jacek60  Dołączył: 04 Gru 2006
Canin W związku z utratą ostrości poniżej 2,8 rozsądne będzie to co zamierzasz. Ja zaryzykowałem i pudło.

Canin  Dołączył: 19 Kwi 2006
vesper napisał/a:
anin a jeśli możesz zdradzić, to gdzie zamierzasz kupić i czy mają tego więcej?

A gdzie się trafi - allegro (jeszcze nie ma takiej nagonki jak na 50mm), ebay czy co tam podleci.

vesper  Dołączyła: 19 Gru 2006
Jest już i na 28mm, a wersji A jeszcze nie widziałam na allegro. Ale twardym trzeba być.

akdar  Dołączył: 10 Paź 2006
jesli nie musi byc pentaxa to moze to : 28mm i z pozycja A http://www.allegro.pl/ite...axa_np_k10.html
moze jakies przemyslenia na temat tego szkielka pozdrawiam

gebi  Dołączył: 05 Maj 2006
vesper napisał/a:
Jest już i na 28mm, a wersji A jeszcze nie widziałam na allegro. Ale twardym trzeba być.

24-ego listopada 2006 SMC-A 28/2.8 poszła na Allegro za 375zł. Wiem, bo widziałem, ale za dużo wydatków było, żeby licytować, zresztą zastanawiałem się czy na pewno potrzebuję 28mm (małżonka ma określoną wytrzymałość na kolekcjonowanie, której nie można przekraczać w trosce o dobro związku ;-) - ja i tak przeginam :lol: )

Bronek  Dołączył: 04 Wrz 2006
SMC-A 28/2.8 ida za podobne kwoty na ebayu

marbud  Dołączył: 20 Cze 2008
podepne sie pod temat :
poszukuje krótkiej stałki z AF, raczej z drugiej ręki.
mam fa 50mm 1.4 i myslałem ze może do niej dokupić fa 35mm 2.0 no ale to trudno nazwać krótka stałka i nie wiem czy skoro mam 50-tke to czy oplaca sie jeszcze dokupować 35. najlepsze byłoby oczywiście pentax 21 no ale kasa...:)
budżet powiedzmy do 1200zl
proszę o sugestie. ps. nie musi być pentax

denvi  Dołączył: 09 Lis 2008
marbud, mam te szkła, właściwie tylko te dwa (kit mchem zarósł) i zdecydowanie częściej zakładam 35. Jest co najmniej tak samo ostry otwarty jak 50 przymknięta do @2. Co do 28... używam M28/2,8 na analogu, wydaje mi się, że kit jest lepszy na cyfrze. (może jakiś kopnięty egzemplarz mi się trafił, ale m28 nawet 5 min. na cyfrze nie siedział, tragiczny bokeh!)

denvi, czyli przydaje Ci sie i 35 i 50? 50 jest super do portretu, mam tez tamrona 90/2.8 ale on to raczej do makro.sprzadaje wlasnie tamrona 70-300 bo nie uzywam prawie, stwierdzilem ze jednak wolę zestaw tamron 90/28+pentax 50mm 1.4 +jakas krótsza stałka, wtedy kit tez chyba poszedlby pod młotek

dilbert  Dołączył: 21 Wrz 2008
Ja mam stałkę M28/f2.8 i bardzo sobie chwalę :-) Na cyfrze daje bardzo przyjemny kąt widzenia, jest malutki i "dyskretny" (i pod światło pracuje lepiej niż moja "wypasiona" Sigma :-? ). Pięknie oddaje kolory, a przymknięty do 3.5 daje ostrość do której nie można się przyczepić. Może troszkę brakuje styku, ale zakupiłem go za ok 130 zeta, więc nie narzekam.

dilbert, słyszałem ze fajnie szkiełko ale ja jednak bede upierał sie przy AF:)

denvi  Dołączył: 09 Lis 2008
marbud, podobnie jak Ty 50 używam do portretów no i kiedy potrzeba minimalnej głębi. A 35 do wszystkiego... sprawdza się we wnętrzach, też do portretu (zwłaszcza małych dzieci, fajnie buźki przerysowuje), ogólnie uwielbiam to szkło. Jest jeszcze 31ltd, tylko nie możliwe żeby był 3 razy lepszy (jak cena wskazuje ;-) ). Też myślę o czymś szerokim ale tak mocno (DA 14/2,8 albo nowy 15ltd.) no i tak 100 - 135 i będzie komplet :mrgreen:

hehe no dokladnie 3x lepsze to to szkoło napewno nie jest no a poza tym same limited nie robią zdjęć więc lepiej może coś tańszego i tez na conajmniej bardzo dobry poziomie

miromat  Dołączył: 21 Sty 2009
Dzisiaj po południu, zachmurzone niebo, K200 + Ensinor 2.8/24.

hm nie znam tego obiektywu.
czyli w sumie z AF na placu boju zostają pentax 35/2.0 i sigma 30/1.4 chyba wiecej nic nie ma w cenie powiedzmy do 1200zl?

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
marbud napisał/a:
sigma 30/1.4 chyba wiecej nic nie ma w cenie powiedzmy do 1200zl?
Hm..a gdzie taka cena ? Bo teraz to raczej podchodzi pod 1700-1900 zł

argawen, tak tak ale ja myślałem second hand:) o nowej w takiej cenie to można pomarzyć

Skocz do: