volender  Dołączył: 15 Wrz 2008
Ćityrych ;].
Chociaż czasem chciałbym, żeby miał ~70 mm.

hitchcock  Dołączył: 13 Paź 2008
volender napisał/a:
Ćityrych ;].
Chociaż czasem chciałbym, żeby miał ~70 mm.

Taka... "idealna portretówka"? :-)

buran  Dołączył: 06 Kwi 2008
Trochę obiegnę od tematu,wygrałem aukcję a teraz szukam jakiś jupiterów z bagnetem K i za cholerę nie mogę znależć,o co chodzi?Były jupitery z bagnetem K czy nie?

michal5150  Dołączył: 17 Sie 2007
Jak wymienisz dupkę to będziesz miał Jupitera K ;-) Więcej o przeróbce tutaj

buran  Dołączył: 06 Kwi 2008
Dzięki,od razu mi lepiej :mrgreen:

pinus  Dołączył: 04 Sty 2009
Mam parę pytań dotyczacych Heliosa
Kupiłem go od razu z mocowaniem pentaxa.
Zdjęcia robi ładne - ale trzeba sie troche nauczyć jego obsługi.

Moje pytania :
1. Na jakich przesłonach robicie przeważnie zdjecia heliosem?
- np. portret
- plener
2. Czy przeskok przesłony jest na dwa - tzn. między 2 i 2.8 itd - zeby przestawić przesłonę o działkę wyżej to musze poczuc dwa przeskoki, za pierwszym "przeskokiem" pierścienia wartość jest dokładnie pośrodku 2 i 2.8. Tak jest dla każdej przysłony.

3. Odnosi sie do 2 pytania jesli tylko raz przestawię przesłonę z f2.0 to jaką bedę miał przysłonę? Dokładnie kreska znajduje sie pomiędzy 2 a 2.8

volender  Dołączył: 15 Wrz 2008
W heliosie masz skok pierścienia przysłony co pół działki przecież ;-p.

modrzew  Dołączył: 07 Gru 2008
pinus napisał/a:

1. Na jakich przesłonach robicie przeważnie zdjecia heliosem?
- np. portret
- plener

Przecież to obiektyw jak każdy inny, przysłonę dobierz sobie zależnie od efektu jaki chcesz osiągnąć (płytka/głęboka GO, etc.). Pobaw się nim trochę aż sam poczujesz co i jak z tym szkiełkiem, jak się zachowuje, kiedy mydli kiedy jest ostre ;)

DObrze to jaka mam przesłonę gdy zrobie tylko przeskok pierścieniem o pół dzaiłki między 2 a 2.8

Bawie sie nim - ale majac dowolny obiektyw - kazdy ma jakies mocne strony. Np. Kitem dobrze wychodza fotki przy f8.0 i f11. Np. przy smc 50/1.7 czytałem że strasznie mydli przy 1.7 ale potem następne ustawienia to istna żyleta.

A jeszcze jedno czy ma ktoś moze Heliosa i smc 50/1.7 lub 50/2.0 i mógłby zrobić dwa podobne zdjęcia by je porównać. Może jest coś takiego na necie. Wiem że ten smc - to zupełnie inna bajka. Ale oprócz tego stwierdzenia to nic nie wiem. Wiec takie porównanie by mi wszystko wyjaśniło.

Sory za laickie pytania - ale dopiero jest to moj pierwszy manual

Janusz Gdula  Dołączył: 08 Gru 2008
Masz przesłonę pomiędzy 2.0 a 2.8 ;) :-B

Janusz Gdula napisał/a:
Masz przesłonę pomiędzy 2.0 a 2.8 ;) :-B

Nie nie mam przesłony tylko skok pierścienia jest co pół działki. Więc jesli nie przesunę o pełną działkę przysłony to jaką wtedy bede miał wartość - tą mniejsza czy tą większa?

michal5150  Dołączył: 17 Sie 2007
Wartości pełnych przysłon:
1-1.4-2.0-2.8-4.0-5.6-8.0-11.0-16.0-22.0-32.0
Połówki:
1.2-1.7-2.4-3.5-4.5-6.7-9.5

dzieki - teraz to juz wszystko jasne.
Myslalem ze nie ma polowek

JacekK  Dołączył: 08 Wrz 2008
Jesli chodzi o mechanizm przesłony to najlepsze sa stare Heliosy np. 44-2 i niektóre nowsze np. M-3 z preselekcyjnym mechanizmen - pozwala na bezstopniową zmianę przesłony, ale też najgorsze optycznie.
Helios 44M - bez liczby ma przełacznik M/A ale nie ma połówek wartości przesłony, późniejsze mają połówki ale trzeba blokować bolec automatu przesłony. Szkoda że nie ma hybrydy- body z Heliosa 44-2 i szkieł z np. M 6 (a może jest? nieznaju... Rasija bolsza)

nakus  Dołączył: 29 Sty 2009
Jest wątek, to się podepnę.

Mam mały problem ze swoim heliosem.
Czy jest możliwe aby ten obiektyw miał FF?
Robię zdjęcie np. baterii ustawionych w różnych odległościach, łapię odległość na 2 rząd, a ostrość jest na 1. Może wynika to z tego, że coś robię?

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
nakus, czy aparat jest na statywie, czy ostrzysz wg obrazu na matówce czy wg potwierdzenia ostrości/

Robię zdjęcia z ręki, ostrzę według potwierdzenia ostrości.
Czas 1/250s

Pokaż fotkę i napisz na jakiej przesłonie i z jakiej odległości zrobione.

W obu przypadkach pełna dziura i odległość około 60-70cm.

1) Potwierdzenie ostrości na ostatnią baterię:

2) Ostrość potwierdzona na klawisze ASD

Przy tak małej odległości i głębi ostrości minimalne drgnięcie przesuwa znacznie płaszczyznę ostrości. Chcesz mieć pewność musisz zrobić zdjęcia ze statywu.

Skocz do: