Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
ranking magazynu Chip.pl
Koleżanka chce kupic aparat i znalazła wielce ciekawy ranking lustrzanek.
http://www.chip.pl/rankin...trzanki-cyfrowe

Wielce intrygujący :evilsmile: Ciekawą pozycje zajmuje Samsung GX-10 :-P
IMHO chip to porażka, a o poziomie ich testów, można wiele złego powiedzieć, ale pośmiać się zawsze można :mrgreen:

BuR-ToN  Dołączył: 18 Cze 2008
Re: ranking magazynu Chip.pl
Żaba napisał/a:

Wielce intrygujący :evilsmile: Ciekawą pozycje zajmuje Samsung GX-10 :-P

:lol: Wyżej niż k20d i GX-20... fajnie :)

Crow  Dołączył: 08 Paź 2008
Uwielbiam tego typu rankingi prasy "fachowej". Już większych błaznów z siebie nie można zrobić :mrgreen: Ludzie to czytają i potem w sklepie mówią "bo w Komputer Świecie pisali, że najlepszy". Miałem kiedyś wielu takich klientów powołujących się na tego typu gazetki uważając ich opinię za świętość. A jak próbowało się uświadomić klienta, że to nie taka świętość na jaką wygląda, to usłyszałem nie raz "Panie co Pan pieprzysz przecież widzę co tu piszą. Pan się na tym tak znasz jak moja żona na gotowaniu..." :-|

PiotrR  Dołączył: 03 Maj 2006
Wyższa pozycja GX-10 jest oczywista. Pobił GX-20 i K20D jakością zdjęć. Bo tamte testowali z kitami, a GX-10 z 43/1,9. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

PS - ale na serio, wystarczy zobaczyć szczegóły, albo porównanie modeli.

bix  Dołączył: 22 Sty 2008
Kurde tak wszyscy narzekają, to może by sami coś spróbowali napisać/przetestować?
Ja próbowałem i wiem że nie jest łatwo co kolwiek wytestować obirktywnie...

nakus  Dołączył: 29 Sty 2009
bix, oczywiście, że trudno. Dlatego takie testy są robione za zamówienie. To jak z przetargami :) Ma wygrać firma X i już.

makak  Dołączył: 31 Sie 2008
D40X jest oczko wyżej niż K200D!
Jak mogłem się tak pomylić przy zakupie! O ja biedny... a mogłem mieć za tą cenę Najkona... :cry: :oops:

Enzo  Dołączył: 20 Gru 2006
PiotrR napisał/a:
Wyższa pozycja GX-10 jest oczywista. Pobił GX-20 i K20D jakością zdjęć. Bo tamte testowali z kitami, a GX-10 z 43/1,9. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

W tym przypadku mogło tak być. Pamiętam jak testowali jakiegoś Canona z jasną stałką (chyba 50-tką) a potem wyniki wstawili do tego rankingu.

nakus napisał/a:
bix, oczywiście, że trudno. Dlatego takie testy są robione za zamówienie. To jak z przetargami :) Ma wygrać firma X i już.

Widzę że kolega pracował w zamówieniach publicznych :evil:

Wypalacz Rafał  Dołączył: 21 Lut 2009
makak napisał/a:
D40X jest oczko wyżej niż K200D!
Jak mogłem się tak pomylić przy zakupie! O ja biedny... a mogłem mieć za tą cenę Najkona... :cry: :oops:

No, i mógłbyś mi go do pieca podrzucić, a tak...

PK  Dołączył: 24 Maj 2008
tak się w Chipie przestraszyli Waszych druzgocących opinii, że usunęli ranking...
[dodano po niemal godzinie...]
O! nie usunęli! tylko mój internet jak zwykle nie chciał wczytać ...

nakus napisał/a:
takie testy są robione za zamówienie

niestety; podobnie jak wszelkie nagrody "Dla Najlepszego Dziennikarza Na Świecie (pracującego w naszej telewizji)".
Albo porównuje się cechy, które nijak do siebie nie przystają (tak jak stwierdzenie, że 10 Luksów jest lepsze niż 3,5 metra...). ;-)
a kiedyś wierzyłem testom... :oops:

Kuszelas  Dołączył: 12 Lis 2006
Bo widzisz PK to jest tak jak z tym tematem maturalnym w ZSRR:
" Kto jest Twoim ideałem człowieka i dlaczego Lenin :?: "
Więc wychodzi jednak na to, że Lenin wiecznie żywy . . .

PiotrR  Dołączył: 03 Maj 2006
Enzo napisał/a:
W tym przypadku mogło tak być.

Enzo, z tego co sami piszą to tak było. Zaznacz np. K20D i GX20 do porównania - w szczegółowych wynikach testu jest napisane, z jakim go robili obiektywem.

PK  Dołączył: 24 Maj 2008
Zoom w trybie podglądu (maks.); Winietowanie z testowym obiektywem (!!!)- zaiste, podstawowe parametry lustrzanki.

Skocz do: