lopcio  Dołączył: 17 Maj 2008
Wizje końca świata w utworach literackich i dziełach sztuki
Witam. Na prezentację maturalną wybrałem sobie temat "Porównaj wizje końca świata w świetle wybranych utworów literackich i dzieł sztuki." Jako że nie jestem pasjonatem języka polskiego nie będę owijał w bawełnę i powiem wprost - po prostu chcę pewnie zdać ten egzamin, a nie jakoś niesamowicie zagłębiać się w ten temat. Jako że teraz są u nas ferie, a dodatkowo polonistka jest na zwolnieniu, mam do Was więc kilka pytań:

1. "Porównaj..." - czy to oznacza, że muszę koniecznie wyraźnie konfrontować ze sobą jakieś dzieła, czy może po prostu mogę je zwyczajnie scharakteryzować i tylko całość ogólnie podsumować?
2. Jeżeli muszę porównywać wybrane dzieła, to czy mogę skonfrontować ze sobą dwie książki, dwa wiersze i dwa obrazy (każda para osobno), czy np. książkę z obrazem, a może wszystkie jednocześnie?
3. Macie jakieś ciekawe propozycje co do dzieł? Na razie jestem pewny "Apokalipsy Świętego Jana". Myślałem o jeszcze jednej książce, dwóch wierszach i dwóch obrazach. A tak w ogóle - czy nie będzie tego za dużo?

Z góry dziękuję bardzo za pomoc.

gezeb  Dołączył: 26 Maj 2007
Ad 3 " Piosenka o końcu świata " Czesława Miłosza .

Dzięki za propozycję. Ostatnio czytałem ten wiersz, do prezentacji wydaje się całkiem ciekawy.

Czekam na kolejne wypowiedzi - każda pomoc mile widziana i bardzo za nią dziękuję.

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
lopcio napisał/a:
dzieł sztuki

Hieronim Bosch "Sąd ostateczny"

Apokalipsa św. Jana

O!
Przy okazji sprawdzania tytułu obrazu Boscha trafiłam na:
http://nauka.katalogi.pl/...-t8000-s15.html

Kurcze - fajny temat :-D

mygosia, dzięki bardzo, przyda się :-)

lopcio napisał/a:
1. "Porównaj..." - czy to oznacza, że muszę koniecznie wyraźnie konfrontować ze sobą jakieś dzieła, czy może po prostu mogę je zwyczajnie scharakteryzować i tylko całość ogólnie podsumować?

Hmm...
Ja bym potraktowała to własnie jako "Porównaj wizje" czyli po przeglądnięciu i przeczytaniu dzieł, wybrałabym jakies 2 nurty - i postawiła je naprzeciw siebie - w kazdym kilka przykładów.
Np na razie mam taki pomysł:
- wizja starochrześcijańska - Sąd ostateczny Boscha, Dies irea Kasprowicza, Czterech jeźdźców apokalipsy Durera, Apokalipsa = czyli w skrócia: "płacz i zgrzytanie zębów", strach i pożoga... Mozna tutaj poszaleć z kolorami, kompozycją obrazów [!]

vs.

- wizja... hmmm... świecka? I tutaj mi brakuje lektur i obrazów - wieki temu to miałam :-D . Ale np właśnie "Piosenka o końcu świata" Miłosza = czyli taka bardziej codzienność, spokój.

Fajny pomysł, dzięki bardzo :-) Rzeczywiście, można podzielić dzieła na stare, symboliczne i nowe, codzienne. Na razie wiem, że wybiorę 3-4 dzieła, żeby mieć czas w miarę dokładnie je opisać. I wtedy np. 2 z tego i 2 z tego nurtu i jedziem :-)

cinekk1  Dołączył: 17 Lut 2008
Może malarstwo Zdzisława Beksińskiego? Ale trzeba znaleźć jakieś opracowanie.

Aspius  Dołączył: 18 Wrz 2006
ad 3
Autostopem przez galaktykę ;) Douglasa Adamsa
Nawet jesli twoja praca nie będzie najlepsza to na pewno będzie oryginalna ;)

Grzesiek

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
lopcio polecam Kantyk dla Leibowitza http://pl.wikipedia.org/wiki/Kantyk_dla_Leibowitza książka jest wspaniała i warto ją przeczytać, a do Twojego tematu pasuje świetnie.

sunshine  Dołączył: 25 Paź 2007
Koniec świata można rozumieć na różne sposoby. Tu masz wizję świecką połączoną z motywami biblijnymi ale nie jest to stricte "sąd ostateczny" czy koniec świata - tylko bardziej schyłek kultury człowieka.

Julian Tuwim - Apokalipsa (jeden z moich ulubionych wierszy ;-) ):

Apokalipsa

Ciosami świateł ciemności rozciął
Blask stujęzyczny, nożowy zamach,
I noc, podźgana elektrycznością,
W oślepiających stanęła ranach.

Zorzo zbrodnicza, tęczo pożarna;
O, fajerwerku bożka Philipsa!
Jakich objawień pali się barwna
Amerykańska apokalipsa?

Kto idzie? Bokser. W kułakach - ołów,
Zęby na wierzchu: zbawiciel nowy.
I chwali Pana wrzask apostołów
Z krwawo rozdartych szczęk kwadratowych.

Co ciekawe zauważcie że tomik z tym wierszem został wydany przez Skamandra na początku lat trzydziestych a wciąż zachowuje aktualność ;-)

dybon  Dołączył: 05 Gru 2007
Aspius napisał/a:
Autostopem przez galaktykę ;) Douglasa Adamsa

Film też całkiem, całkiem, ale wpierwej książkę polecam.

Dzięki wszystkim za pomoc. Najprawdopodobniej zdecyduję się na coś takiego, co zaproponowała mygosia, czyli wizja starochrześcijańska (tragiczna: śmierć, cierpienie) i taka zwyczajna, jak w "Piosence o końcu świata" Czesława Miłosza. Co do pierwszej wizji to raczej nie będę miał problemów ze znalezieniem odpowiednich tytułów, to z drugą może być problem. Macie jakieś pomysły?

Ewentualnie mogę też zestawić wizję starochrześcijańską (przyjście Mesjasza, Sąd Ostateczny) i typowo świecką (opartą głównie na katastrofach). Tylko wtedy też poproszę o propozycje tytułów :-)

Hmmm... lekko z innej beczki, ale może na temat:
Czy "Jawnogrzesznica" była o końcu świata? Czytałam to dawno i nie wiem, czy tylko o Mesjaszu, czu o KŚ?
Wie ktoś?

Skocz do: