dan  Dołączył: 11 Sie 2006
Faktyczne ogniskowe obiektywow Pentaksa
Hej,

Wydawalo mi sie, ze gdzies na forum byla informacja o faktycznych ogniskowych obiektywow Pentaksa (a nie tych zaokraglonych, podawanych przez marketing). Bede wdzieczny za namiar na zrodlo takiej informacji.

Gringo  Dołączył: 05 Lip 2006
na stronie popphoto.com w testach obiektywów podaja ogniskowe jakie im wyszły oraz światło jakie maja obiektywy. Ciekawych rzeczy mozna się dowiedzieć. Pentax nie oszukuje ani bardziej ani mniej niż inne firmy.

teta  Dołączył: 28 Kwi 2006
dan, Nie marudź, dla spokojności duszy przyjmij, że podawane ogniskowe mniej więcej odpowiadają prawdzie. Oczywiścię, są rozbieżności, ale bląd w % nie jest duży i można go zaniedbać. Gdyby miało Ci to poprawić samopoczucie, to śpieszę donieść, że błąd 10% (bardzo duży) przy ogniskowej 100 mm, to 10 mm, a dla 10 mm to 1 mm. Śpij zatem spokojnie, a gdybyś potrzebował dodatkowej terapii, to wiesz gdzie mnie znależć :-D :-B

dagio  Dołączył: 29 Lis 2006
teta, to ważne, kiedy człowiek się zastanawia mając DA40 czy zamienić na 43ltd bo chce się minimalnie wężej. Wtedy, to bardzo ważne :-P

dagio, Chwila, moment. Muszę ochłonąć, musiałem się napić. Ty to poważnie? :shock: Czy myślisz, że jest jakaś istotna różnica między 40 mm, a 43mm?. Wybacz, ale ja się naprawdę napiłem :oops:

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
teta a jak myślisz? Przecież to jest bardzo poważna sprawa. Nie po to ludziska kupują 31 żeby się okazał że to jednak zwykła 30stka jest :mrgreen:

jorge.martinez  Dołączył: 16 Maj 2007
Żaba, spójrz na sprawę od drugiej strony.

Ileż estymy zyskałaby taka 50-tka, która okazałaby się szlachetną 49-tką, albo 28-mka szacowną 27-ką :-D

azkal  Dołączył: 13 Lut 2008
z moich skromnych obserwacji wynika iż, fa50 jest węższa od kita nastawionego na 55mm, z tym że w odległościach mniejszych od hiperfokalnej.. tak btw ;-)

dagio, musiales tak od razu z grubej rury? :roll:

No coz, wydalo sie :-P

teta, z pewnoscia nie jest to cos spedzajacego mi sen z powiek ;-) Ale chcialbym wiedziec :-> 40-ka pod wzgledem kata widzenia bardzo mi odpowiada i jesli rzeczywiscie roznica miedzy 43-ką wynosi te 3 mm, to sprawy nie ma. Gdyby jednak bylo tak, ze 40-ka to w rzeczywistosci 38mm, a 43-ka to 46mm... to juz bym sie zastanawial :-P

Generalnie, do fotografii, ktora aktualnie chce uprawiac ;-) przydalyby mi sie ostre rogi, a z tym jest slabo w 40-ce, nawet po konkretnym przymkniecu. Poza tym dzialka jasnosci zawsze sie przyda!

dan, To może inaczej. To co jest naprawdę ważne w obiektywie, to nie tyle jest ogniskowa, ile kąt widzenia (pomijam tu głębię ostrości, ale w tym przypadku różnica kilku milimetrów będzie pomijalna). Nie każ mi teraz przeprowadzać dociekań jaka jest dokładna różnica w kącie widzenia między 38 mm, a 46 mm. Mam niejasne przeczucie, że różnica ta nie będzie duża, a +/- 1 stopień przy tzw. ogniskowej standardowej chyba warto jest poświęcić na rzecz jakości obrazu i jakości wykonania obiektywu;-). Ale to tylko takie moje bajdurzenie, bo widzisz, ja mam takie skrzywienie na punkcie jakości :-D

piotr_w  Dołączył: 14 Lis 2006
dan napisał/a:
Wydawalo mi sie, ze gdzies na forum byla informacja o faktycznych ogniskowych obiektywow Pentaksa

http://www.photodo.com/pr...=5&name=Pentax,
przy MTF-ach masz podany faktyczny zakres ogniskowych.

xrog  Dołączył: 07 Lut 2008
dan napisał/a:
przydalyby mi sie ostre rogi, a z tym jest slabo w 40-ce...

Można prosić o jakieś przykładowe zdjęcie? Chciałbym ocenić, czy warto DA 40 traktować jako DFA...

xrog napisał/a:
Można prosić o jakieś przykładowe zdjęcie?

Prosze bardzo, specjalnie w tym celu zrobilem niedawno :-)

f/2.8:
http://dan.pentax.org.pl/...e/image0005.jpg
dolne rogi to klasyczny przyklad zachowania sie tego obiektywu na pelnej dziurze, w sumie nic strasznego, bo jak czesto mamy rogi w plaszczyznie ostrosci na pelnej dziurze? ;-)

f/8:
http://dan.pentax.org.pl/...e/image0005.jpg
Mydlenie mniejsze, ale ciagle cos tam widac. I to tez nie zawsze jest tak samo. Generalnie wolalbym, zeby na przyslonach f/5.6-f/11 rogi byl ostre.

xrog napisał/a:
Chciałbym ocenić, czy warto DA 40 traktować jako DFA...

Moim zdaniem warto. Nie mam co do tego zadnych watpliwosci. Choc mysle o zamianie go na 43ltd. ;-)

[ Dodano: 2009-02-20, 23:30 ]
piotr_w napisał/a:
przy MTF-ach masz podany faktyczny zakres ogniskowych.

Czyli 43 to 44.. szkoda, ze nie ma nic o 40-ce.

xrog  Dołączył: 07 Lut 2008
dan napisał/a:
Choc mysle o zamianie go na 43ltd. ;-)

Rezerwuję tę 40-stkę. :-)

andrusz  Dołączył: 27 Lip 2007
A ja dziś dla DA 21mm F3.2 Limited zauważyłem info w PhotoMe (w sekcji Manufacturer Info): Focal Lenght (LC8) 21,3mm - czyżby to była prawdziwa ogniskowa tego obiektywu? Zaraz sprawdzę inne szkiełka ;-)

[ Dodano: 2009-02-24, 01:03 ]
Dla DA* 16-50/2.8 wyszło: min. ogniskowa: 16,3mm, maksymalna: 50mm
Dla kita DAL 18-55/3.5-5.6 wyszło: min. 18,1mm, maks. 55mm

Diamond32  Dołączył: 20 Sie 2007
dan, 43 ma chyba brzydszy bokeh od 40 (na cyfrze), tak naprawdę ciąglę waham się czy przy mojej szklarni warto trzymać to szkło i jakoś nie mogę się zdecydować na sprzedaż 40-tki :roll:

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
Fajne porównanie pięćdziesiątek f1.4 z różnych systemów, z podanymi prawdziwymi zmierzonymi ogniskowymi i dziurami. LINKA
Najbardziej mnie zastanawia to, że podają, jakoby te szkła nadawały się do pełnej klatki dopiero od f2.8 (oprócz naszej FA).

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
Eldred napisał/a:
(oprócz naszej FA).

a to tylko dlatego, że nie mieli FF dSLR żeby to sprawdzić :idea:

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
Hmm sigma 30/1.4 wg popphoto.com: "30mm (31.03mm tested), f/1.4 (f/1.38 tested)".
No no... mam prawdziwe 31mm jak limited a do tego jaśniejsze :-P

[ Dodano: 2009-02-24, 08:55 ]
opiszon, wiem wiem :-P

[ Dodano: 2009-02-24, 09:04 ]
ooo 70/2.4 "70mm (67.50mm tested), f/2.4 (f/2.46 tested)" (ale chyba stopki sobie nie będę zmieniał bo te liczby jakieś takie nijakie) :->

Skocz do: