phackemer  Dołączył: 27 Sty 2008
Pentax-A SMC 50mm F2.8 Macro zna ktoś?
witam tym razem chciałbym zapytać czy ktoś zna ten obiektyw, czy jest ostry i ile wart w polsce. pawel

Meggido  Dołączył: 05 Mar 2007
Do makro ciut za krótki. Takie moje zdanie.

ares2k  Dołączył: 19 Lip 2008
witam ja mam i sobie chwale kupilem na wbayu angieskim za 63 f w srodku siec grzyba dlatego tak tanio egzemplarze w idealnym stanie sa po ok180-200f drogo ale warto moim zdaniem. To fajny ostry obiektyw na f2.8 mala go ciezko zlapac ostrosc, od f7.1 super ostry jest. To szklo ma odwzorcowanie 1:2 i przyznam ze brakuje mi 1:1 ale ma jasnosc 2.8 tak wiec jak podlacze pierscienie posrednie bede mial 1:1 i wtedy bedzie super na robaki:)
tutaj masz moje fotki robione tym szkem ocen sam :)
http://www.flickr.com/photos/32228518@N07/
pozdrawiam

sunshine  Dołączył: 25 Paź 2007
Tamron 90 jest dłuższy, ma odwzorowanie 1:1, AF, Ogranicznik, QSF oraz styki, nie wspominając o jego ostrości. Można wychaczyć używkę tamiego za ~1000 zł. Nie wiem po ile teraz funt stoi ale przy takiej cenie Pentaxa warto rozważyć co ma do zaoferowania "konkurencja" ;-) .

ares2k  Dołączył: 19 Lip 2008
masz racje troche za krotki jest ja teraz poluja na smc A 100/2.8 macro ale jak cena bedzie w okolicha 200f to tamron chyba bedzie lepszym rozwiazaniem

Diamond32  Dołączył: 20 Sie 2007
sunshine, ostatnio zakupiłem FA-50 2.8 macro i muszę powiedzieć, że jest ostrzejszy od T90, szczególnie różnicę widać na 2.8, 50-tka to niewiarygodnie ostre szkło :-) No i zero aberracji, dziwne jak na szkło produkowane przed erą D-FA

Diamond32 napisał/a:
ostatnio zakupiłem FA-50 2.8 macro i muszę powiedzieć, że jest ostrzejszy od T90, szczególnie różnicę widać na 2.8

Mierzyłeś to jakoś? W testach tamron osiągał prawie max dla f/2.8

Diamond32  Dołączył: 20 Sie 2007
sunshine, widzę to na zdjęciach, nie muszę czytać testów :-) Możesz wierzyć albo nie, zresztą FA(F)-50mm 2.8 to klasa sama w sobie jeśli chodzi o rozdzielczość i ostrość, pracę pod światło.
A jeśli chodzi o testy to photozone (Lens Performance Survey) szkło to dostało najwyższe oceny ze szkiełek Pentaxa jeśli jeśli weźmiemy pod uwagę ogniskowe z zakresu 14-200.

Inne opinie i testy :

ostrość

http://kmp.bdimitrov.de/l...f2.8-Macro.html

A jeśli chodzi o T90 to uważam go za świetne szkło, szczególnie nadające się do fotografowania owadów :-)

Aaaa, sorki. Zgapiłem się i nawet nie zauważyłem że dyskusja z SMC-A przeszła na FA.

Oczywiście FA ostrzejszy od tamiego ;-) za to nie użyteczny jak dla mnie do Macro (za krótki ;-) ).

Skocz do: