Matey3000  Dołączył: 14 Paź 2007
Rozwalone RAW'y czy da sie poskladac??
Rozpadlo mi sie ze 40 RAW'ow DNG. Mam podglad niektorych, ale ani powiekszyc, ani wywolac nie moge. Tak w aparacie jak i w kompie. Oczywiscie kilka z nich to te najlepsze ujecia z miejsca gdzie pewnie przez pare najblizszych lat nie pojade. Czy ktos mial cos podobnego i udalo mu sie odzyskac fotki??
Podejmowalem proby ''odzyskiwania danych'', ale klopot w tym ze te pliki sa fizycznie na karcie ale nie moge ich otworzyc.

DeKa  Dołączył: 09 Kwi 2008
Spróbuj odzyskać to tym - Stellar Phoenix NTFS Data Recovery
Mi pomogło. Odzyskuje pliki i nagrywa je we wskazane przez Ciebie miejsce.

Benek  Dołączył: 18 Wrz 2008
Jest też taki programik dołączany do kart pamięci SanDisk. Jak kupiłem Extreme III 8 GB dostałem w zestawie czytnik USB i płytkę służącą do ratowania przypadkowo skasowanych z karty zdjęć i do ratowania zdjęć uszkodzonych.

DeKa napisał/a:
Spróbuj odzyskać to tym - Stellar Phoenix NTFS Data Recovery
Mi pomogło.

Wersja free tylko pokazuje miniatury, tyle to ja mam. Zaplacil by i te 79$ jak bym byl pewien ze to cos da. Odzyskiwanie to jedno, ale ja te pliki mam tylko rozwalone :evil:

Benek napisał/a:
Jest też taki programik dołączany do kart pamięci SanDisk.

Mam, probowalem, jedyne co pokazuje to jednolicie szare ''zdjecia'' w rozmiarze i rozdzelczosci zdjecia, albo miniatura jest ok, ale pliku nie można otworzyc.
Moze ktos wie jak wyodrebnic miniature z RAW? i jaka to ma rozdzielczosc, moze chociaz 10x15 sie da zrobic.

To zdjecie ekranu K20- chata w dolinie Vinales.

to biale to chatka a ta gora jest obrosnieta palmami.

gezeb  Dołączył: 26 Maj 2007

gezeb napisał/a:
Może tym coś wyciągniesz http://pentax.org.pl/viewtopic.php?p=320191#320191 ?

Niestety to samo.

nakus  Dołączył: 29 Sty 2009
Może tym: PC Inspector smart recovery

gezeb  Dołączył: 26 Maj 2007
To jeszcze PhotoRec http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=15931 , SQ6GIT odzyskał w podobnej sytuacji http://pentax.org.pl/viewtopic.php?p=334166#334166 , program z Windowsa albo z livecd lub usb ~70mb http://partedmagic.com/ .

bobanr  Dołączył: 01 Sie 2008
WItam,

mnie zawsze ratował program firmy Ontrack: EasyRecovery. Działa zarówno na formacie FAT, FAT32 jak i NTFS. Powiedziałbym, że jeśli nie nadpisałeś do tej pory danych to na 100% będziesz miał je odzyskane.

Jest też darmowy soft, który pozwala na kopiowanie plików, które nie dają się skopiować w normalny sposób (fizycznie istnieją na dysku ale nie dają się odczytać). Program to: BulletProof File Copy

Pozdrawiam i powodzenia życzę.

nakus  Dołączył: 29 Sty 2009
No pięknie. Stworzyła się skarbnica wiedzy - jak odzyskać dane :)
Ciekawe, czy któryś z polecanych programów pomoże Matey3000mu.

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
nakus napisał/a:
Stworzyła się skarbnica wiedzy - jak odzyskać dane :)
Też na pewno się przyda, oby jednak nikt nie musiał z niej korzystać.

Dzieki za podpowiedzi.
po kolei probuje
IJFR - Instant JPEG From RAW nie poradzil sobie.
BulletProof File Copy nie chce przegrywac RAW'ow.
PhotoRec wlasnie mieli te 8 gb., ale narazie odtworzyl jedynie jpeg, txt i tif
No i wymielil, godzinke to robil. Te tif'y to miniatury z RAW 160x120pix za cienko.
PhotoRescue polegl. :cry:
RescuePRO od SanDisk tez nie dal rady. :-(
Stellar Phoenix Deleted File Recovery j.w.

Thadeus  Dołączył: 21 Mar 2008
Może pomoże - miałem taki przypadek ze 2 miesiące temu

Kupiłem Lexapro Pro 133x - i jak sie okazało karta jest do dupy - po pierwszym użyciu znikły z niej zdjęcia. (o problemów z Sandiskami w tym samym czasie i daje i obecnie), na kompie nie widzi karty wogole - aparat widzi tylko kilka zdjec.

Zgrałem programem do ratowania Sandiska. Odczytał jakiś Tiffy których nie dało sie ani otworzyć ani nic (wielkość się zgadza etc) Po otwarciu w dowolnym programie kiszka albo szare obraz. Zamieniłem rozszerzenie na PEF - iii.. śmiga jak ta lala pliki się otwierają i spokojnie można jej obrabiać nic nie uszkodzone jest. Z całej przygody pozostał mi uraz do Lexara i zdjęcia z pleneru których by nie było :D

Skocz do: