PK  Dołączył: 24 Maj 2008
Bezsensowna obróbka...
Sepia.... zwłaszcza ta bezpośrednio z cyfrówki. Ochyda, nieopisane szkaradztwo* ! Albo pseudo-stare zdjęcia... często widzę efekty zachłyśnięcia się ich autorów mnogością narzędzi PSa/GIMPA/itp. - wcale poprawne fotki zmienione w... Właśnie, diabli wiedzą w co.
A co Was drażni w dziełach amatorów- cyfrowych neofitów? (obiektywizm NIEmile widziany, przykłady- wręcz przeciwnie)

----
*(z wyjątkiem tych dobrych oczywiście... ;-) )
** jeśli temat był/nie w tym dziale/nie podoba się- przepraszam i proszę o stosowną reakcję :evilsmile:

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
Kolorowy detal i reszta czarno-biała. Najgorzej tak z picasy, bo tam łatwo taki efekt osiągnąć. Coś fatalnego! A jak dziś zobaczyłem, że moja własna Koleżanka Małżonka z jednym swoim zdjęciem chciała tak zrobić, to aż mnie ciarki przeszły :evil:

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
Mnie drazni to, ze ludzie pokazuja foty niedoswietlone o 1-2 EV i uwazaja, ze wszystko jest ok ;-)

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
Szczegolnie na sniegu. 90% zdjec na gazecie z serii "Atak zimy" albo "Snieg w Londynie" to byly ewidentnie niedoswietlone zdjecia. Wrrrr.

komtur  Dołączył: 04 Cze 2008
Ostatnio trafiam na jakąś manię robienia zdjęć sportowych z synchronizacją na drugą kurtynę (prasa rowerowa akurat, głównie zawody MTB, zdjęcia z testów, kiedy ktoś "dynamicznie" jedzie) . Czasem jest to nawet fajne z tymi smugami, ale na dłuższą metę mnie jakoś wnerwia. To akurat bezpośrednio w aparacie się dzieje, a nie w oprogramowaniu do obróbki (chociaż może w PS też jakoś z automatu się da?), ale wnerwia mnie podobnie jak choćby ta "mania z sepiowa" :-)

Samp  Dołączył: 23 Kwi 2006
W ogóle, gdy dostrzegamy i rozpatrujemy coś takiego, jak "obróbka" to jest to bezsensowne.
Fotografia to |fotografia|.

A jeśli w fotografii dostrzegamy |fotografię + obróbkę| to już jest coś nie halo, nie jest to |fotografia|.

afuszejk  Dołączył: 28 Maj 2008
mnie ostro irytuja ramki i rozjasniane/wyostrzane do granic mozliwosci zrenice.
brrr.

mian  Dołączył: 07 Lut 2008
a ja jakoś nie mogę już patrzeć na HDR...

spirit  Dołączył: 21 Lip 2007
Mocny dodge&burn i przesadzanie z kontrastem na cz/b.

Alojzy N.  Dołączył: 30 Kwi 2008
Szarobure, depresjogenne cz/b.

teh4esz  Dołączył: 27 Sty 2009
Re: Bezsensowna obróbka...
PK napisał/a:
Sepia.... zwłaszcza ta bezpośrednio z cyfrówki. Ochyda, nieopisane szkaradztwo*

bleee... nienawidze sepii
miałem okres zachwytu jeszcze ma małpce tym szajsem i tyle fajnych (jak dla mnie oczywiscie nieobiektywnie patrzac) zdjęć tym zmarnowałem:/
ale już na szczeście mi przeszło ^^

jorge.martinez  Dołączył: 16 Maj 2007
Ja również nie rozumiem zachwytu nad sepią. Albo kolor albo BW.

Mnie trochę razi także mocne przeostrzanie ze zwiększonym kontrastem i dodaniem winiety. Zdjęcia wydają się takie odrealnione wtedy, choć czasem efekt jest OK. W sumie to na dłuższą metę każda maniera jest denerwująca.

Desmond  Dołączył: 07 Paź 2008
mian, nie przesadzaj. Dobrze zrobiony HDR może być bardzo piękny (a na Digarcie często widuję takie). A że z fotografia w tym przypadku się konczy przy wyjęciu karty z aparatu to inna sprawa ...

jorge.martinez napisał/a:
dodaniem winiety
Winieta jest fajna - ja sobie dodałem ją poprzez założenie ... Skylighta na obiektyw. Choć przyznam się że ostatnio w kilku przypadkach lekko ją pogłębiałem na niektórych zdjęciach.

Samp napisał/a:
A jeśli w fotografii dostrzegamy |fotografię + obróbkę| to już jest coś nie halo, nie jest to |fotografia|.

~ nie powiem tak, nie powiem nie... obróbka, taka czy inna zawsze była i jest integralną częścią fotografii (w pewnych przypadkach wchodzi się już wprawdzie w grafikę, jednak to nieco inna historia), ale, tak jak można spaprać naświetlenie, kadr czy ostrość, można i nie przemyśleć koncepcji wyglądu zdjęcia (vide "manekinowaty" retusz, modny w dawnej-niedawnej fotografii ślubnej- dobrze zrobiony wygląda interesująco. Właśnie, dobrze zrobiony...)

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
jorge.martinez napisał/a:
Ja również nie rozumiem zachwytu nad sepią. Albo kolor albo BW.
Ale z drugiej strony to ciekawe jest z ta sepia. To jest chyba jednyna z tajemnych technik fotograficznych, swiadomosc ktorej przebila sie do ogolu. Co prawda powszechne pojecie ma niewiele wspolnego z faktycznym, ale jak powiesz sepia, to jednak 99% respondentow odpowie, ze slyszalo.

Jak ogladam odbitki moich dziadkow, to widac ze tonowanie na sepie bylo bardzo delikatne. Czasem prawie niewidoczne, a najczesciej w bardzo niskich tonach. Ta sepia, ktora robia teraz cyfrowki lub amatorzy pluginow do programow dolaczanych do komorek, powinna sie raczej nazywac srepia :-P

Desmond napisał/a:
Dobrze zrobiony HDR może być bardzo piękny

link, który był już gdzieś na forum, ale liczę, że nikt się na mnie nie obrazi :-P
Po zobaczeniu tych zdjęć zmieniłem swoje nastawienie do HDR - jestem zachwycony...
http://2photo.ru/category/foto_city/page/4/
(autor Alcove- jakby nie wiodło bezpośrednio do galerii)

Stachu  Dołączył: 27 Kwi 2007
Co Wy się tak pastwicie nad tą sepią. Dobrze zrobiona bardzo mi się podoba. Taka np. jak tutaj:
http://www.shannonrichardson.com/electrolite.html
Próbowałem nawet osiągnąć taki efekt na swoich skanach, ale nie bardzo mi to wyszło...

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
Stachu, ale to co pokazałeś to jest sepia, a nam wszystkim chodzi o to co trafnie nazwał dzerry :->

spirit  Dołączył: 21 Lip 2007
Stachu napisał/a:

http://www.shannonrichardson.com/electrolite.html
Próbowałem nawet osiągnąć taki efekt na swoich skanach, ale nie bardzo mi to wyszło...

Duotone w PSie.

Iza  Dołączyła: 01 Paź 2007
dzerry napisał/a:
To jest chyba jednyna z tajemnych technik fotograficznych, swiadomosc ktorej przebila sie do ogolu. Co prawda powszechne pojecie ma niewiele wspolnego z faktycznym, ale jak powiesz sepia, to jednak 99% respondentow odpowie, ze slyszalo.
Po prostu sepia kojarzy się ze starymi zdjęciami i tyle. Ja jak zobaczyłam tonowanie (tradycyjne) na inne kolory, to też stwierdziłam, że jeśli tonowanie, to tylko sepia.

Skocz do: