tropikey  Dołączył: 17 Maj 2008
Program zachowujący oryginalną jakość zdjęć w prezentacji.
witam,
przygotowuję sobie prezentację zdjęć z podkładem muzycznym. Czynię to na Picasie. Nie powiem, idzie szybko i sprawnie. Jest tylko jeden mankament. Po ułożeniu wszystkiego w całość i przerobieniu tego przez program na film, zdjęcia mocno tracą na jakości. Czy znacie program, w którym można przygotować prezentację, która zachowa oryginalną jakość zdjęć? Dobrze byłoby jeszcze, żeby mozna było taką prezentację zachować na jakimś nośniku.
W Picasie jest co prawda mozliwość zrobienia prezentacji, nawet z podkładem (zdjęcia są wtedy takiej samej jakości, jak pierwotnie), ale nie zapiszę tego na płytę (w każdym razie nie wiem, jak to zrobić), a co gorsze, wystarczy drobny ruch myszą i prezentacja się zatrzymuje, a gdy się ją uruchomi dalej, muzyka leci od początku, zamiast kontynuować od miejsca, w którym się zatrzymała (wbrew pozorom, to nie taki drobiazg, bo staram się zgrać obraz z dźwiękiem).
Będę bardzo wdzięczny za pomoc.
Bartek

Grendel  Dołączył: 31 Gru 2006
A próbowałeś jakichś programów eksportujących do flasha? Albo po prostu w powerpoint/oo-impress zmontować prezentację :)

cerfes  Dołączył: 03 Kwi 2008
Pod Linuksa bardzo dobry program:
http://smile.tuxfamily.org/?q=node/33

tropikey  Dołączył: 17 Maj 2008
dzięki za rady. Niestety, z linuksa nie korzystam, a co do powerpointa, to czy można tam zrobić podkład muzyczny? Wkrótce będę miał Office 2007, razem z power pointem, więc to mógłby być dobry trop...
Bartek

Grendel  Dołączył: 31 Gru 2006
wstawiasz wave czy mp3, ustalasz przez ile slajdów ma lecieć i już. myślę że można bardziej zaawansowane elementy sterowania wstawić, ale się nie bawiłem.

Kuzyn Mygosi  Dołączył: 08 Wrz 2008
->tropikey

Po prostu źle skompresowałeś do filmu. Weź kompresor mjpeg (no chyba że masz super szybki PC to X264) , ustaw kompresję barw na 1-1-1 (zerowa), daj bitrate kilkanascie mbit/s i odpowiednio wysoką rozdzielczość (np. 1920x1080) to będziesz miał dobrą jakość.

Skocz do: