Mucha  Dołączył: 28 Maj 2008
Biometar 80/2.8 (six)
Trafił w moje łapki ten obiektyw.

Jest lekko uszkodzony (wgniot).

Pierścień ostrości pracuje prawidłowo od 1,4m do ∞, poniżej 1,4 wgniot zaczyna przeszkadzać.

Listki przysłony chodzą idealnie.

Czy warto podpinac to do cyfry, jak wygląda optycznie?

pawel1967 Dołączył: 03 Maj 2006
Warto sam to robię . Miły plastyczny obiektyw jednak zostawia żółtą dominantę i kontrast nie jest duży . Ze wszech miar inny efekt jak Wołny 3 , czy starszej Wegi . Redykcja kosztuje 100 zł około , ale warto tym robić portrety i nie tylko. Przy czyszczeniu należy uważać . Musiałem użyć pasty ciernej , elementy wewnatrz były tak spasowane a raczej spaprane że musiałem przez trzy godziny szlifować aby gwinty chodziły jak trzeba . Jeśli chodzi - super , jeśli wymaga przesmarowania i czyszczenia niech zrobi to fachowy zakład . Warto się pobawić

trumil9  Dołączył: 16 Sie 2008
Bardzo fajny obiektyw, zreszta wiekszosc obiektywow sredniego formatu swietnie wspolpracuje z DSLR, zwlaszcza na Pentaxie bo dochodzily mnie sluchy, ze na Olympusie czy EOS juz nie tak bardzo

crop

crop

Mucha  Dołączył: 28 Maj 2008
A jaka jest różnica między tym moim srebrnym, a "zebrą" lub MC.

Podpiąłem go dziś do Praktisix-a, co prawda niekompletnego bo bez komika, ale widok w (na) matówce jest niesamowity.

Kosmo  Dołączył: 11 Mar 2008
Mucha napisał/a:
Podpiąłem go dziś do Praktisix-a, co prawda niekompletnego bo bez komika, ale widok w (na) matówce jest niesamowity.

Dokładnie - ja dopiero po przejściu na średni format zacząłem WIDZIEĆ w wizjerze... :-)

diegotm  Dołączył: 17 Lut 2011
Witam. Czy warto zakupić to szkło do portretu? Czy będzie lepszy niż jupiter 9? Używałbym go z K-x - akurat znalazłem na allegro ten obiektyw razem z adapterem aukcja

pawel1967 Dołączył: 03 Maj 2006
Warto . Znam ten komiso sklep w Żywcu . Trochę u nich kupiłem . W Żywcu byłem do 19tego , tego obiektywu jeszcze nie mieli . Maja tam jeszcze rosyjski długi obiektyw 250tke ale odradzam jakość jest słaba . Mam Biometara starszej wersji bez MC naprawdę fajnie sie pracuje . Miałem jeszcze sonnara 180/2,8 ale sprzedałem . Wspaniale pracował po przymknięciu do 5,6 . W komisie maja jeszcze sporo do Olympusa i Sony . Do Pentaxa tylko manualną Cosinę w kosmicznej cenie z obiektywem 50tką . Warto Kupić Biometara

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
Rozdzielczość obiektywów średnioformatowych jest znacznie niższa niż do małego obrazka i niższa niż obiektywów do cyfry. Zwłaszcza przy dużej matrycy może to dawać obraz z małą ilością szczegółów i pozornie mało ostry.

Dada, zawsze myślałem że średni format ma większą rozdzielczość. Dzięki za oświecenie:)

Nie ma, bo nie potrzebuje.Większa powierzchnia materiału światłoczułego stawia mniejsze wymagania. Dokładnie to samo jest z matrycami. W APS-C 6 Mpxl stawiało mniejsze wymagania niż 14. W cyfrze wynika to z zagęszczenia elementów światłoczułych, a w filmie z wymiaru.

RiddlerPL  Dołączył: 19 Sty 2008
#1. Średni format ma dużo wieksza powierzchnię na jaką rzucasz obraz. Tak wiec nawet mimo słabszej rozdzielczości obiektywu możesz uzyskać lepszy detal. I mniejsze ziarno.

#2. Zaczynałem zabawe z fotografię cyfrowa używajac Biometara 2.8/80 (kita z Psix) z K10D jako szkła portretowego głównie. Po pół roku (jak mnie było stać) kupiłem nowoczesniejsze szkło. Nie żałuję zamiany Jak nie ma wyboru to moze być znośny erstatz, jednakże ogólnie nie polecam. Moj egzemplarz był zupełnie bez powłok więc cieniutko spisywał się pod swiatło (bliki, strata kontrastu). Rozdzielczość takze miał raczej nieciekawą w porównaniu z nowszymi szkłami (w moim odczuciu była nawet gorsza od Sigmy 70-300 4.0-5.6 BEZ APO) . Do tego jego bokeh nie należał do najurokliwszych (de facto był paskudnie inwazyjny) co ma duże znaczenie przy fotografii portretowej. Zaletą zaś było reczne ustawianie - tzreba było sporo wię nakręcić dzieki czemu mozna było ostrość ustawiać naprawdę precyzyjnie (ale dyskwalifikowało obiektyw w szybszych akcjach).

Więc to znaczy że biometar nie sprawdzi się na cyfrze?

Zależy co chcesz nim uzyskać ?

RiddlerPL  Dołączył: 19 Sty 2008
Jak nie masz wyboru to bedzie jako tako działał. Jak masz - kup coś lepszego.

Dada, szukam budżetowej 85:) kupiłbym jupitera 9 ale jego ceny są strasznie wywindowane.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Samyang jest budżetową 85-ką.

diegotm napisał/a:
jupitera 9 ale jego ceny są strasznie wywindowane
To co powiedzieć o cenach Heliosa 40 ? :evilsmile:

plwk, inaczej rozumiemy określenie budżetowy:)
A swoją drogą, do jakiej ceny może dojść ten Biometar? Uda się go ustrzelić za ok 200zł czy to tylko ułuda?

Spróbuj poszukać Wołny 80 od Kijewa 60. Chodzą w okolicach 200 zł. Wg moich doświadczeń są ostrzejsze od Biometara, tylko trochę inaczej kolory oddają.

Dada, ale ten Biometar na aukcji którą wymieniłem kilka postów wcześniej jest w komplecie z przejściówką na bagnet K. Jeśli mam dawać 200zł za obiektyw i dołożyć jeszcze 120 za przejściówkę to lepiej mi będzie od razu kupić Jupitera 9

Skocz do: