kulten  Dołączył: 19 Lip 2007
Przykłady, które podałeś do zwykłe zdjęcia, nie powiem by były złe ale nie ma w nich specjalnej filozofii poza użyciem osobnej (tzn nie tej wbudowanej w korpus) lampy, ot cała sztuka.

A co do Twojego pytania to samo w sobie już ono zawiera błąd myślowy. To nie PS ani inny podobny soft robi zdjęcia tylko człowiek i jego umiejętności w sztuce zwanej fotografią. To jak dobrze zna swój aparat i będzie potrafił wykorzystać jego możliwości decydują o efekcie. Choć finalny efekt, by zdjęcie jeszcze zyskało na "wodotryskach" to oczywiście już robota softu ale tez tak by nie przecholować :) .

Poznaj dobrze aparat, fotografuj w różnych (tych trudnych zwłaszcza) warunkach. Ćwicz zdjęcia nocne, myśl kadrując. A będzie lepiej.

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Dodam jeszcze od siebie, że może być tak, że we własnej ocenie, długo (zbyt długo) nie zauważamy żadnych postępów. Ale to nieprawda - to poznawanie sprzętu, o którym pisze wyżej kulten, w pewnym momencie przyniesie oczekiwany efekt :-) Najtrudniej jest przetrwać te początki, ale gdy już to jest za nami, to taka duma bije z człowieka, że hej, czego i Tobie, Adam, życzę :mrgreen: :-B

Adam_SX  Dołączył: 03 Lut 2008
Zdjęcie 7

Buczo  Dołączył: 14 Lis 2008
Zdecydowanie za mała GO, moim zdaniem cała pierwsza cytryna powinna być ostra. Druga natomiast jest zupełnie niepotrzebnie ścięta. One w rzeczywistości były takie wyprane z koloru? Dla mnie jest zdecydowanie zbyt blado, moim zdaniem powinieneś podciągnąć nasycenie.

Pozdrawiam
Buczo

Adam_SX  Dołączył: 03 Lut 2008
Zdjęcie 8

[ Dodano: 2009-02-19, 21:07 ]
można prosić o komentarze i krytykę ??

kndr  Dołączył: 04 Lip 2007
Na zdjęciu 7 pasuje mi tematyka i moim zdaniem dobrze kombinujesz, ale zdjęcie jest nieostre. Prawdopodobnie poruszone. Czas 1/30 s jest dość długi jak na takie precyzyjne ujęcia. Musiałbyś mieć statyw. Zwiększ siłę oświetlenia,, skróć czas i spróbuj ponownie. Jeśli bawisz się programami graficznymi spróbuj też zwiększyć nasycenie kolorów. Wydaje mi się, że kolor cytryn wyszedł zbyt mdły. Odbiera to siłę wyrazu. Spróbuj cyknąć ponownie i wrzuć ją na forum :) Zdjęcie 8 ma dość dobry temat, ale musiałbyś uważać na krawędzie. Moim zdaniem zbyt mocno przycięte u dołu i nieproporcjonalnie dużo miejsca zostało ponad głową posągu. Podoba mi się tło, ale spróbowałbym jeszcze kilka innych ustawień, żeby sprawdzić, czy linie okien mogą tworzyć prostokąty, tak żeby tło było spokojniejsze - teraz budynek jest lekko pod ukosem. Ciekawe jest odbicie w oknach. Ja bym jeszcze pokombinował z tym ujęciem, jeśli masz możliwość.

Skocz do: