jiro  Dołączył: 15 Lis 2008
8bit a 16... czyli kiedy zauwaze roznice?
Witam,

szykuje mi sie przesiadka na linux'a... bardziej z wlasnie checi niz z koniecznosci, zreszta to nie pierwszy raz. dodam od razu ze z obsluga gimpa czy photoshopa nie mam zadnych problemow, oba programy dobrze mi leza... ale wiem ze najwiekszym zarzutem od dawien dawna stawianym gimp'owi jest to ze obsluguje tylko 8bit. tu jest maly problem bo nie wiem czy bedzie to mialo dla mnie jakiekolwiek znaczenie? czy to mozna w jakikolwiek sposob zauwazyc? oczywiscie chodzi mi tez o odbitki, ktore z plikow z gimpa beda ewentualnie robione.

Pozdrawiam.

dickkett  Dołączył: 18 Wrz 2006
Na Gimpie się nie znam, ale ...
Coś tu pisali nt.
http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=15643

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
jiro napisał/a:
wiem ze najwiekszym zarzutem od dawien dawna stawianym gimp'owi jest to ze obsluguje tylko 8bit

Obecnie obsługuje już 16bit

niby obsluguje ale slyszalem ze GEGL nie jest taki dobry... dlatego pytam Was jako uzytkownikow jak to jest. :-)

Thadeus  Dołączył: 21 Mar 2008
Gimp niby obsługuje 16 bit ale jeszcze to trochę kuleje, z tego co pamiętam dopracowane na tip top jest w planach na wersje 3.0 Wraz z przejściem całkowitym na GEGL w tej wersji. Ja mocno mu kibicuje :D

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
jiro napisał/a:
czy to mozna w jakikolwiek sposob zauwazyc?

Ja bym na Twoim miejscu zrobiła próbę :-)
W ten sposób przekonasz się, czy do prac, które Ty wykonujesz, czy widzisz różnicę.

cerfes  Dołączył: 03 Kwi 2008
aż sobie skompilowałem, z czym zbierałem się od jakiegoś czasu. trochę było dziwnie, bo nie widział bibliotek, ale skopiowałem do /usr/lib i poszło. plików TIFF 16bit nie otwiera, tzn. o ile dawniej nie otwierał, to teraz otwiera, ale informuje o konwersji do 8 bit. moim zdaniem 16 bit do codziennej pracy nie jest potrzebny. na pewno da się w GIMP'ie sensownie obrabiać zdjęcia, tylko nie wiem gdzie w wersji 2.6 zginął filtr uwydatnienie -> wzmocnienie, bo bardzo go lubiłem a nagle nie ma :(

no i juz po wszystkim, zrobilem dla testu odbitki obrabiane gimpem i photoshopem... zero roznic widocznych moim malo wprawnym okiem, wiec jest dobrze. ;-)

Myron  Dołączył: 21 Cze 2007
cerfes napisał/a:
tylko nie wiem gdzie w wersji 2.6 zginął filtr uwydatnienie -> wzmocnienie, bo bardzo go lubiłem a nagle nie ma :(

Filtr nie zniknął, tylko został nieco zmodyfikowany, oraz zmieniono nazwę na bliższą Photoshopowi. Teraz jest "maska wyostrzająca".

cerfes  Dołączył: 03 Kwi 2008
a racja, dziękuję. 8 bit a 16 to różnicę widać przy bardzo mocnej obróbce, normalnie raczej nie

Skocz do: