anex  Dołączyła: 07 Sty 2009
[anex] moje fotki
Witam
Od dłuzszego czasu przypatruję sie temu forum, i bardzo mnie ono wciogneło. Swietne uwagi w tym dziale.Trzeba być odważną by dać swoje zdjecia - ale o to chodzi by się uczyć.
Wiec przełamując strach wrzucam swoje fotki i proszę o krytykę - kazda krytyka mile widziana ;)

1

2

3

4

5

pinus  Dołączył: 04 Sty 2009
fajny debiut
Najbardziej podobają mi sie zdjecia 2 , 3 i 4

seele  Dołączył: 07 Mar 2007
Najlepsza 4 i kadrowo i technicznie, na 5 odetnij dół do wysokości na której kwiatek wychodzi z prawej krawędzi, z pozostałych to jeszcze 2 ale też ubrał bym trochę dołu.

studentmibm  Dołączył: 29 Mar 2008
anex napisał/a:
Trzeba być odważną by dać swoje zdjecia

a co tutaj bija czy cos? :mrgreen:
anex napisał/a:
ale o to chodzi by się uczyć.

a to najprawdziwsza prawda :-)

Niestety, mi sie Twoje zdjecia kompletnie nie podobaja. Straszna sztampa..

5a

czyżby o to chodziło?

studentmibm napisał/a:
Niestety, mi sie Twoje zdjecia kompletnie nie podobaja. Straszna sztampa

Każdy ma własne zdanie. Ale i tak dzieki za komentarz

seele  Dołączył: 07 Mar 2007
Oooo! tak
Poprawił bym może jeszcze troszeczkę kontrast - ale tak chyba lepiej?

Omen  Dołączył: 02 Lip 2008
Typowe fotki testowe, najwyraźniej fundujesz nam to co ci się w lustrzance spodobało.
bardziej tu chcesz pokazać te poprawną stronę swoich zdjęć. Kwiatki to tak synonim piękna
bo do samej ich istoty nikt się nie przyczepi zawsze łagodzą opinię.Więcej odwagi w prezentacji swoich zdjęcie proszę. Biedzie dobrze krytyką nie ma się co zrażać tym bardziej nie warto się jej bać! Ponieważ robisz je dla siebie.Natomiast ludzie z forum mogą cię jakoś naprowadzić itd by były coraz lepsze obrazy jakie przedstawiasz.

tomekz  Dołączył: 10 Kwi 2007
Strasznie miękkie te zdjęcia. Mam wrażenie, że poruszyłeś przynajmniej kilka.

ale ja wogóle sie nie zrażam krytyką Omen wręcz przciwnie :-D
po to tu jestem żeby się czegoś nauczyć :-)

Wito76  Dołączył: 10 Kwi 2008
tomekz napisał/a:
Strasznie miękkie te zdjęcia. Mam wrażenie, że poruszyłeś przynajmniej kilka.
Też miałem takie pierwsze odczucie. Trójka chyba najmniej poruszona.

dany  Dołączył: 30 Wrz 2008
1.Ostry bym raczej widział słupek w kwiatku.
4.najlepsza
Generalnie bez ładnego,z pięknym bokehem tła takie foty nie mogą się podobać.Mogą posłużyć za obrazki w podręczniku do przyrody.Spróbuj zrobić takie samo makro na tle nasłonecznionych krzaków,zaciekaw drugim planem.

andy68  Dołączył: 11 Wrz 2008
dany napisał/a:
Spróbuj zrobić takie samo makro na tle nasłonecznionych krzaków

ale światło od tyłu moze wyjsc fajny efekt

archi  Dołączył: 30 Gru 2008
Makrofotografia kwiatów, owadów, śrubek itp. to nie street ;-) i wymaga wyjątkowej perfekcji wykonania.
Razi w niej każde niedociągnięcie w kadrowaniu, ostrości, nasyceniu kolorów itd.
Wydaje mi się nawet, że w makro fotografowany obiekt powinien być przedstawiony lepiej (bardziej atrakcyjnie) niż wygląda w rzeczywistości.
Wybrałaś więc trudny debiut ;-)
Mnie najbardziej podoba się 1-ka ... za delikatność (pewna w tym zasługa słabszej ostrości). Na 5-ce razi trochę brudna biel kwiatu i wyblakła zieleń łodygi.

sushe  Dołączył: 27 Mar 2008
5a najlepsza, 3 też fajna
tyle, że na wszystkich zdjęciach brakuje ostrości

dzieki za komentarze
mnie sie tez podoba 5 :-D no i 3

wilczek  Dołączył: 28 Paź 2008
Najbardziej podoba mi się 4.
Fotki faktycznie mięciutkie, co do makro niezbyt mi pasuje. Albo nie trafiłaś z GO, albo poruszone. Używaj trochę krótszych czasów, bo np. 3 gdzie błysnęłaś lampą wyszła dużo ostrzej, tylko lampa kolory zrąbała.

kndr  Dołączył: 04 Lip 2007
Widzę problem z uzyskaniem poprawnej ostrości. Czy zdjęcia robisz ze statywem? Przy takich czasach naświetlania to podstawa a mam wrażenie, że tylko fotka 3 trzaśnięta z lampą w miarę trzyma ostrość. Reszta jest dla mnie zdecydowanie nieostra. Co do kadrów, wydają mi się trochę oklepane. Poza tym centralny kadr nuży. Jedynie 4 i 5 mają w sobie coś z ciekawszej kompozycji, ale bardzo cierpią ze względu na brak ostrości.

Dzieki
Były to moje pierwsze próby ze statywem, zapomniałam wyłaczyć stabilizacji w aparacie.

Skocz do: