jacekh  Dołączył: 08 Maj 2007
Czy istnieje konwerter TIFF na DNG?
Czy istnieje konwerter TIFF na DNG?

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006

dzieki... Ciekawe czy zadzaiała

Działa

Nie działa... Pisze że wystąpił błąd... Pliki TIFF są ze skanera

Koteki  Dołączył: 21 Paź 2007
A z ciekawości zapytam - czemu ma służyć taka konwersja? Czy chodzi o jakąś archiwizację na dziesiątki lat? TIF-a za 20 lat nie otworzę?

jacekh napisał/a:
Pisze że wystąpił błąd... Pliki TIFF są ze skanera

Ilu bitowe? Ja robiłem na Truecolor 48 bitów to działało.

Nie. Skanowałem negatywy. Chciałem zapisac tak żeby spróbować spobie je wołac w wywoływaczu do rawów. Ale mój niestety nie otwiera tiffów... Ale mieszam, nie? :mrgreen:

W tym momencie spróbowałem i moje TIFFy ze skanera otwiera zarówno kolorowe jak i czarno-białe.

[ Dodano: 2009-02-23, 20:05 ]
Sprawdziłem jeszcze raz i czarno białe TIFFy też muszą być Truecolor 48 bitów i wtedy to działa.

acha,może źle zeskanowałem? Musze sprawdzić. Skanowałem jako b@w 16 bit.

jacekh napisał/a:
Skanowałem jako b@w 16 bit.

Próbowałem konwertować taki to LR utworzył DNG ale Silkypix nie chciał go otworzyć.

Właśnie... Czyli bład skanowania, chyba

Zbyma72age  Dołączył: 22 Kwi 2008
TIFF to nie RAW.
Konwerter Adobe nie dokonuje konwersji plików TIFF, tylko np. "*.ORF" lub "*.NEF" na DNG. Digital Negative – dosłownie „cyfrowy negatyw”.
Pojawi się komunikat:
"Folder źródłowy nie zawiera żadnych obsługiwanych plików fotograficznych typu Raw"
Pozdrawiam

Nie używałem konwertera Adobe lecz opcję w LR - Eksportuj do DNG.

plwk napisał/a:
opcję w LR - Eksportuj do DNG

Aż ściągnąłem LR triali spróbowałem. Exportuje do DNG aler Bibble Pro nie otwiera co ja mówie - nawet nie widzxi.

Wejściowy TIFF musi być Truecolor 48 bitów

Tak, tylko jak chce klisze b-w skanować w Truecolor 48 tomisie robi niebieskie wszystko...

Zbyma72age  Dołączył: 22 Kwi 2008
Dla ścisłości określenia:
np. wg Wiki:
True color – sposób wyświetlania barw na ekranie monitora o 24-bitowej głębi kolorów, co umożliwia wyświetlenie 2^24, czyli 16777216 kolorów.
High color – sposób wyświetlania barw na ekranie monitora o 16-bitowej głębi kolorów, co umożliwia wyświetlenie 2^16, czyli 65536 kolorów.
określenie True color 48 bit – jest stosowane w PNG
"raw color" wartość piksela od 8 do 10 (12)bit
Zarejestrowane przez matrycę dane zostają zapisane w pliku RAW
Pierwszym etapem dalszego opracowania jest konwersja pliku RAW np. do pliku TIFF,
musimy zdecydować się na roboczą przestrzeń kolorów.
RAW warto konwertować do TIFF 16 bitów/kanał - w zastosowaniach profesjonalnych (w pliku RAW do 68 miliardów barw, a w TIFF-ie aż 281 bilionów!), ale wtedy bardzo duże pliki (kompresja bezstratna). Format ten obsługuje obrazy w trybie CMYK, RGB i skali szarości z kanałami alfa, a także obrazy wielokanałowe i w trybie Lab bez kanałów alfa. Z racji wysokiej jakości przechowywanych danych, doskonale nadaje się do wydruków. Zdecydowanie lepiej od JPEG nadaje się do pracy w cyfrowej ciemni, gdyż nawet wielokrotne nanoszenie zmian i zapisywanie danych w tym samym pliku o tym formacie nie powoduje utraty jakości.
Pozdrawiam

jacekh, skanuj jako skala szarości 16 bitowa a potem przekonwertuj wsadowo na 48 bitów i potem na DNG.

plwk napisał/a:
jacekh, skanuj jako skala szarości 16 bitowa a potem przekonwertuj wsadowo na 48 bitów i potem na DNG

Hmm... Też spróbuje. DNG z Vuescana czyta tylko Lightroom...

Skocz do: