nakus  Dołączył: 29 Sty 2009
[nakus]do odważnych świat należy
Witam.

Jak mawiano kiedyś: Est rerum omnium magister usus (praktyka jest nauczycielem wszelkich rzeczy). Doszedłem do wniosku, iż najlepszym sposobem na naukę tajnej sztuki fotografii będzie wystawianie 'lepszych' - moim zdaniem - fotek do oceny zacnego grona forumowiczów.
Konstruktywna krytyka i podpowiedzi będą bardzo mile widziane. Z racji tego, że jestem początkujący proszę Was o wyrozumiałość ;)

No a teraz do dzieła:

1#

kndr  Dołączył: 04 Lip 2007
nakus napisał/a:
najlepszym sposobem na naukę tajnej sztuki fotografii będzie wystawianie 'lepszych' - moim zdaniem - fotek do oceny zacnego grona forumowiczów.

Brawo! :) Mam od razu prośbę. Zacznij też oceniać innych. Wystawianie opinii to też nauka :)

nakus napisał/a:
No a teraz do dzieła

Moim zdaniem bardzo fajne ujęcie. Widać ruch pieska i kadr nie jest zagracony :) Podoba mi się.

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
Mnie też się to zdjęcie podoba, ma fajny kontrast i dobrze że zrobione jest z niższego poziomu, drzewa zaczynają się dość wysoko i ciekawie zamykają kadr od góry.
Ludzie czasem zapominają że robiąc zdjęcie dziecku, bądź zwierzętom, warto się "zniżyć" do ich poziomu, co daje dużo ciekawszą perspektywę.

fosgen  Dołączył: 25 Lis 2008
nakus, zdjęcie mi się podoba, ale "pieska" bym się w tym lesie obawiał mocno. Proszę, pierwsze foto i same pochwały. Mały off-ostatnio fotografowałem bałwana na śniegu- porażka. Powodzenia dalej. :-)

andy68  Dołączył: 11 Wrz 2008
zdjatko jak należy jedynie podpis bym zdjął, sytuacja na zdjeciu jest jasna

Dziękuję za przychylne komentarze.
fosgen napisał/a:
"pieska" bym się w tym lesie obawiał mocno

Nie ma czego, to taki ciapek, który o własne nogi potrafi się potknąć ;)

Koteki  Dołączył: 21 Paź 2007
Mnie również ta fota się podoba. A dałoby się zakombinować tak, by morda psa na tym zdjęciu stała się lepiej widoczna?

kndr napisał/a:
Zacznij też oceniać innych. Wystawianie opinii to też nauka :)

Święte słowa Kndr. Różnych rzeczy można nauczyć się wystawiając opinie o zdjęciach. Chciałbym np. nauczyć się zdobywać na odwagę i wprost krytykować coś, co zasługuje na taką krytykę (zazdroszczę takiej umiejętności Kultenowi :lol: )

kulten  Dołączył: 19 Lip 2007
Zdjęcie do rodzinnego albumu, szału nie ma, ćwicz dalej :mrgreen: .

Koteki  Dołączył: 21 Paź 2007
Wywołałem wilka z lasu, hehe.

Gdyby nie kulten byłoby zbyt słodko :) Dodaje smaczku i ostrości w komentarzach :)

I dobrze, bo bym w samozachwyt wpadł ;)

To trochę z innej beczki...
...podczas obiadu wpadłem na pomysł tego zdjęcia:

2#

Źle dobrałeś światło, należałoby je stłumić, spójrz na odblaski. Zabawa w oddzielanie koloru od tła b&w to ihmo zły styl.

Ale mam nadzieję, że coś z moich wypocin czerpiecie dla siebie :evilsmile: i żeby nie było, nie pozjadałem wszystkich rozumów nawet jeśli moja forma wypowiedzi to sugeruje hehe. Mogę się mylić :-B .

Mieszanie koloru i BW nie jest tym, co ludzie lubią na tym forum :) Pomijając jednak tę kolorystyczną mieszankę, moim zdaniem, powinieneś zastosować miękkie światło. Gdybyś przesłonił okno jakimś pergaminem, zasłonką i tym podobnym dyfuzorem to odblaski na mandarynkach byłyby łagodne. Tak samo obrus nie byłby tak jaskrawo doświetlony. Sądzę, że byłoby lepiej. Tak mi się wydaje.

Kndr dobrze radzi. Zmykam spać. Owocnych efektów życzę :mrgreen: .

kulten, dzięki.
To może teraz jakiś pseudo portrecik.

3#

I może do kolekcji coś z wieczornego spaceru
4#

Czekam na Wasze uwagi :)

anex  Dołączyła: 07 Sty 2009
3 dosyć fajna
a 4 ta latarnia cos do mnie nieprzemawia

jiro  Dołączył: 15 Lis 2008
3. jak dla mnie za bardzo wyostrzona... a oczy to juz na pewno. :-)
4. hmmm... krzaki mi za bardzo tam przeszkadzaja. :-)

Cytat
3. jak dla mnie za bardzo wyostrzona... a oczy to juz na pewno
Hmm chyba faktycznie, coś z tymi oczami się złego stało. Ogólnie dopiero w domu zauważyłem, że jedno oko jest ostre, a drugie rozmazane.. F 5.6 to chyba za mało jak na portrety? Lepiej używać f8? czy może f11??

Co do latari, to chciałem uchwycić oswietlenie drzewa, ale coś nie do końca wyszło...
Hmmm ogólnie, to coś nie wychodzi... Kilka książek przeczytanych, a efektów wciąż brak.

Kiedy u Was były widoczne postępy?

jiro  Dołączył: 15 Lis 2008
nakus napisał/a:
Cytat
3. jak dla mnie za bardzo wyostrzona... a oczy to juz na pewno
Hmm chyba faktycznie, coś z tymi oczami się złego stało. Ogólnie dopiero w domu zauważyłem, że jedno oko jest ostre, a drugie rozmazane.. F 5.6 to chyba za mało jak na portrety? Lepiej używać f8? czy może f11??

Co do latari, to chciałem uchwycić oswietlenie drzewa, ale coś nie do końca wyszło...
Hmmm ogólnie, to coś nie wychodzi... Kilka książek przeczytanych, a efektów wciąż brak.

Kiedy u Was były widoczne postępy?

ja portrety robie na f1.7-2.8... no chyba ze jakies specyficzne warunki sa to cos innego moglbym pokombinowac.

spokojnie, czytanie ksiazek to jeszcze nie zrobienie zdjecia z czasem na pewno sam zauwazysz bledy(szczegolnie gdy bedziesz dawal foty do oceny innym - tylko nie rodzinie hehe)... duzo cierpliwosci potrzeba

Dobrze właśnie, że te oczy tak wyostrzone. Choć sam kadr średnio pomysłowy.
Z latarnia moim zdaniem bardzo słabo.

I weź następnym razem proszę wrzucaj w normalnych rozdz. od razu do wątku.

Skocz do: