tomalik  Dołączył: 24 Sty 2009
[tomalik] Poczatki z K10
Witam,

Chciałem Wam przedstawić swoje zdjęcia. Wszystkie robione kadyszką ze szkiełkiem SIGMA 17-70mm.

1. Most Grunwaldzki we Wrocławiu

2. Ten sam most w tym samym mieście

3. Letnia burza

4. I na koniec jescze jeden letni obrazek

Na początek to tyle.

Będę wdzięczny z szczere komentarze i rady.

Pozdrawiam

kulten  Dołączył: 19 Lip 2007
1 - mi przeszkadza drzewo z prawej strony, psuje wizję. Ogólnie w wizji ukazania mostu za dużo tych drzew. Od strony użytych parametrów i i późniejszej obróbki wydaje się mi być w porządku.
2 - troszkę brakuje Ci szerszego kąta :) . W kadrowaniu powiedziałbym, że za dużo nieba ująłeś.
3 - elegancko uchwyciłeś. Szkoda tylko, że nic więcej na tym zdjęciu nie ma przez co wydaje się takie nierzeczywiste.
4 - dla mnie kadrowanie zupełnie poległo :) .

kndr  Dołączył: 04 Lip 2007
Całkiem przyjemne fotki. Nie wiem ile miałeś szczęścia a ile doświadczenia, ale błyskawica na 3 wyszła bardzo zwiewnie. Bardzo ciekawe zdjęcie. Fotkę 4 też przyjemnie mi się ogląda. Tym bardziej, że teraz za oknami buro i pada śnieg. Na zdjęciu 1 jest dla mnie o jedno drzewo za dużo na pierwszym planie. Mam na myśli najbliższe po lewej. Zamiast niego przydałby się jakiś mocny akcent na ziemi. Domyślam się, że nie dało rady zrobić innego ujęcia :) Na 2 jest dla mnie zbyt ciemno w dolnych partiach obrazu i chyba leci w lewą stronę, ale nie jestem pewien.

BartekKw  Dołączył: 12 Gru 2008
ładnie obrobiłeś zdjęcia 1 i 2. Pozostałe fotki bez emocji

piotrek0001  Dołączył: 05 Sty 2009
W przypadku mostu ja bym się skupił na detalach niż aby focić cały
1- mi przeszkadza drzewo z lewej
2- barierka po prawej na dole przeszkadza
3- 4 burza ładna ale ... kolory takie.. przydał by się lekki retusz

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
IMHO na razie słabo. Most nieciekawie pokazany, na pierwszym zdjęciu na dodatek się wali, balans bieli odjechany, więc kolorystyka też do bani. Na drugim coś wlazło w kąt prawego rogu. Dużo pracy - że ten most można ciekawie nocą pokazać dowiodła choćby magdku.
Trójka to taka wprawka warsztatowa. "Udało się" złapać błyskawicę. I tyle, zdjęcia to jeszcze nie robi.
4 - leży. I kwiczy. Słaby kadr, bardzo słaby. Zresztą podobnie jak w 1 i 2.

tomalik  Dołączył: 24 Sty 2009
No to pierwsze koty za płoty.
Dzieki za Wasze opinie. Cóż będę nadal ćwiczył...
Poniżej jeszcze dwie próbki

5.

6.

Macky  Dołączył: 28 Lis 2008
O pierwszych czterech już napisano sporo. Najbardziej żal mi jedynki, bo mogło być naprawdę fajnie, gdyby podejść bliżej mostu, bo tych drzew trochę za dużo jak na temat zdjęcia.
Póki co 5. najbardziej mi się podoba, ale szkoda uciętego narożnika dachu i tych łat odpadającej farby na elewacji. Parę kroków w tył i byłoby lepiej - byłoby widać narożnik ściany i byłby jakiś stabilniejszy punkt odniesienia do krzywych słupów.
6. mało ostre i zła kompozycja - auto "wyjeżdża" z kadru. Mi to przeszkadza.

kulten  Dołączył: 19 Lip 2007
5 - gdybyś nie pozbawił tego daszku narożnika byłoby znacznie lepiej.
6 - ot jedzie sobie fura, złe nie jest ale szału brak.

dlugas1982  Dołączył: 07 Lis 2008
no i jeszcze ta krypto reklama konkurencji naszej giełdy
a fe :-P

:-B
2 mostek najlepszy

anex  Dołączyła: 07 Sty 2009
1- 2 bardzo mi sie podobaja fajna kolorystyka
6 auto super tylko mogloby byc wiecej miejsca z prawej strony.
Wiem ze sie troche wymadrzam bo sama takiego zdjcie nie umiem zrobic

kndr  Dołączył: 04 Lip 2007
5 i 6 bez emocji. Na 6 brakuje wolnej przestrzeni z przodu samochodu. Trzeba dać mu miejsce na ruch :) Poza tym rozmycie tła jest dla mnie OK. Na 5 - geometria i linie prowadzące wzrok, ale nic poza tym. Nie wiem dlaczego to zdjęcie powstało.

Skocz do: