sołtys  Dołączył: 19 Kwi 2006
Netia i dwa kompy
Hej ho.

Temat jest następujący: chcemy w domu "przesiąść się" na Netie jeśli chodzi o internet i telefon. Chciałbym też rozdzielić internet na dwa kompki (parter i piętro). Z tego co się orientuje najlepiej byłoby zamontować switch (jeśli źle się orietnuję to proszę mnie poprawić).

W formularzu zamówienia na stronie Netii są pozycje do wyboru odnośnie modemu: "Nie zamawiam - posiadam własny" lub "Modem USB Sagem F@ast 800". Pytanie brzmi .. no właśnie zabardzo się na tym nie znam i nawet nie wiem jak sformuować pytanie ..

Pyt.1 Czy ten modem jest konieczny i później dopiero z tego modemu "wyprowadza" się sygnał na swich?

Pyt.2 Czy lepiej wybrać jakieś (jakie?) inne urządzenie zamiast tego modemu?

Pyt.3 Czy istnieje takie urządzenie, które byłoby modem i jednocześnie pozwoliło rozdzielić sygnał na dwa kompki?

Pyt.4 Tutaj ewentualnie proszę o odpowiedź na pytania, których nie zadałem w związku z tym, że nie wiem, że powinienem je zadać :roll:

Pyt.5 Moje pytania są komplenie abstrakcyjne i w tym wszystkim nie o to chodzi? Jeśli tak proszę o naprowadzenie mnie na właściwe tory.

Z góry dzięki :-B

TLu  Dołączył: 25 Gru 2006
Wystarczy Ci router z modemem ASDL (gniazdo RJ11 czyli telefoniczne) i wbudowanym switchem. Ichniejszy modem będzie Ci niepotrzebny.
Zależnie od potrzeb możesz kupić taki router ze standardowym switchem jak i współcześniejszy z Wi-Fi. Switch zwykle ma 4 gniazda.

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
sołtys, ja mam router [czym to sie rozni od switcha nie wiem. Może ktoś powie jak ie są wady i zalety i różnice?], nie mam modemu, sygnal rozdziela się przed routerem na telefon i internet, od ruotera idzie po dwóch kablach.

Jakie są inne możliwości... i wady, zalety?

O mam nawet taki roter+modem+switch ale bez Wi-Fi, z którego rozdzielałem internet z Netii w domu. Jak chcesz potestować to daj znać na PW.

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Odnośnie modemu Netii - miałem tylko raz z tym kontakt, ale może być pewien problem - bo Netia moze być na łączach Netii lub na łączach TPSA. Na pewno są różnioce w konfiguracji urządzenia, czy są różnice w sprzęcie - nie wiem.

TLu, ma to jakieś znaczenie?

Netia i TPSA mają różne konfigurację parametrów łącza (z tego co pamiętam różne są parametry enkapsulacji), sprzęt (modem) może być ten sam, byle dał się skonfigurować. Mój router działał z Net24 jaki Neostradą, teraz służy za switch

Meggido  Dołączył: 05 Mar 2007
mygosia napisał/a:
czym to sie rozni od switcha nie wiem. Może ktoś powie jak ie są wady i zalety i różnice?

Switch jedynie rodziela sygnał internetowy na kilka odbiorników. Router nie dość, że rozdziela sygnał, to imituje komputer. Dla administratora sieci ruter wygląda jak komp podłączony do sieci, gdyż routerowi przypisuje się IP i MAC adres.

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
Meggido napisał/a:
Router nie dość, że rozdziela sygnał
Taki "czysty" ruter to chyba nie rozdziela. To co można kupić to jest ruter ze switchem i często kartą wi-fi.

quasi  Dołączył: 08 Kwi 2008
Ad.1 Nie jest konieczny. MZ lepiej zakupić router ADSL np: Linksys - koniecznie z annex A
Ad.2 Linksys WAG200G-EU /no chyba, że Twoja linia tel jest typu ISDN(cyfrowa)-tutaj annex B/
Ad.3 w/w
Ad.4 Zapytaj obecnego operatora o odległość od RSU /jednostka wyniesiona z centrali miejskiej/. Nie dotyczy usług z np. UPC, czy Aster.
Im krótsza w metrach, tym jest lepiej. Od długość linii, zależy podawana prędkość.
Ad5. Spoczko ;-)
Twoim obecnym operatorem jest TP? To rozjaśni temat...

negocjatorek  Dołączył: 12 Kwi 2007
quasi napisał/a:
koniecznie z annex A

quasi napisał/a:
tutaj annex B/
:roll: on się nie zna a ty mu tak mieszasz... zanim zakupisz, zadzwoń na infolinie Netii i spytaj jaki jaki masz annex po prostu. Najprostsze wyjście i najbezpieczniejsze.

ad3. Posiadam (na linii Netii) router pentagram cerberus i spisuje się doskonale, a wiele tańszy od linksysów. I do tego 5 lat gwarancji.

negocjatorek napisał/a:
on się nie zna a ty mu tak mieszasz... zanim zakupisz, zadzwoń na infolinie Netii i spytaj jaki jaki masz annex po prostu. Najprostsze wyjście i najbezpieczniejsze.

Nic nie mieszam. Proste jak drut :
Linia analogowa, to router z annnex A, a linia cyfrowa, to i tak sołtys usług nie przeniesie.

Nie dzwoń do Netii , a do własnego operatora.
Bo skąd netia ma to wiedzieć- to nie jest ich linia.

Ponadto doczytałem, że i tel przenosisz. Czyli pewnikiem technologia LLU - 4Mbit/s na internecie?
Jeśli tak, to telefon jest również poprzez internet. (google - wpisać LLU)
Zadzwoń do TP i sprawdź tę odległość, bo mogą być przykre niespodzianki.
Powyżej 1.5 km nie pójdzie.

negocjatorek  Dołączył: 12 Kwi 2007
quasi napisał/a:
Nic nie mieszam. Proste jak drut :
Linia analogowa, to router z annnex A, a linia cyfrowa, to i tak sołtys usług nie przeniesie.
Proste jak drut dla mnie i dla Ciebie, co nie znaczy, że dla wszystkich, i nie napisałeś tego jasno tak ja tutaj. I nie denerwuj się, że się czepiam, bo nie mam zamiaru wytykać błędów, tylko nie chce, żeby powstawały jakieś nieścisłości. :-B

Spoczko, nie denerwuję się. Tak to zabrzmiało??
:-B :-) :->

Nic sołtys nie pisał o przenosinach numeru z TP do Netii, a zmianie operatora. Netia ma również własne łącza i może go do takowego podłączyć.
Co do długości linii to 6km nie powinno stanowić problemu, np. to piszą o moim modemie: http://www.interprojekt.p...et_ade4000.aspx

Na 99% analogowa a net 1Mbit/s i raczej to nie LLU (jeśli dobrze pamiętam co znaczy LLU .. ii jeśli mogą być inne rozwiązania .. :roll: ) .. mamy raczej dość starą centralkę .. jeśli moje informacje i obliczenia są dobre to odległość około 1km (chyba mniej)

[ Dodano: 2009-02-22, 18:02 ]
TLu, u nas niestety nie ma - pytałem, sprawdzałem jak dzwonili z ofertą kiedyś. Jednakże rzeczywiście chciałbym przenieść numer ... chyba, że ktoś podpowie lepsze rozwiązanie jakieś :roll:

może ERA?

TLu, dzisiaj jestem bardzo szczery, więc z góry wybacz...
To co piszą o modemie i to co w rzeczywistości jest, to są dwie i różne rzeczy.
6km - to może pójdzie 128kbit/s /teoria głosi, że do 10km, ale to tylko teoria, a nie obecna infrastruktura + dodatkowe zasilanie na DSLAM, etc/.
Nie jest to ważne, z punktu widzenia [b]sołtys`a[b].

Jeśli to będzie linia tel macierzystego operatora Netii (ich kable i przyłącze), to nie masz się o co martwić. 1km jest oki - jak są punkty styku (puszki, słupki, studnie i okablowanie), to tylko brać. Nie męcz już swojej głowy temi drobiazgami.
Powodzenia :-)

TLu, ERE również brałem pod uwagę. Wszak komórke mam w Erze więc byłoby wszystko za jednym zamachem .. tylko trzebaby numer na mnie przepisać .. i zdaje się rabat byłby też jakiś .. ma ktoś z Erą jakieś doświadczenia? Ewentualnie wiedzę jak się sprawdza itd. Są jakieś "niespodzianki"? .. Netia subiektywnie wydaje się być bardziej jednak nastawiona na usługi telefoniczno-internetowe niż bądź co bądź komórkowa Era w związku z czym bardziej skłaniałem się za Netią. Poza tym Netia ma taki bajer teraz, że dwukrotnie można sobie zmienić promocję, tzn. jeśli np. po jakimś czasie pojawiłaby się jakaś nowa promocja cenowa to wtedy będzie można z niej skorzystać.

Rozumiem, że powyższe rozważania odnośnie Netii mają rónież zastosowanie w przypadku Ery na łączach TPSA ??

quasi napisał/a:
Jeśli to będzie linia tel macierzystego operatora Netii (ich kable i przyłącze), to nie masz się o co martwić.

Jak wspomniałem wyżej odpowiadając na pytanie TLu w moim mieście cudów netia nie ma swojej lini niestety :roll:

sołtys napisał/a:
Rozumiem, że powyższe rozważania odnośnie Netii mają rónież zastosowanie w przypadku Ery na łączach TPSA ??

To nie są rozważania, a szara rzeczywistość.
Np. umowy międzyoperatorskie - TP ma 3 dni na usunięcie usterki /ustawowo/.
Niby korzystasz z Ery, czy Netii, a 3 dni masz do tyłu z powodu opieszałości TP /i oby 3 dni/.
Zadowala Cię - takie rozwiązanie?
End.

Skocz do: