rj1307  Dołączył: 02 Mar 2009
Pentacony 135/f2.8 czym się różnią
Witam!

Jestem "świeżo" po rejestarcji więc witam wszystkich serdecznie!
I od razu proszę o pomoc.

Czym różnią się te obiektywy:
1.

2.

Obydwa to Pentacony 135/f2.8, obydwa Made in GDR. Czy optycznie to to samo?

:oops: Linki poprawiłem

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
rj1307, popraw linki do obrazków bo nie widać

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
rj1307, wstawiłeś linki do stron a nie do zdjęć.

sunshine  Dołączył: 25 Paź 2007
Będę strzelał :roll:

Ten wyżej jest do średnioformatowca :?:
Pozatym wygląda jak Zeiss (a najbardziej jak Sonnar ;-) ).

Obydwa są na M42, ten pierwszy ma szerszy zakres przysłony - do 32

stfn  Dołączył: 15 Lip 2007
Optycznie to nie wiem, ale ten drugi ma styki do zdecydowanie martwego już systemu Practiki electric.

trumil9  Dołączył: 16 Sie 2008
Wszystkie wersje Pentacon 2.8/135 oraz 4/200 sa oparte na konstrukcji Meyer Orestegor. Moim faworytem jest starsza wersja, zebra, z jedna powloka na soczewkach, preselekcyjny, na zdjeciu gorny obiektyw. 135 jest nazywana BokehMonster z uwagi na jeden z najladniejszych bokeh jaki mozna uzyskac ze 135tki. Obiektywy maja jeszcze jedna zalete dla posiadaczy kilku systemow. Odkreca sie tylko pierscien mocujacy mont, wymienia mont i obiektyw moze byc uzyty z innym body. Ten sam mont jest dla 135 i 200. Wystarczy miec 200 z M42 i 135 mozna kupic z mocowaniem dla Exacty. Wtedy obydwa obiektywy mozemy uzywac z obydwoma systemami.

Więc szkoda że go nie wylicytowałem, poszedł za 122zł :cry:

Kupisz sobie drugi, patrz na sety, aparat plus obiektyw, jakies stare pentakony, practiki. Ja kupilem jeden z moich wlasnie tutaj na forum Pentaxa

Wito76  Dołączył: 10 Kwi 2008
Dokladnie tego drugiego własnie posiadam przy sobie. Kumpel pożyczył mi na miesiąc. Mimo MC trochę słabo moim zdaniem pod słońce wypada. Ale generalnie fajne szkiełko, niezle ostrzy juz od pełnej dziury, ładny bokeh. Tylko strasznie niepraktyczny ten posiadany przeze mnie egzemplarz. Ciężko chodzi pierścien ostrzenia i wykręca mi się z body. Pierścien przesłony za to chodzi tak lekko, ze nieopatrznie mozna zmienic jej wartość. Gdzieś wyczytałem, że ponoć tak mają te pentacony, z wiekiem rozklekotują się i najlepiej przemacać przed kupieniem.

Co do wykręcania się z body - mam Pentacona 200/4 i ten sam problem, sprawę załatwiło nawiercenie otworku w "dupce" - teraz pięknie się zatrzaskuje.
Pytanie do trumil9 - mam rozumieć, że ten pierwszy ma mocowanie T2?

Moze niezbyt fortunnie to okreslilem. 135 Pentacona i Orestegora oraz 200 Pentacona i Orestegora maja jednakowe mocowanie, czyli kazdy mount wziety z jednego obiektywu bedzie pasowal do innych pod warunkiem, ze beda to wszystko obiektywy preselekcyjne 135 i 200. Nizej jest zdjecie 2 preselekcyjnych Pentaconow 135 i 2 dwusetek Pentacon i Orestegor. Wszystkie mocowania to M42 i sa jednakowe jezeli chodzi o wymiary.

a_czacha  Dołączył: 04 Wrz 2007
Zdaje mi się, że ten temat był wałkowany na forum M42, z kolorem kropek włącznie. Można by tam zajrzeć i pogrzebać przy okazji...
Trumil dziewięć: piękna kolekcja, siedzę i napatrzeć się nie mogę, a w dodatku szkła szacowne!

Sylwek73  Dołączył: 12 Mar 2009
Nowy
Witam wszystkich, to mój pierwszy krok na forum. Dużo czytałem Waszych wypowiedzi podczas wyboru sprzętu foto, poznaje stałych bywalców i tym sposobem zakupiłem niedawno K20D. Fotkuje już długo analogowo na Zenicie,Olku OM10,OM30 + kilka szkieł, mam troche kolekcjonerskich modeli i Pentacona six. No właśnie o niego mi chodzi. Mam z niego Biometar2,8/80 i 2,8/120 oraz Sonnar 2,8/180 CZJ DDR. Kupiłem już adapter (najtańszy) na allegro i wielkie rozczarowanie na dziendobry! :-( Podobno adapter to polski produkt jakiś lekki "szajs-stop-metal" pierwsze wrażenie. Czytałem i widziałem posty na temat co potrafi Sonnar ale mój kit 18-55 II bije je na głowe. Przyznaje,że to pierwsze próby ale z moimi oczami raczej ok bo do tej pory miałem tylko OM manual i można było sie kaleczyć ostrością. Czy ten zakup "najtańszego" adaptera to porażka czy wszystkie trzy obiektywy są do kitu w co nie wierze? Czekem na jakieś pocieszenie. Szacuneczek. :-B

Czasem "tani" to wcale nie znaczy "okazja" ale po prostu kolejne wyrzucone pieniadze. Poszukaj na Allegro adaptera P6/PK w cenie powyzej 100 zl i nagle sie okaze, ze Twoje zeiss'y nie sa takie zle. Swoja droga to Zuiko sa bardzo dobrymi obiektywami. A moze bys poszukal adaptera OM/PK jezeli taki jest?
Kup taki, w ktorym samo mocowanie PK mozna bylo obracac, taki jak na zdjeciu po prawej.

Sample z tego Biometara plus crop'y z RAW (PEF), wszystkie na 2.8.

Dzięki za tak szybką odpowiedż. Adapter jak zapewniał mnie sprzedawca to nie chiny tylko sprawdzony produkt. Kupiłem go za 126zł w efoglobal. www.fotografowac.pl Twoje rowerki są idealne jak na moje doświadczenie, moje szkła nie mają filtru MC, musiałem w jednym rozruszać przysłone bo dawno nie używany udało sie złożyć bez problemu. A co do Pen K/OM nie spotkałem takiego adaptera i bardzo żałuje. Może faktycznie to co podpowiadasz P6/PK jest jakiś inny, chyba taki masz? Jak opanuje to forum to wyśle zdjęcie mojego adapteru i coś sie wyjaśni. Pozdrawiam.

No to kupiles od Adama, ja moj adapter tez mam od niego. Mozliwe, ze Twoj jest jednoczesciowy-monolit. Ja po otrzymaniu mojego adaptera aby ustawic prawidlowo obiektyw w body musialem poluzowac sruby adaptera i obrocic go o jakies 70-90°. Napisz do sprzedawcy jaki masz klopot, powinien Ci pomoc.
Powinienes kupic taki http://www.allegro.pl/ite...zonosc_duo.html

Sadorg  Dołączył: 29 Sty 2008
Wracając do tego Pentaconowskiego mocowania. Mam Pentacona 200/4
Na M42:

Ze zdjętym mocowaniem M42 wygląda tak:

Da się go jakoś zaadoptować bezpośrednio na PK (a nie poprzez przejściówkę M42 -> PK)?

Masz racje to monolit. Nie chce nikogo winić. Po pierwsze: próbowałem w pomieszczeniu bez lampy; iso 400 różne przysłony; może czasy zbyt długie jak na ręke; może trzeba poprostu wyjść w plener na słońce na które wszyscy czekamy i dopiero Sonnar rozwinie skrzydła i odleci jak ptak z niewoli.

Rozwiazanie jest bardzo proste. Kupujesz przejsciowke M42/PK z kolnierzem, taka aby idealnie wchodzila na mocowanie M42. Czyli zapiety obiektyw musi stac idealnie prosto w body. Nastepnie musisz pomierzyc przejsciowke M42/PK bez kolnierza jaka ma wysokosc ale tylko taka mozesz wybrac , ktora pozwala Ci idealnie ustawiac ostrosc na nieskonczonosc. Wiele z dostepnych przejsciowek "rozjezdza" sie. Jak pomierzysz to uzyskany wynik musisz porownac z wysokosci wybranej przejsciowki z kolnierzem. Nastepnie roznice trzeba sciac z mocowania obiektywu w jakims zakladzie. Tokarz bedzie wiedzial jak to zrobic aby nie przeholowac. Mocowanie w tym miescu jest grube i nie naruszy sie konstrukcji frezujac z montu okolo 1mm. Przejsciowka z kolnierzem ma ta zalete, ze przy bardzo waskim mocowaniu Pentacona pozwala na zatrzasniecie obiektywu z przejsciowka w body. Mam nadzieje, ze jakos sobie poradzisz z zawilym opisem. Ja bym taki mont zrobil na stale, bez mozliwosci odkrecania. Z czasem przy ruchomym polaczeniu gwint sie wytrze i wtedy znowu nieskonczonosc "rozjedzie sie"

Skocz do: