noel  Dołączył: 15 Wrz 2006
  Flektogon 20/2.8 MC
Mieliście okazję używać tego szkiełka? Dość tani odpowiednik ultra szerokiego kąta dla AF. Wiem, że będzie miał problemy z syfrą ale zakręcałbym go do analoga (wyłącznie). Jak się ma do Mira 20/3.5 czy Flektogona 20/4, które są ponad połowę tańsze?

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
Re: Flektogon 20/2.8 MC
noel napisał/a:
Dość tani odpowiednik ultra szerokiego kąta dla AF.

Z dosc kiepskim polem widzenia jak na ultra-wide do AF.

pawel1967 Dołączył: 03 Maj 2006
Na 2,8 jest bardzo mała rozdzielczość na całej klatce.Winietowanie nie przeszkadza,dystorsja daje się zauważyć.Ciepły odcień zdjęć.Po przymknięciu do 5,6 dobry obiektyw.Natomiast po co uzywać redukcji,jest kłopotliwa można nabyć za cene nawet mniejszą niż Flektogon 20/2,8 Mira 47K.Bagnet Pentaxa lepiej skorygowana dystorsja,niestety na analogu użyteczna przysłona to 4-5,6 inaczej rogi będą rozmyte.2,5 jasności to tylko z cyfrą ale to nie miałoby sensu może tylko jasność (brak styków - niewygoda) a i paprochów nawpuszczać można przy częstej zmianie optyki.Osobiście w dobie analogów zrezygnowałem z Flektogona.Szybciej i skuteczniej pracowało mi się Mirem 47 odrobinę przysłoniętym.W przypadku redukcji z K na gwint można być pewnym że przy częstych praktykach wymiany optyki trzeba będzię nieustannie czyścić matryce.Jeden i drugi to dobra optyka natomiast środek pola na pełnym otworze jest ostry tylko w Mirze.Mirem natomiast analogowo nie zrobi się zdjęć na przysłonie 2,5 z powodu rozmycia boków.Ja wybrałem Mira

piotr_w  Dołączył: 14 Lis 2006
Cześć Noel :-)

Czy Ty już się kiedyś nie pytałeś o to szkło? :mrgreen:

Zasadniczo, jak pisze powyżej Paweł, po domknięciu do ~f5.6 jest to dobre szkło, niestety dużo zależy od egzemplarza, trafiają się sztuki zdecydowanie odstające w dół od normy.

Cześć Piotrze :) Cieszę sie, że i tutaj bywasz.
piotr_w napisał/a:
Czy Ty już się kiedyś nie pytałeś o to szkło?

owszem, ale nie do końca pamiętałem na czym stanęło a teraz nie mam już mołziwości sprawdzenia :)
pawel1967 napisał/a:
Po przymknięciu do 5,6 dobry obiektyw

To szkiełko wyłącznie do kiczyku a przy takim nie schodzę poniżej f/8. Interesuje mnie jednak rozdzielczość, do slajdu przydałaby się jednak nieco lepsza niz poprostu "dobra".
pawel1967 napisał/a:
Bagnet Pentaxa lepiej skorygowana dystorsja

Od zakończenia przygodny z Sony-Konica-Karcher nie kupuję szkieł z bagnetem, M42 jest najbardziej uniwersalny a kłopotów ze stosowaniem przelotek nie mam.

Cytat
To szkiełko wyłącznie do kiczyku a przy takim nie schodzę poniżej f/8. Interesuje mnie jednak rozdzielczość, do slajdu przydałaby się jednak nieco lepsza niz poprostu "dobra".

To upoluj Takumara SMC 20mm, albo Fujinona 19mm.
Długie poszukiwania gwarantowane :mrgreen:

piotr_w napisał/a:
Długie poszukiwania gwarantowane

Za to jaka frajda ;-) No ale szukam a jedyny szeroki Tak jakiego widziałem to SMC 24, nie licząc fiszki. Narazie się nie spieszy, niestety Małżonka Droga już zarezerwowała pieniądze ze sprzedaży D7D na... zmywarkę :roll:

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
noel napisał/a:
niestety Małżonka Droga już zarezerwowała pieniądze ze sprzedaży D7D na... zmywarkę
Jakież to ... przyziemne!

chomik  Dołączył: 16 Sty 2007
Cytat
niestety Małżonka Droga już zarezerwowała pieniądze ze sprzedaży D7D na... zmywarkę
Jakież to ... przyziemne!

mniej czasu na zmywanie... wiecej czasu na zdjecia...

chomik napisał/a:

jasne, chyba zmywarką :mrgreen:

noel napisał/a:
chomik napisał/a:

jasne, chyba zmywarką :mrgreen:

Czemu nie, można przerobić na aparat wielkoformatowy.
Jak zamontujesz obiektyw na drzwiczkach, to otwierając je będziesz miał możliwość sklonu "tilt" :-)

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
piotr_w napisał/a:
Czemu nie, można przerobić na aparat wielkoformatowy.
Jak zamontujesz obiektyw na drzwiczkach, to otwierając je będziesz miał możliwość sklonu "tilt"
No i można od razu wywoływać klisze w "aparacie" - zamiast pastylek wsypać xtola. Suszenie też jest.

Właściwie dlaczego nie, choć mogłoby być nieco nieporęczne. Zwłaszcza podczas spaceru w górach ;-)

Robert  Dołączył: 19 Lis 2006
używa ktoś Flektogona albo Mira na k20 ? daje radę ?

gorky  Dołączył: 24 Kwi 2006
Mam, ale nie uzywam z cyfra. Jak chodzi o jakosc to kit ustawiony na 20 mm jest lepszy :]

Filippo  Dołączył: 29 Wrz 2007
Witam,
Również posiadam takowy. Mam z nim mały kłopot, ustawienie ostrości graniczy z cudem ;-) , za to wygląd k100ds + flektogon sam miód :mrgreen:
Niewiele z niego korzystam, jakość zdięć na cyfrze nie przekonuje mnie do tego obiektywu. Co innego z jakimś pleśniaczkiem. Dawniej używałem go z k1000 i sprawiał mi wiele radości.

Pozdrawiam,

Skocz do: