czaras6
[Usunięty]
9.

10.

BartekKw  Dołączył: 12 Gru 2008
Ostatnie dwa zdjęcia tematycznie mocno nieciekawe - co przedstawia zdjęcie nr 9 ?? Martwy ptak ??? :-? Obróbka też mi nie podchodzi.....

dlugas1982  Dołączył: 07 Lis 2008
kamień wygląda jak głowa tego ptaka

i myślałem że to jakiś alien :)

10. jakaś bez "duszy"

kndr  Dołączył: 04 Lip 2007
Jeśli zaciekawiła Cię sytuacja z fotki 9 to chyba trzeba było jakoś inaczej skadrować. Pierwsze co mi się rzuca w oczy to centralny kadr wykonany z wysokości stojącego człowieka, czyli w wielu sytuacjach, najgorszy z możliwych. Na zdjęciu też jest szaro i buro. Tego typu temat trzeba byłoby jakoś podrasować cieniami i światłem, żeby dodać dramatyzmu. Tu bardzij to mi przypomina fotki z gazety lokalnej wydrukowane na kiepskim papierze i ilustrujące artykuł "Kiedy wreszcie znikną martwe ptaki z naszych trawników?" :) Na 10 coś komibowałeś. Szukałeś jakieś zależności geometrycznej. To ci się chwali, ale realizacja nie wyszła. Raczej ciężko z tego coś wycisnąć, ale gdybyś spłaszczył zdjęcie robiąc zdjęcie z przysiadu i będąc na wprost koszy a być może jeszcze jakimś długim teleobiektywem to ich kształty zrobiłyby się prostokątne, kadr utraciłby głębie. Może wtedy wyszłoby coś geometrycznego.

kulten  Dołączył: 19 Lip 2007
Oba zdjęcia moim zdaniem nie są za dobre. Najbardziej szwankuje obróbka choć samo kadrowanie zwłaszcza w przypadku śmietników nie bardzo trafia w moje oko. Nie krytykuję tematyki bo to jest osobista wizja autora aczkolwiek ukazując taki temat trzeba go moim zdaniem ukazać w jak najlepszym świetle z solidną obróbką dla podkreślenia tematyki.

czaras6
[Usunięty]
11.

12.

Dla mnie ostatnie 2 zdjęcia bardzo liche. Zabawa w GO ale zupełnie bez wyrazu ze słabym pomysłem. Sorki.

no muszę napisać za kultenem to samo

brak motywu przewodniego

czaras6
[Usunięty]
13.

kenzo  Dołączył: 23 Gru 2007
Ostatnia fotka, to po prostu ptak, nieciekawie zlapany. Sam też trafiłem w takie miejsce, gdzie latało dużo kruków i strzelałem fotkę za fotką i też się cieszyłem jak trafiłem ostre zdjęcie, niestety zazwyczaj nie byly ciekawe.

A z twoich fotek najbradziej podoba mi się 5.

Gdybyś tego ptaszka złapał tak jak wygląda obrazek w Twoim awatarze byłoby super. A tak jest mdło i bez wyrazu z brzydkim tłem.

11 i 12 - widać, że wiesz co to głębia ostrości i próbujesz innych nią zarazić ;) Niestety nic poza GO nie dostrzegam. Nie wiadomo właściwie dlaczego zdjęcie miałoby być interesujące dla kogoś innego - krótko: nie wiadomo o co chodzi. 13 - tutaj z kolei pokazałeś, że AF nadąża :) Ptak jednak ma niezbyt ciekawą pozę i przed nim brak wolnej przestrzeni. Idealnie byłoby gdyby był po prawej stronie a skrzydła miał w górze. Być może gdybyś spróbował rozjaśnić ptaka i pojawiłoby się więcej szczegółów jego upierzenia to mój odbiór zdjęcia byłby lepszy.

czaras6
[Usunięty]
14.

Koteki  Dołączył: 21 Paź 2007
Oczy powinny być lepiej wyeksponowane. Tu, zamiast oczu, uwagę w pierwszej chwili przyciąga pierścień, który swoją drogą okazuje się być pierścieniem dopiero przy dłuższym przyglądaniu się. Chyba zastanowiłbym się też nad innym kadrowaniem. :-B

grabber  Dołączył: 01 Paź 2007
Jak dla mnie to to 4. Tylko zeby nie bylo kogos po prawej stronie kadru. Tak to fajne.
Jeszcze 7 jak na zdjecie nocne. Tylko kadr nie jest 2/3.

14 ma duży potencjał, moim zdaniem, ale nie wykorzystałeś wszystkich możliwości obróbki graficznej. Wydaje mi się, że przekadrowanie zdjęcia w taki sposób, żeby modelka znalazła się po lewej stronie od razu poprawiłoby kadr. Druga sprawa to wydaje mi się, że jest zbyt szaro. Brakuje mi kontrastu i więcej jasności w światłach.

czaras6
[Usunięty]
to może:
14a.

14a jest lepsze, ale jeszcze gdyby ten kadr nie był centralny. Nie wiem czy dasz radę bo jest już dość ciasno.

czaras6
[Usunięty]
15.

no tabliczka rozbraja :mrgreen:

Skocz do: