sołtys  Dołączył: 19 Kwi 2006
Tomaszttr napisał/a:
żebyście wiedzieli, że za cholerę nie miałem koncepcji zdjęć . Następnym razem pojadę sam. To nie jest usprawiedliwienie, ja poprostu teraz nie potrafię fotgrafować architrktury lepiej.

To wiesz może po prostu trzeba zadać sobie proste pytanie "jeśli teraz nie potrafię fotografować architektury lepiej" to może po prostu jej nie fotografować? Ja sobie zadałem to pytanie, odpowiedziałem i już "za architekturą" nie chodze. Robie tego typu zdjęcia tylko wtedy gdy mam pewność, że może coś ciekawego wyjść ( .... co nie zmienia faktu, że ucze się robić jakiekolwiek zdjęcia tylko wtedy gdy mam pewność, że coś ciekawego wyjdzie .... nie zawsze mi wychodzi, ale nauka sama w sobie też jest w jakiś sposób fajna ;-) )

No to :-B :-)

Tomaszttr  Dołączył: 23 Lut 2007
sołtys, w takim razie jak można nauczyć się coś dobrze fotografować, nie fotografując tego. Jeżeli się robi nienajlepsze zdjęcia np. architektury, to nie spłynie nagle sygnał z kosmosu i od dnia x staniemy się światowej sławy fotografem owej architektóry. Trzeba próbować. Byłem w środku, zainspirowały mnie kolory, łuki, linie. Wyjąłem aparat (fotograficzyn, ma się rozumieć 8-) ) i zrobiłem kilka zdjęć. Natomiast nie do końca miałem wizję jak mają się "ułożyć" te, niekoniecznie dobre zdjęcia. :-?
Trza focić do skutku, no chyba że po 20 latach stwierdzi się, że nie zrobiło się ani jednego dobrego zdjęcia architektóry. Wtedy trzeba się chyba zająć :-B
Jeżeli możesz, masz czas itp, idt :lol: to wybierz jedno zdjęcie "najgorsze" z Galerii K. i jedno "najlepsze" Twoim zdaniem i napisz dlaczego tak wybrałeś. Potraktuj każde zdjęcie z osobna.

Nie wiem czy Wy tak macie czasami, że wyciągacie swoje aparaty w miejscu publicznym, gdzie jest kupę ludzi i... zaczyna Was to krępować :oops: . Wszyscy się gapią. Czasami wręcz ma się jakiś pomysł na zdjęcie, ale w ostateczności rezygnuje się z niego... :evil:

sołtys  Dołączył: 19 Kwi 2006
Tomaszttr, wiesz, w ogóle to się z Tobą zagadzam jeśli chodzi o ciągłe próbowanie, ćwiczenie itd. Przede wszystkim swój poprzedni post pisałem tak ogólnie, na podstawie raczej swoich bojów a nie w związku z Twoimi zdjęciami, które powyżej przedstawiłeś a mam wrażenie, że tak to odebrałeś. Ćwieczenie, próbowanie, kombinowanie jest ważne, ale po prostu bywa tak, że ktoś kto robi świetne portrety nie czuje się dobrze w krajobrazie albo np. Wantuch - robi akty i tak jak mówi nie umie się odnaleźć w innej dziedzinie, ale .... trzeba próbować, kombinować, szukać, fotografować i cieszyć się z tego.

A np. jak zrobiłeś te zdjęcia, które pokazałeś wyżej to co o nich osobiście sądziłeś za nim wrzuciełeś je na forum?

sołtys napisał/a:
Przede wszystkim swój poprzedni post pisałem tak ogólnie, na podstawie raczej swoich bojów a nie w związku z Twoimi zdjęciami, które powyżej przedstawiłeś a mam wrażenie, że tak to odebrałeś

Tak, tak to odebrałem, ale tylko troszeczkę :mrgreen:

sołtys napisał/a:
fotografować i cieszyć się z tego

I to jest dla mnie istota fotografii, na moim etapie fotorozwoju.

sołtys napisał/a:
A np. jak zrobiłeś te zdjęcia, które pokazałeś wyżej to co o nich osobiście sądziłeś za nim wrzuciełeś je na forum?

Mnie się spodobały na tyle, że postanowiłem pokazać Wam i poprosić o opinię.

mazurzyna  Dołączyła: 27 Cze 2007
Tomaszttr oj ja mam tez tak często, że wstydzę się wyjąć aparat bo wydaje mi się, żę wszyscy się gapią :roll: A chciałoby się zrobić fajne zdjęcie...

malyglod  Dołączył: 11 Lip 2007
Wszystkim nieśmiałym polecę artykuł: http://groups.google.ie/g...bfb905548d8816b

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
malyglod napisał/a:
Wszystkim nieśmiałym polecę artykuł: http://groups.google.ie/g...bfb905548d8816b
E tam artykul. Rady Dizla juz wiele razy byly tutaj przytaczana. To sa dopiero jaja :-)
Wtedy:
Cytat
Ja mam osobiscie *dosc duzy* problem z
wyciagnieciem aparatu na ulicy i walnieciem komus fotki w twarz... A
prywatnie do osob przesadnie niesmialych nie naleze... ;]

Teraz:
http://stefanski.one.pl/~...p?showimage=652 ;-)

dz.

djack  Dołączył: 22 Kwi 2006
dzerry napisał/a:
Wtedy:
Teraz:

Wystarczyły 3 lata :shock:

Witam,
W mojej galerii zdjęć pojawiła się nowa grupa - macro.
Zdjęcia wykonałem Industarem 2,8/50 (m42) z pierścieniami pośrednimi.
Zapraszam serdecznie do obejrzenia i podzielenia się uwagami.
No to :-B

[Tomaszttr] Moje pierwsze " B&W street"
Witam,

Coś mnie wzięło, i poszedłem co centrum miasta pokręcić się z aparatem.
Zrobiłem parę zdjęć. Jeszcze ciągle się "wstydzę" ale takie "podglądanie" ludzi coraz bardziej mi się podoba.
Niektóre zdjęcia musiałem trochę wykadrować, co mogło skutkować nieco ciasnym kadrem, zwłaszcza grającego faceta i psa - zdjęcie kiedy pies odwraca do mnie głowę. Oryginał jest niestety z wystającą parą ludzi z głowy grającego. Szkoda.
Jeżeli ktoś chce się podzielić swoimi uwagami, będę wielce rad.
Katalog B&W, link w stopce.

Litol  Dołączył: 14 Sie 2007
Czesc! Bardzo fajne foty! No mze tylko nr 9 cos mi nie lezy. Ale pozostale bardzo fajne. Szczegolnie ten chlopaczek przy pompie - tylko ta kobiecina w tle troche skiepscila ujecie, ale mimo to jak dla mnie jest super. "Wakacje z Morzem Martwym" i zakonnica tez sa super.
... ale ja sie nie znam... jeszcze :-|

Litol, Dzięki że zerknąłeś na zdjęcia i... że ci się chciało napisać.
:-B

tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
Tomaszttr, Oglądałem już dawno, ale się powstrzymałem. Mój komentarz - To jest dobre

Trochę nowych zdjęć na stronie, zwłaszcza w dziale Takie tam... różne (zbieranina ze spaceru do Parku Lotników) i Zwierzyna.
Jeżeli ktoś chciałby podzielić się swoimi uwagami, będę wdzięczny.

tref napisał/a:
Oglądałem już dawno, ale się powstrzymałem

Aaaa... dlaczego?

I`m back!
Witam wszystkich serdecznie.

Nie było mnie na forum prawie 3 miesiące (nie to, żebym się jakoś specjalnie udzielał :-D )
Popatrzcie czym nas po 10 latach starań los obdarzył.

Igor

Pozdrawiam.

igorkrupa  Dołączył: 17 Maj 2007
moj imiennik ;)

wydaje mi sie ze 1,2 najslodsze ;)

Witam.
Z serii: Samoloty

Proszę podzielcie się ze mną swoimi uwagami.
1

2

3

4

nakus  Dołączył: 29 Sty 2009
1 bardzo fajne, chociaż ciemne, może trochę więcej szczegółów wyciągnąć z cieni?

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
Tomaszttr, ten pierwszy samolot taki.... niekonwencjonalny. Podoba mi się taki kierunek poszukiwań, choć to zdjęcie IMHO jeszcze daleko od celu. Z tych samolotów najbardziej to trzecie, choć też nie do końca mi "leży".

nakus napisał/a:
1 bardzo fajne, chociaż ciemne, może trochę więcej szczegółów wyciągnąć z cieni?

Wyciągałem, ale ostatecznie taka wersja bardziej mi pasowała. Ale cieszę się, że ci się spodobało.

Dorzucam jeszcze jedno zdjęcie. Oczywiście to nie kawałek samolotu ;-)

5

Skocz do: