Zwadzio  Dołączył: 29 Cze 2008
FA35/2 vs DA40 2.8 Ltd - 35mm 40mm
DA ciemniejszy i niby nie kryje pelnej klatki (wazne)
FA jasniejszy, pelna klatka...

ktory z dwoch lepszy na codzienna stalke, czesto portret (bokeh), imprezy (ciemno) i generalnie jako podstawowy obiektyw (poza kitem oczywiscie)

generalnie nie stac mnie na oba poki co, a bardzo chcialem sie spiac i przechwycic FA35/2... tylko po kilku dniach zadumy zastanawiam sie, czy jest sens, skoro mozna miec DA40 ktora analoga ponoc pokryje a sama bedzie obiektywem lepszym.. no wlasnie, o ile lepszym?

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
Zwadzio napisał/a:
nie kryje pelnej klatki

Kto Ci tak powiedział? Kryje pełną klatkę.
Gdzieś na forum są zdjęcia z analoga, z DA 40.

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
Zwadzio napisał/a:
niby nie kryje pelnej klatki
?
Dlaczego "niby nie kryje"? Albo kryje, albo nie. Akurat kryje, choć z tą fikuśną osłoną przeciwsłoneczną to nieco winetuje.

DO *ista lepszy będzie DA40 (moim zdaniem). Bo on taki malutki jest ;-) Do K10 to chyba jednak bym wolał FA35. Ze względu na "normalniejszy" (bardziej standardowy) kąt.

no boze niby nie kryje bo DA sa dedykowane do syfry, prawda?

ze wzgledu na lepszy kat? co masz na mysli dokladnie?

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
Zwadzio napisał/a:
no boze niby nie kryje bo DA sa dedykowane do syfry, prawda?
No boze, na forum było o kryciu pełnej klatki przez DA 40, pełno postów.

Argawen,

matb napisał/a:
Akurat kryje, choć z tą fikuśną osłoną przeciwsłoneczną to nieco winetuje.

no to wlasnie chodzi o to, zeby nie winietowal, prawda? :]

Cytat

DO *ista lepszy będzie DA40 (moim zdaniem). Bo on taki malutki jest ;-) Do K10 to chyba jednak bym wolał FA35. Ze względu na "normalniejszy" (bardziej standardowy) kąt.

Limited 40 nie bedzie na tyle optycznie lepszy od FA zeby do K10D bardziej sie nadawal? :shock:

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
Zwadzio napisał/a:
można odkręcić osłonę przeciwsłoneczną.
Zwadzio napisał/a:
Limited 40 nie bedzie na tyle optycznie lepszy od FA żeby do K10D bardziej sie nadawal?
Tu chodzi o pole "krycia" obiektywu. Znaczy kąt widzenia. FA35 daje bardziej typowy, zbliżony do 50mm na małym obrazku. DA40 IMHO jest za wąski na standard, za szeroki na typowe szkło portretowe.

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
Zwadzio napisał/a:

Winieta jest na pelnej dziurze, i to niezbyt duza (raczej w normie).

rbucz  Dołączył: 01 Gru 2006
Było już trochę tych porównań:
DA40:
- najszybszy chyba śrubokrętowy AF
- malutki, fajniutki (choć z większym body nie ma za co przytrzymać aparatu)
- ładniejszy bokeh

FA35
- jaśniejszy o działkę
- ciut lepsza ogniskowa (rzecz względna)
- ciut ostrzejszy, na brzegach więcej niż ciut.

Miałem oba, wybrałem FA35, bo wolałem jaśniejsze szkło. Ale gdyby DA40 był jaśniejszy, nigdy bym go nie zamienił. B. przyjemny obiektyw, pięknie wykonany. Jednym zdaniem: rozsądek mówi FA35, serce DA40.

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
rbucz napisał/a:
ciut ostrzejszy, na brzegach więcej niż ciut.
FA 35 ostrzejszy od DA 40 ?? :shock: Chyba niemożliwe. :-P Na brzegach w FF to może , ale w środku, albo na cyfrze raczej nie.

Linijką nie mierzyłem... ;-) moje subiektywne wrażenie. Trzeba by wykresy i tabelki pooglądać, czego nie lubię. Ale nie wydaje mi się to takie nieprawdopodobne, wielkość soczewek (małość w DA40) może mieć jakieś znaczenie.

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
rbucz napisał/a:
wielkość soczewek (małość w DA40) może mieć jakieś znaczenie.
Raczej żadnego. Wg tej teorii to FA 50 powinien byc hiper ostry, a nie jest na pełnej dziurze. Subiektywnie ja oceniam DA 40 jako najostrzejszy obiektyw jaki miałem w łapkach, a łeb w łeb z nim idą FA 43 i Tamron 90.

Dada, zmuszasz mnie ;-) do zajrzenia na opaczne.pl... Na środku kadru idą "łeb w łeb", na brzegach jednak FA35 jest lepszy. Dla mnie różnica była wyraźna. Ale to bynajmniej nie znaczy, że ostrość DA40 jest kiepska...

dan
dzieki, o to chodzilo :-B

matb
zgubiłes mnie tutaj... 35x1.5=52.5mm, DA to 40mm, wiec jest szerszy na K10D od 35, de facto, prawda?

do portretow takich innych niz klasyczne, bardziej 'srodowiskowych' moze mialem na mysli :P do typowych musi na razie starczyc FA50 czyli ca 85...

reszta
bardzo dziekuje za commenty, walcie wiecej, bo wychodzi na to, ze ciezko znalezc zwyciezce w tak egzotycznym porownaniu, a obu przeciez nie ma sensu kupowac. tym bardziej temat na czasie jesli rzeczywiscie FA35 przechodzi do przeszlosci

OT: myslicie, ze 35 Samsung bedzie tak dobry jak Pentax czy to juz nie te surowce, szklo, powloki itd?[/b]

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
Zwadzio napisał/a:
35x1.5=52.5mm, DA to 40mm, wiec jest szerszy na K10D od 35, de facto, prawda?

stosując twoje przeliczenie (fuj), to 40x1.5 = 60, czyli jeszcze węższy od FA 35 ;-)

zy  Dołączył: 29 Lis 2006
ja polecam 35mm (pewnie dlatego, ze tego drugiego nie mialem okazji miec w reku:-) ) ale mimo wszytsko. jako stalka do wszytskiego niezastapiony (robie nim 90% zdjec)

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
Zwadzio napisał/a:
myslicie, ze 35 Samsung bedzie tak dobry jak Pentax czy to juz nie te surowce, szklo, powloki itd?[/b]
To jest to samo szkło.

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
Zwadzio, jak Ty przeliczasz te ogniskowe? Poczytaj trochę co to jest ogniskowa i crop bo Ci dziwne wartości wychodzą.
Zwadzio napisał/a:
35x1.5=52.5mm, DA to 40mm

Zwadzio napisał/a:
FA50 czyli ca 85...

Skąd Ci się wzięło 85?

Zdano napisał/a:
Zwadzio, jak Ty przeliczasz te ogniskowe? Poczytaj trochę co to jest ogniskowa i crop bo Ci dziwne wartości wychodzą.
Zwadzio napisał/a:
35x1.5=52.5mm, DA to 40mm

Zwadzio napisał/a:
FA50 czyli ca 85...

Skąd Ci się wzięło 85?

ooo pardon 75 wg "fuj" ;-)

ja wiem, ze ogniskowa, to ogniskowa a crop to crop, chyba dobrze rozumiem - skrotem myslowym, ze to co widze zakladajac 50mm na APS-C to crop z calego obrazu rzucanego przez ten obiektyw a pole widzenia tego cropa jest ca takie jak pole widzenia obiektywu 75mm bez cropa, right?

dalej, skoro DA sa custom made na APS-C to ich pole widzenia jest takie jak ogniskowa, czyli DA40 to 40mm, tak?

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
Zwadzio napisał/a:
dalej, skoro DA sa custom made na APS-C to ich pole widzenia jest takie jak ogniskowa, czyli DA40 to 40mm, tak?

nie

FA 35mm ma 35mm
DA 40mm ma 40mm
FA 50mm ma 50mm

koniec kropka, a na kropowy kąt widzenia możesz przeliczać wszystkie obiektywy
K, M, A, F, FA, DA ... i co tam chcesz

Skocz do: