baqers  Dołączył: 10 Kwi 2008
matb, ale wołane tradycyjnie w C41 czy na zimno?

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
baqers, c41

technik219  Dołączył: 25 Sty 2009
Pod powiększalnikiem będzie ciężko....
Slajd powinien wyjść lepiej, pod warunkiem, że nie ma srebrowej warstwy p-odblaskowej.
W negatywie przeszkadza maska(?. chociaż maska teoretycznie powinna się tworzyć w procesie wywoływania barwnego, a okazuje się, że wywoływacz cz-b już daje maskę).
Ot, ciekawostka ;-)
Dzięki Generic :-)

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
technik219 napisał/a:
że nie ma srebrowej warstwy p-odblaskowej.

Nie slyszalem o takiej....

technik219 napisał/a:
chociaż maska teoretycznie powinna się tworzyć w procesie wywoływania barwnego

O ile wiem, maska już "jest" - nie tworzy się... zaraz sprawdze zreszta.

[ Dodano: 2009-02-28, 11:33 ]
O prosze: film C-41 tylko utrwalony:

Maska jest.

alkos napisał/a:
technik219 napisał/a:
że nie ma srebrowej warstwy p-odblaskowej.

Nie slyszalem o takiej....

"Struktura warstwy przeciwodblaskowej jest zazwyczaj odmienna, gdyż zbudowana jest ona ze srebra koloidalnego, a nie z barwników"

Cytat
technik219 napisał/a:
chociaż maska teoretycznie powinna się tworzyć w procesie wywoływania barwnego

O ile wiem, maska już "jest" - nie tworzy się... zaraz sprawdze zreszta.

"Negatywowe materiały barwne posiadają tzw. mastki automatyczne. W celu zlikwidowania gęstości ubocznej barwnika purpurowego w zakresie promieniowania niebieskiego, wprowadzono zamiast bezbarwnego komponentu barwnika purpurowego komponent barwnika purpurowego o zabarwieniu żółtym..." itd, w odniesieniu do komponentu o zabarwieniu czerwonym dla wrstwy z barwnikiem niebieskozielonym.

W ostatnim przypadku przyznaję: na wykładzie o maskowaniu chyba nie byłem :oops: . W błąd wprowadził mnie termin "maski automatyczne".
Jesteś, Alkos, czujny jak czekista :mrgreen:
>>cytaty za: Andrzej Kotecki - Fotografia barwna<<

technik219 napisał/a:
"Struktura warstwy przeciwodblaskowej jest zazwyczaj odmienna, gdyż zbudowana jest ona ze srebra koloidalnego, a nie z barwników"

Ale to sie chyba moze roznic w zaleznosci od producenta...

Możliwe. W normalnie obrabianym slajdzie warstwa ta jest odbielana. Jak nie ma odbielania, to warstwa przeciwodblaskowa zablokuje właściwy obraz. Sprawdzałem ORWOCHROM-y - miały srebro. Współczesne - nie wiem - aż tak daleko nie eksperymentowałem. Zresztą czy to ma sens inny niż eksperyment?

No dokładnie :-)

Generic  Dołączył: 09 Lis 2007
To ja w ramach kolejnego eksperymentu spróbuje pchnąć kolorową Agfę200 na 1600 o-P

Generic napisał/a:
kolorową Agfę200 na 1600 o-P

W cz-b? Oj.

bix  Dołączył: 22 Sty 2008
A jakby to jeszcze odbielić po płuczeniu a przed utrwaleniem - było by lepiej? Czy nie było by nic widać? Bo aż mam ochotę kodaka trochę zakupić :P I jaki wywoływacz do tego? Żeby tanio wychodziło i z możliwym mało problematycznym skanowaniem.

bix napisał/a:
A jakby to jeszcze odbielić po płuczeniu a przed utrwaleniem - było by lepiej?

Nie. Odbielacz nie rusza maski.

Myślałem bardziej kolorach bo kontrast to chyba nie poprawi.

bix napisał/a:
Myślałem bardziej kolorach bo kontrast to chyba nie poprawi.

Hmm?

NVM musiałem doszkolić się, żeby zrozumieć czego nie zrozumiałem.

bix napisał/a:
NVM musiałem doszkolić się, żeby zrozumieć czego nie zrozumiałem.

HMMMM?

W zasadzie nie powinienem takiego niechlujstwa (paprochy, nierówne podświetlenie przy "skanowaniu") nigdzie pokazywać ale co mi tam o-P

Agfa HDC 200@1600 wołana w R09 1+50 stand 3 godziny, 20 obrotów na początku, dodatkowo dwie przewrotki co godzinę.

---edit---
Podmieniłem zdjęcie na wersje nieco mniej niechlujną i dodaje tutaj jeszcze jedno a usuwam link do reszty niechlujnych.

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
Generic, fajnie. Szkoda tylko, ze na podstawie tych przykladow nie mozna powiedziec iż:
a) wolanie filmow kolorowych C41 w chemii BW nie ma sensu - po prostu szkoda czasu
b) wolanie filmow kolorowych C41 w chemii BW ma sens - filmy tanie, chemia tania, a efekt przyzwoity
c) wolanie filmow kolorowych C41 w chemii BW daje efekty specjalne - czasem mozna sie pobawic, zeby uzyskac okreslony efekt.

Wlasciwie, to nie mozna nic powiedziec, poza tym, co sam napisales:
Generic napisał/a:
paprochy, nierówne podświetlenie przy "skanowaniu"

:-P

Żeby cokolwiek móc stwierdzić na pewno to by trzeba jakieś testy robić - a do tego to na pewno ja się nie nadaję o-)

Ja tam i tak mam radochę że nawet z robienia wszystkiego na oko i zgadywaniu coś wychodzi o-)

Celem było sprawdzenie czy da się pchnąć kolor w B&W o 3 działki i odpowiedź jest: jak ktoś chce to może.

O, powiem tylko że rozpiętość tonalna takiego negatywu wychodzi mierna, histogram strasznie wąski wychodził.

thrackan  Dołączył: 08 Lut 2007
Mygosia, Generic, dołączam do Was :)
Właśnie suszę Superię Xtra 800 po wołaniu w D-76. Coś tam nawet widać :mrgreen:

Skocz do: