dale  Dołączył: 27 Lut 2009
Doświetlanie drugą lampą a korekta
Witam,
Mógłbym prosić o linkę, ewentualnie o wyjaśnienia bardziiej doświadczonych, jak ustawić parametry (modyfikować) przy użyciu dodatkowych źródeł (lampy błyskowe z fotocelami) w przypadku gdy główną lampą jest albo wbudowana z K100 albo inna z pTTL ?

Czy tylko metodą prób i błędów czy może jakieś zasady są ?

guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
Albo masz światłomierz do błyskowego, albo próby i błędy (co nie jest zbyt trudne ani męczące przy cyfrówce). PTTL z wirelessem radzi sobie bardzo słabo, z moich doświadczeń wynika. Dużo lepiej wszystko mieć w manualu i po prostu sobie w locie przeliczasz i korygujesz lampy lub aparat.

Czyli tak jak myślałem - doświadczenie :).
A czym można korygować w manualu? Czasu nie przeskoczę - pozostaje mi przesłona i ewentualnie niedoświetlenie ?

guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
dale napisał/a:
A czym można korygować w manualu? Czasu nie przeskoczę - pozostaje mi przesłona i ewentualnie niedoświetlenie ?

Z tego co pamietam, bo K100 nie ma wireless'a w ogóle, czyli nie odpalisz sobie w żaden sposób fgz żadnej lampy. (nawet w trybie SL2, bo jest przedbłysk)

Regulujesz iso, przesłonę, czas do 1/180 (czy ile tam w k100 jest) i oczywiście moc lampy ;-)

guerilla napisał/a:
dale napisał/a:

Z tego co pamietam, bo K100 nie ma wireless'a w ogóle, czyli nie odpalisz sobie w żaden sposób fgz żadnej lampy. (nawet w trybie SL2, bo jest przedbłysk)

Regulujesz iso, przesłonę, czas do 1/180 (czy ile tam w k100 jest) i oczywiście moc lampy ;-)

Czyli problem z głowy :)

folab  Dołączył: 31 Sty 2007
Ciekawe tylko jak mi udaje sie odpalic wbudowana lampą moją 360tke którą trzymam w ręku :-P i z dobrym skutkiem,jedyne co to trzeba zasłonic wbudowaną bo bierze udzial w naswtleniu.

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
folab napisał/a:
jak mi udaje sie odpalic wbudowana lampą moją 360tke

360 i 540 odpalisz każdą lampą błyskową bo mają fotocele.
Problem w tym, że w przypadku K100 chyba reagują na przedbłysk pomiarowy.

folab  Dołączył: 31 Sty 2007
Nie wiem na co reaguje,wyzwala i normalnie naświetla klatke,jedyny problem jest w tym że czujnik zewnętrznej musi widziec scene bo lampa pracuje z własną automatyką,ale naświetlenie jest ok.

Skocz do: