Claude  Dołączył: 16 Sie 2007
Zamowilem Pentax FA 35mm f/2 AL za 1199 , teraz w tym samym sklepie ten obiektyw juz kosztuje 1499 !!!

mcgyver  Dołączył: 08 Lis 2006
To się dzieje.... Ja tylko żałuję, że jak miałem okazję kupić używkę 77 f1.8 za 1900 to nie kupiłem.... Gdyby nie to to bym się wcale nie przejmował cenami bo szklarni na długo by wystarczyło..

FraZa  Dołączył: 25 Kwi 2006
ciekawe, ja FA 35/2 kupowałem w asterze za niecałego tysiaka w czerwcu, czyli jeszcze przed obecnymi podwyżkami zdrożał

mori0220  Dołączył: 01 Lut 2009
No to po zakupach K20d...

Cytat
Informujemy, że w dniu dzisiejszym nie odbyła się planowana dostawa od dystrybutora zamówionego przez Pana sprzętu. Dodatkowo dostaliśmy informację, że wybrany przez Pana produkt na chwilę obecną jest niedostępny i ponownie w sprzedaży pojawi się w terminie obecnie nieznanym.

Ale jest nadzieja na dobre ceny...

Cytat z Cyberfoto
Cytat
Panie i panowie polecam śledzić wydarzenia polityczne w USA ;) Jeśli w tym tygodniu kongres USA przegłosuje tzw. stimulus package dla upadających banków to możecie mieć pewność, że cena dolara stoczy się niesamowicie w najbliższym czasie.

Biliony dolarów nie mające pokrycia w produktach = inflacja i spadek ceny dolara.

Trzeba obserwować. Jeśli coś się wydarzy to w najbliższych tygodniach. Po pewnym czasie za inflację w USA odpowiedzą też europejscy udziałowcy i to jakiś wpływ na euro też będzie miało.

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
mori0220 napisał/a:
Po pewnym czasie za inflację w USA odpowiedzą też europejscy udziałowcy i to jakiś wpływ na euro też będzie miało.

a potem na złotówkę, i wrócimy do punktu wyjścia, tzn drogiego dolara

rjan  Dołączył: 18 Mar 2008
mori0220 napisał/a:
Biliony dolarów nie mające pokrycia w produktach = inflacja i spadek ceny dolara.
A niby skąd te dolary - z dodruku banknotów? To kasa jak najbardziej mająca pokrycie, prawdziwy pieniądz, tyle, że z budżetu krajowego. Nie widzę tutaj żadnej przyczyny osłabienia dolara. Wręcz przeciwnie - więcej kapitału na rynku może go rozruszać. Inną sprawą jest wykorzystanie dofinansowania przez banki. Ponoć jednym z pierwszych ruchów było przyznanie sobie premii przez ichnie zarządy (wg info w TOK FM).

mori0220  Dołączył: 01 Lut 2009
Cytat
Japonia i Chiny są największymi udziałowcami amerykańskich tzw. treasuries (bilety skarbowe) którymi rząd płaci za towary importowane z tych dwóch krajów. Stany są w tym momencie tylko konsumentami i w zamian nie wyrównują tego eksportem ale... drukowaniem biletów skarbowych. Kryzys o którym wszyscy teraz mówią nie jest kryzysem. To jest dopiero mała rysa na bańce, która peknie (właściwie to pierd....) w niedługim czasie. To będzie kryzys.

A Japonia i Chiny, które zapłaciły, żeby obsłużyć USA (sic!) odpowiedzą za kryzys w USA najbardziej, bo to oni mają tryliony amerykańskich bilecików bez pokrycia (USA przekonało ich do kupna tego z "obietnicą" wzrostu wartości w przyszłości)

Ja uważam, że ceny tych walut spadną.

Edit: Poza tym nie oszukujmy się. Żadna waluta ani gospodarka nie może wierzyć w to, ze wywindowana do góry tak tam sobie pozostanie. To jest jak bycie naćpanym. To się kończy a potem... potem boli. To co się podniosło musi spaść. Bo normalnością jest poziom na normalnym poziomie

Edit2: Wczoraj senat przegłosował bailout, a a dzisiaj zaplanowano głosowanie ostateczne nad uśrednioną formą ustawy. Zacznie się robić ciekawie...

Edit3: Rosja zwróciła się do banków europejskich o przesunięcie spłaty długów. To oznacza, że nie mają kasy na spłatę teraz = europejskie banki nie osiągną przewidywanych obrotów = duże prawdopodobieństwo spadku kursu euro.

andrusz  Dołączył: 28 Lip 2007
mori0220 napisał/a:
Japonia i Chiny są największymi udziałowcami amerykańskich tzw. treasuries (bilety skarbowe) którymi rząd płaci za towary importowane z tych dwóch krajów. Stany są w tym momencie tylko konsumentami i w zamian nie wyrównują tego eksportem ale... drukowaniem biletów skarbowych.

To prawda. Bardzo ciekawy artykuł na ten temat ukazał się w poprzednim numerze Le Monde diplomatique - edycja polska

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
Który konkretnie artykuł masz na myśli?

Gwiazdor napisał/a:
Który konkretnie artykuł masz na myśli?

Prawdopodobnie to był ten: Martine Bulard "Nowa polityka kapitałów". Nie mogę sprawdzić, bo chyba już ten numer wyrzuciłem :-( Była tam taka fajna mapka świata z zaznaczonymi krajami, w których znajduje się najwięcej amerykańskich papierów wartościowych. Najwięcej mają właśnie Chiny, Japonia, Rosja i... bodajże Kajmany (w każdym razie, któryś z "rajów podatkowych") :lol:

Thadeus  Dołączył: 21 Mar 2008
Przepraszam na wstępnie ze nie odpowiadałem ostatnio oraz za to co napisze..

Czy ich już dokumentnie posrało z tymi cenami - normalnie mnie zatkało a jak odetkało to nóż się w kieszeni otwiera

Czy przypadkiem Pentax 12-24 nie kosztował niedawno 2500 zeta ?? n to to mnie zupełnie rozwaliło - cyfrowe.pl żąda z niego 3749.00 (jakieś 50% więcej) a Pstryk.pl aż 4 729 zł !!!!!!! ile to procent bo nie chce się wnerwić jak przeliczę.

P>S Pstryk to jakieś extremum cwaniactwa normalnie :

Pentax SMCP-DA 18-55 f/3.5-5.6 AL II
Standardowy zoom szerokokątny do lustrzanek cyfrowych Pentax. Wersja II
Cena: 1 299,- zł *

Ta cenę chyba z księżyca wzięli (z księżyca Saturna na dodatek)

Przecież to kompletnie chore, nie wiem ale ja mam teraz jak najbardziej negatywne zdanie o takich cwaniakach. Wybaczcie ale mnie to osłabiło zupełnie szczególnie jak się kasę oszczędza na zakupy :-(

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
Cytat
WoW!! mamy najdroższe kity świata!! :shock:

Boha  Dołączył: 09 Paź 2007
Eldred napisał/a:
Cytat
WoW!! mamy najdroższe kity świata!! :shock:

A może stałki mamy tanie bo nieco ponad 500 dopłacając mamy 70/2.4

Boha, no relatywnie to rzeczywiście, no ale 70/2.4 zdrożało do ok 2200zł :-?

Boha  Dołączył: 09 Paź 2007
Sugerowałem się ceną ze sklepu gdzie najdroższy kit świata a tam wisi jeszcze za 1765zł

aha, to ok :->

Benek  Dołączył: 18 Wrz 2008
Najnowsze ceny z fotozakupy.pl, skądinąd niedrogiego sklepu ze sprzętem P.
Przykładowe ceny nowości, paru gwiazdek i ltd-ów:

DA* 16-50 = 3.449
DA* 50-135 = 3.899
DA* 55/1.4 = 2.715
DA* 60-250 = 5.539
DA* 200 = 4.480
DA* 300 = 16.700
FA 31/1.8 = 4.500
FA 77/1.8 = 3.599

Po prostu :shock: :shock: :shock:
Jakiego amatora będzie stać kupować szkła w takich cenach?

Sensowne ceny mają jeszcze 17-70, 50/1.4, 16-45, ale to pewnie dlatego że szkła są już w magazynach i leżą kupione za stare pieniądze. Jak magazyny opustoszeją ceny skoczą, bo trzeba będzie kupować za słabą złotówkę. I ceny 17-70 itd. skoczą, tak jak skoczyły do niedawna ceny stosunkowo tanich FA 31/1.8 (z tydzień temu 3400) , czy 16-50 (na początku tygodnia 2700).

Szczegóły: http://fotozakupy.pl/obie...8p/sortuj/nazwy

P.S. Paradoksalnie dziwnie tani jest DA* 55/1.4. Tym bardziej, że to nowość. Gdyby nie wariacki kurs $ mógłby kosztować odczuwalnie poniżej 2.000! Jak na gwiazdkę, nie byłoby to wcale dużo...

Benek napisał/a:

Chyba ich poj...o :evil: Widać nie chcą już zarabiać. Ludzie będą woleli kupować szkła za granicą - są sklepy internetowe, a poza tym dużo Polaków siedzi na zachodzie, więc nie będzie z tym większego problemu :-P

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
Benek napisał/a:
Jakiego amatora będzie stać kupować szkła w takich cenach?
Bogatego :-P

ms  Dołączył: 03 Kwi 2007
Benek napisał/a:
Najnowsze ceny z fotozakupy.pl, skądinąd niedrogiego sklepu ze sprzętem P.

DA* 16-50 = 3.449
DA* 50-135 = 3.899
DA* 55/1.4 = 2.715
DA* 60-250 = 5.539
DA* 200 = 4.480
DA* 300 = 16.700
FA 31/1.8 = 4.500
FA 77/1.8 = 3.599

:shock:
:mrgreen: (buhahaha)
Chyba się im algorytm wysypał. Za cenę stojącą przy 4/300 mogę tu kupić 4 sztuki, a i tak tu drożyzna jest w porównaniu z USA.

Skocz do: