pannonia  Dołączył: 20 Lis 2008
  Samyang 500 MC f/8,0
Jak w tytule, czy ktoś ma to szkło i jak je ocenia.
Bo się zastanawiam nad kupnem i nie wiem czy warto.
cena wydaje się przystępna

340 zł nowy

gezeb  Dołączył: 26 Maj 2007
Właśnie o to chodzi że chyba nikt nie wie czy warto , kto nie chce eksperymentować szuka MTO/Rubinara .
http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=18051
http://pentax.org.pl/view...der=asc&start=0

bladawiec  Dołączył: 01 Kwi 2008
Re: Samyang 500 MC f/8,0
pannonia napisał/a:
Jak w tytule, czy ktoś ma to szkło i jak je ocenia.
Bo się zastanawiam nad kupnem i nie wiem czy warto.
cena wydaje się przystępna

Wygląda to tak samo jak Vivitar, którego kiedyś miałem. Mam wrażenie, że cała oferta tego "Samyanga" to dokładnie to samo co od dawna występuje na ebayu pod innymi nazwami i raczej nie należy zbyt dużo od niej oczekiwać.

Jeśli chodzi o Vivitara - mialem go krótko, bo się szybko go pozbyłem :-) :

Największym problemem było bardzo nerwowo działające pokrętło ostrości, mające niewieki zakres ruchu. Minimalne poruszenie pokrętłem przesuwało płaszczyznę ostrości o kilkadziesiąt metrów, co przy małej GO dla tej ogniskowej praktycznie nie pozwalało na precyzyjne ustawienie ostrości. Potwierdzenie ostrości w korpusie niewiele pomagało. Wbrew pozorom, w dwukrotnie dłuższym MTO-1000 ustawianie jest dużo łatwiejsze.

Zdjęcia też wychodziły takie sobie - były mało ostre - zdecydowanie więcej szczegółów rejestrowałem krótszymi o 20%: Sigmą 135-400, a nawet starym manualnym soczewkowym Vivitarem 400mm. Mały kontrast zdjęć (ogólna wada obiektywów lustrzanych) dodatkowo uniemożliwiał wyciągnięcie szczegółów z obrazu.

Jeżeli nie zależy Ci na wielkości (fakt, że ten obiektywik jest malutki, ale to jedyna jego zaleta) to za mniejszą kwotę kupisz na Allegro manualne soczewkowe obiektywy np. wspomniany Vivitar 400mm, z ktorych uzyskasz dużo lepsze obrazy.
pzdr

Skocz do: