gin z tonikiem  Dołączył: 17 Paź 2007
Jakby kogoś interesowało, to ta Sigma leży na polskim ebay'u za 560 zł (ale nie wiem czy nie jest to cena netto, bo opis jakoś tak po murzyńsku napisany).

dlugas1982  Dołączył: 07 Lis 2008
tak lekko poza tematem, ale ile kosztuje obecnie to szkło pentax 50mm /1.4 ?

używka najlepiej, bo mam taką możliwość kupić tylko nie wiem czy warta tej kaski :)

BartekKw  Dołączył: 12 Gru 2008
Używki na giełdzie chodziły po 800 pln

o to jak nie będzie na tą akuratnie sztukę zainteresowania to pewnie sobie sprawię, bo cena kilka stówek lżejsza niż to co piszesz:)

kiedyś widziałem nówkę na gwarancji za 950zł na allegro

kamakar  Dołączył: 28 Lut 2008
dlugas1982 napisał/a:
kiedyś widziałem nówkę na gwarancji za 950zł na allegro

Wczoraj niechcący napotkałem taką nówkę sztukę za 949 zeta w sklepie (fizycznie, nie wirtualnie - macałem) i mam niezłego zgryza... Wedle serwisów porównawczych to najtaniej w sklepach internetowych ok. tysiąca złociszy i na miejscu przeważnie brak.
Zastanawiam się jak na cenę FA 50/1.4 wpłynie pojawienie się wreszcie w sprzedaży *55 ale chyba niewiele, stanieć raczej nie stanieje, a podrożeć i owszem. Używka chyba znacząco tańsza nie będzie, choć kilkadziesiąt złotych też drogą nie chodzi... 50-tka to nie tlen, do oddychania mi niepotrzebna, mam w sumie A 50/1,7 od jungli-ego ale te 1.4 kusi, ot mam dylemat :mrgreen:

no za 950zł w "fizycznym" namacalnym sklepie to dość niezła cena

ja obserwuję jeden egzemplarz i zobaczymy za ile i kiedy pójdzie :)

Bruinen  Dołączył: 03 Sty 2008
A ja kiedyś narzekałem że nie kupiłem za 600 tylko za 650 :-P

Szkiełko jest świetne, f/1.4 naprawdę się przydaje - głównie w ciemnościach przy większych odległościach i na manualu, jak nie robić odbitek ponad 13x18 ostrość jest ok

Bruinen napisał/a:
A ja kiedyś narzekałem że nie kupiłem za 600 tylko za 650 :-P

to ja też chcę za taką kaskę :)

Teraz to już naprawdę wszystko drożeje - kumpel chciał kupić Raynoxa 250 i okazuje się że moje 125zł które za niego dałem to było naprawdę mało - teraz sobie wołają za niego 175... To już mu lepiej dołożyć drugie tyle i kupić Cosinę 100/3.5 bo akurat do jego Soniaka ich pełno leży

asklop  Dołączył: 22 Kwi 2006
Bruinen napisał/a:
jak nie robić odbitek ponad 13x18 ostrość jest ok

nie przesadzaj. Ja robilem odbitki 30/45 i jestem bardzo zadowolony. Ale tez i nie ogladam ich z 50 cm. Wisza u mnie na scianie

moj znajomy zrobil swietna fotke na kliszy i powiekszyl ja gdzies tak do 80/120cm. Zrobil ja Tamronem 28-200 na pelnej dziurze. Az nie wierzylem, ze mozna bylo uzyskac taka jakosc z tego obiektywu. Ogladajac z 2 metrow nie bylo do czego sie przyczepic. No ale wiadomo, im wieksza fota, tym z wiekszej odleglosci ja ogladamy.

jorge.martinez  Dołączył: 16 Maj 2007
Bruinen napisał/a:
A ja kiedyś narzekałem że nie kupiłem za 600 tylko za 650

Hehe, no właśnie. To samo z FA35. Kupiłem (wprawdzie lekko używanego) za 850, a nówki takie ceny, że heeeeeej.

denvi  Dołączył: 09 Lis 2008
Piękne czasy były :cry: ... 1,45 tys dałem za FA35+FA50 w tym koleś sto baksów za fatygę sobie doliczył.

asklop, zależy co focić - przy portrecie w dobrym świetle mimo wszystko mydełko jest wyraźnie większy niż na f/2.0 - mnie się ono podoba, ale nie każdy takie lubi :-) .

Raven  Dołączył: 03 Gru 2007
Fa 50/1.4 nie jest złe, ale niestety trochę mniej ostre od smc-a 50/1.7 (nawet jak się to pierwsze przymknie do 1,8 czy 2). Krążą opinie, że właśnie z 50-tek z AF te ze światłem 1.7 są najostrzejsze. Aberracje też czasami dają znać... ale przynajmniej szkło jest tańsze od Sigmy 50/1.4 o kilka ładnych stówek.

Skocz do: