motaba_virus  Dołączył: 16 Mar 2008
jaka manualna 35/2.8?
Szukam szukam i znalezc nie moge wiec zapytam :->

Znacie jakies godne polecenia 35/2.8 manualne (bo niedrogie ;-) ) idealnie by bylo jakby mialo A na pierscieniu.

Z zupelnych manuali (bez A) to wiem ze warto SMC M 35/2.8
z AF to juz chyba wszyscy wiedza ze FA 35/2.0 nie ma sobie rownych ;-) ale to drooogo jak dla mnie :-/
a o posrednich (czyli z A) to cisza na forum i niczego znalezc nie mozna. Niby jest SMC A 35/2.8 ale ja go jeszcze nigdy nie spotkalem na zadnym alledrogo czy ebayu.

Reasumujac co polecacie z 35 mm z A na pierscieniu moga byc kundelki jak najbardziej :-)

jak podobny watek byl to sorry, nie moglem sie doszukac.

volender  Dołączył: 15 Wrz 2008
nawet bez A chodzą dosyć drogo (przynajmniej pentaxy) :|. Ja zrezygnowałem, i właśnie przyszedł do mnie A 28/2.8.

A z 35tki non-pentax zastanawiam się nad CZ Flektogon 35/2.8, gwintownikiem.

volender napisał/a:
nawet bez A chodzą dosyć drogo (przynajmniej pentaxy)

dlatego napisalem ze kundelki tez mnie interesuja byle przyzwoite optycznie ;-)
np cos w stylu Sigmy mini-wide II jako alternatywy dla SMC A 28/2.8 (mam i bardzo sobie chwale)
volender napisał/a:

no, on tez za mna chodzil bo to bardzo przyzwoite szklo tylko ze jednak bagnet jest sporo wygodniejszy :roll:

Dadu  Dołączył: 08 Lis 2008
volender napisał/a:
nawet bez A chodzą dosyć drogo (przynajmniej pentaxy) :|. Ja zrezygnowałem, i właśnie przyszedł do mnie A 28/2.8.

No a ja właśnie na na niemieckim ebay coś takiego tzn 28mm wylicytowalem.
Wiem firma krzak, ale za tą cenę to myślę ze można zaryzykować.

http://ijt.gourl.org

prosze o krytyke

pozdr

dadu

Draca  Dołączyła: 12 Cze 2008
motaba_virus, skoro "gwintowniki" nie interesują Ciebie ... to nie proponuję Takumara 35/2.0 :-)
Nie mam na sprzedaż, ale mogę pożyczyć na chwil kilka do przetestowania.
A może wybór po testach padnie na Takumara?
Tylko później szukasz sam, ja swojego nie oddam ;-)
Jesteś z Wawy czyli ... nie ma problemu z "pożyczeniem" ;-)

Draca, na razie mam silne postanowienie ze ma byc przynajmniej bagnet, a najlepiej bagnet ze stykami.
Jakbym sie jednak zlamal i zaczal rozgladac za gwintowkami to sie przypomne (chociaz to chyba za duze ryzyko- spodoba mi sie jeszcze i gdzie ja takiego drugiego znajde :-P )

No tak ... znaleźć trudno ... ale jak masz tzw "farta" to kto wie, może szybko znajdziesz :->
pozdrawiam ;-)

Stachu  Dołączył: 27 Kwi 2007
Oj, z pożyczaniem Takumara to bym uważał. Z nimi na prawdę trudno się rozstać ;-) .

Ja w sumie chyba wolę m42 niż PK bez "A".

Bo żal by mi było wykastrować PK z popychacza, żeby pracować na roboczej, co ma miejsce w m42.
A jeśli pracuję na roboczej, to mogę dorobić takiemu obiektywowi styki, żeby body widziało go jako "A".

Plus taki, że mogę pracować w p-ttlu :-)

denvi  Dołączył: 09 Lis 2008
motaba_virus, za mocno allegro nie śledzę ale żaden A35 jakoś mi się nie "rzucił" nawet kundelek. Miałem chwilkę flektgona 35/2,4, według mnie warto, piękna plastyka, niezły pod światło, preselekcja przysłony (wygoda pstrykania porównywalna z gołym bagnetem - suwak na obiektywie zamiast guzika na body. Można się przyzwyczaić). Niestety też nie tani. Wrzucałem gdzieś fotki w wątek z bokehem.

Stachu, spokojnie w tym przypadku ... plan "odbicia" Takumara chyba nie będzie potrzebny ;-)

Draca, nawet jakbym sie zdecydowal pozyczyc to obiecuje grzecznie oddac ;-)
denvi, wlasnie mi sie te 35 A tez w oczy nie rzucaja mimo ze allegro sledze ;-) a taki uparty jestem z tym bagnetem bo do analoga glownie ma byc (do cyfry tylko czasem podepne) a na analogu to jednak roznica jest miedzy bagnetem a przejsciowka :->

Nom, jest.
Też mam dylemat, bom sobie MESa sprawił.

Co do istnienia :-D A 35/2 to był na ebaju ostatnio, nawet ktoś na forum się o niego pytał.
Prawie chciałem go kupić, ale skończył się coś pod 700 zł i kupę kasy za przesyłkę.
Dopłacisz 300 zł i masz FA.

denvi  Dołączył: 09 Lis 2008
motaba_virus, no fakt, to powodzenia w poszukiwaniach życzę. Pewnie i tak na FA35 będziesz musiał się szarpnąć. Ale późnej nie będziesz żałował, kocham to szkiełko :evilsmile:

volender napisał/a:
Co do istnienia :-D A 35/2 to był na ebaju ostatnio, nawet ktoś na forum się o niego pytał.
Prawie chciałem go kupić, ale skończył się coś pod 700 zł i kupę kasy za przesyłkę.
Dopłacisz 300 zł i masz FA.

nie no, ze A 35/2 istnieje to ja wiem nawet kilka na aukcjach widzialem, ale Dimitrov pisze ze A 35/2.8 tez istnieje, a tego to juz nie widzialem nigdy ;-)
volender napisał/a:
Też mam dylemat, bom sobie MESa sprawił.

to bierz z bagnetem i sie nie zastanawiaj ;-)

Skocz do: