879
druga sprawa która mnie nurtuje to to, że jak zrobiłem zdjęcie na ogniskowej 300 z konwenterem na przysłonie f.4 to jak później czytałem informację ze zdjęcia to pokazuje ogniskowa dalej 300 a nie 420, a przysłona f 4 a nie f 5,6??
Jak to działa, czy aparat nie rejestruje zmian, bo faktycznie zdjęcie jest zrobione na ogniskowej 420 widac różnice do ogniskowej 300mm

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
pawica2 napisał/a:
jak zrobiłem zdjęcie na ogniskowej 300 z konwenterem na przysłonie f.4 to jak później czytałem informację ze zdjęcia to pokazuje ogniskowa dalej 300 a nie 420, a przysłona f 4 a nie f 5,6?

Informacje z obiektywu bez uwzględnienia konwertera - zapewne konwerter nie przekazuje żadnych informacji "od siebie".

W takim razie samemu trzeba ustawic przysłone na F 5,6??

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Nie.

Ale jak aparat się włącza to pokazuje nawet przysłone f 4 zamiast f 5,6 skoro od tej wartości robi zdjecie

klimecki_  Dołączył: 12 Cze 2007
pawica2 napisał/a:
jak zrobiłem zdjęcie na ogniskowej 300 z konwenterem na przysłonie f.4 to jak później czytałem informację ze zdjęcia to pokazuje ogniskowa dalej 300 a nie 420, a przysłona f 4 a nie f 5,6??

puszka widzi nadal tylko obiektyw bez zadnych dodatkow. styki konwertera sa tylko przedluzeniem stykow obiektywu do puszki. tak ma byc, (nie wiem czy w naszym systemie sa jakies konwertery wnoszace dodatkowe info dla puszki - nie znam wynalazkow pentaxa typu af1.7x), exifem sie nie sugeruj.
pozdrawiam
kp

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
klimecki_ napisał/a:
sa jakies konwertery wnoszace dodatkowe info dla puszki

Pentax TC AF 1.7x podaje informację do korpusu i na wyświetlaczu podaje rzeczywistą przysłonę.

Piotr  Dołączył: 24 Kwi 2006
Re: Sigma 1.4x EX APO DG Pentax
pawica2 napisał/a:
Witam Serdecznie.
Przymierzam się do kupna TELEKONWERTER Sigma 1.4x EX APO DG Pentax do obiektywu Sigma 100-300 mm f/4.0 APO EX DG (P)
Moje pytanie, czy ktoś z Was drodzy forumowicze miał okazje postrzelać trochę zdjęć w połączeniu z tym telekonwerterem?
Proszę o odczucia i porady. Pozdrawiam

strzelam od 4 lat, praktycznie 100% zdjęć Sigmą 100-300 jest własnie z TC1.4.
Polecam. Kilka przykładów:

http://www.pbase.com/piotreks/pufiny

http://www.pbase.com/piotreks/antarctica08_birds

http://www.pbase.com/piotreks/birds

http://www.pbase.com/piotreks/goa_birds

Meggido  Dołączył: 05 Mar 2007
Piotr, wszystkie foty robione z podpiętym TC? Czy ten TC przenosi HSMa?

Piotr  Dołączył: 24 Kwi 2006
Meggido napisał/a:
Piotr, wszystkie foty robione z podpiętym TC? Czy ten TC przenosi HSMa?

wszystkie z TC1.4 - tak

moja Sigma 100-300 ma 4 lata - nie jest DG i nie ma HSM.
Wszystkie zdjęcia ostrzę ręcznie - bardziej sobie ufam, a obiektyw jest bardzo ergonomiczny w tym względzie.

Czy ktoś ma na wyposażeniu swojej szklarni TCx2 z HSM?
I jak rozumieć to stwierdzenie: "2 F-stop do jasności obiektywu"?

jack  Dołączył: 25 Mar 2007
Meggido napisał/a:
"2 F-stop do jasności obiektywu"?

Wg mnie to oznacza zmniejszenie przysłony o 2 stopnie, czyli przysłona na obiektywie 4, a dla zestawu obiektyw + TC F=8.
Zmniejsza jasność zestawu obiektyw+TC o 2EV w stosunku do jasności samego obiektywu.
Mam nadzieję, że dobrze myślę? ;-)

forestowy
[Usunięty]
Meggido napisał/a:
Piotr Czy ten TC przenosi HSMa?

TC przenosi, ale S 100-300/4 z naszym bagnetem nie ma HSM'a.

Peterka  Dołączył: 01 Paź 2008
Według tej informacji - http://www.sigma-foto.pl/index.php?q=node/219 - konwerter ten nie działa z 70-200 HSM.

jack napisał/a:
Wg mnie to oznacza zmniejszenie przysłony o 2 stopnie, czyli przysłona na obiektywie 4, a dla zestawu obiektyw + TC F=8.
Zmniejsza jasność zestawu obiektyw+TC o 2EV w stosunku do jasności samego obiektywu.
Mam nadzieję, że dobrze myślę?

Może ktoś z Was to zweryfikować?

[ Dodano: 2009-02-03, 19:15 ]
A czy TCx2 współpracuje z Sigmą 70-200 HSM?

forestowy
[Usunięty]
Cytat
.....obiektywy Sigma 70-200 F2.8 w wersji II z mocowaniami Sony i Pentax współpracują z konwerterami 1.4x oraz 2.0x jedynie w trybie manulanego nastawiania ostrości - MF. Błędne informacje ukazały się również w aktualnych katalogach.

No to odszczekuje że przenosi HSM, opierałem się na katalogu właśnie.

Ponawiam swoje pytanie:
Czy konwerter Tamron 1.4x Pz-AF MC4 będzie współpracował z Sigmą 100-300/4 (interesuje mnie tylko ten obiektyw) równie dobrze jak dedykowany Sigmy APO 1.4x EX DG ? Nie chodzi mi raczej o jakość, ostrość zdjęcia zrobionego takim zestawem, ale przede wszystkim działanie AF i pomiar światła.
Proszę o pilną odpowiedź osoby, które używały takiego zestawu.

[ Dodano: 2009-02-15, 21:55 ]
Dobra, kupiłem tego Tamrona i sam sobie odpowiem na pytanie.

Raynold1987  Dołączył: 24 Mar 2010
Odświeżę temat. Znalazłem zestawienie klik
W tabeli Pentax przy obiektywie APO 70-200mm F2.8 II EX DG MACRO HSM są "X" odpowiednio przy TC1.4 i TC2
Co to oznacza?
Czy w powyższej sigmie działa AF z TC2x ?

Z powyższego zestawienia jasno wynika, że obiektywy z AF ultradźwiękowym (HSM) nie będa współpracować z telekonwerterami Sigmy.

Skocz do: