BAN YellowLabel  Dołączył: 30 Mar 2008
jaki router?
poszukuję router-a WiFi w dobrej cenie.
Będzie on używany tylko do laptopa w m4 więc nie potrzeba zbyt wielkiego zasięgu.
Zależy mi jednak na tym, żeby się nie pierdzielił co chwila i nie tracił sygnału. Dobrze by było jakby miał jakieś przejrzyste menu, co by się taki lajk w wifi jak ja połapał we wszystkim.
Zupełnie nie wiem w co celować. Czy sprawdzoną firmę - D-Link czy jakieś inne philipsy czy co tam jeszcze można na allegro znaleźć :)

Będę wdzięczny za wszelkie propozycje i rozwiązania.
:-B

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
miałem d-linka, mam netgeara, wsio rawno to samo

jak nie potrzebujesz grzebać nic, w m4 wszystko będzie działało dobrze jak zapłacisz 100zł :-P

Koteki  Dołączył: 21 Paź 2007
Miałem przez jakiś czas router Edimax (nie pamiętam modelu) - zaczął sprawiać problemy po roku eksploatacji - postanowiłem nie ryzykować więcej z najtańszym sprzętem (wspomnianej marki 2 egzemplarze switchy też posypały mi się w krótkim czasie). Do pracy i do domu kupiłem kilka routerów marki Netgear. Nie ma najmniejszych problemów, sygnał jest mocny. Z konfiguracją też idzie gładko. Ten domowy to model WGR 614 r7. Polecam, dostaniesz go w granicach 150zł.
Bardzo dobrą renomę mają też Linksysy (stoi za tą marką firma Cisco) - ale to już trochę droższe urządzenia.

pozdrawiam :-B

Koteki, też mam właśnie WGR 614 v7 i nie narzekam, ani razu się nie rozłączył (przez rok działania non stop)

a dałem za niego z 100zł

a proste to w konfiguracji? :-D

YellowLabel, proste, w razie czego ci pomożemy, co nie Koteki :?:

ale uwaga, bo to jest białe, ładne, takie applowe

jak nie lubisz takiego stylu to nie dla Ciebie :-P

Koteki  Dołączył: 21 Paź 2007
Pomożemy, jasne, że tak. Co do urody, to przyznam się, że kupując cokolwiek biorę pod uwagę również tego czegoś urodę. Nawet takiego głupiego routera. W pracy mam wyższy model Netgeara, który ma takie niebieskie oko z migającymi w środku diodami - wlepiam gały w to oczko bardzo często :lol:

opiszon, oj nie jak applowe to nie chce :-D
nie no, to i tak za biurkiem stoi...

aaaale jakbym miał na wygląd patrzeć to ten jest śliczny:
http://allegro.pl/item570..._aster_upc.html

taki no... minimalistyczny :)

ale ogólnie to akurat na wyglądzie routera mi nie zależy. Mam go raz ustawić i do niego nie zaglądać :-)

YellowLabel, fakt, że ładny, ale wydaje mi się że mało "ergonomiczny" bo nie widzę sposobu żeby go pionowo postawić

chyba że się da, ale wtedy głupio będzie wyglądać

Grendel  Dołączył: 31 Gru 2006
Generalnie polecam nowe linksysy - solidne, stabilne, można wgrać oprogramowanie cisco i inne 'hacki'.

Grendel,
YellowLabel napisał/a:
Mam go raz ustawić i do niego nie zaglądać :-)

wiadomix ;-) że linksysy są najlepsze :-P ale skoro nie będzie wykorzystywał 10% ustawień najprostszych modeli, to po co przepłacać za linksysy :?:

papcio  Dołączył: 20 Kwi 2006
opiszon napisał/a:
wiadomix że linksysy są najlepsze ale skoro nie będzie wykorzystywał 10% ustawień najprostszych modeli, to po co przepłacać za linksysy

Bo mają jedną niepodważalną zaletę DZIAŁAJĄ bez kłpotów. A jeśli się okaże, że za rok potrzeba z niego wysisnąc więcej, to też nie ma kłopotu.

WRT54GL + alternatywny soft np. Tomato. Działa, w bardzo rozsądnej cenie i praktycznie nieograniczone możliwości, a podstawowa konfiguracja bardzo prosta.

Grendel  Dołączył: 31 Gru 2006
nie musi grzebać - wystarczy skonfigurować i używać :) a jak za 2 lata sobie wymyśli że chce mieć kontrolę nad przepływem, to sobie firmware z zawodowego routera cisco wgra - a routerek taki kosztuje coś 140-150 na allegro

papcio, Grendel, a teraz zadajcie sobie pytanie dlaczego kupiliście Pentaxa :-P

o przepraszam Grendel, ty masz Nikona ;-)

ja na prawdę wiem, że Linksys jest najlepszy, tomato i wogóle ale jak ktoś w domu używa routera do kontroli 1-2 komputerów, to na prawdę nie widzę sensu żeby kupować taki sprzęt

a 50zł to już 2 flaszki

za te 2 lata, to lepszy sprzęt kupi za mniejsze pieniądze, więc nie widzę problemu 8-)

[ Dodano: 2009-03-05, 18:51 ]
papcio napisał/a:
Bo mają jedną niepodważalną zaletę DZIAŁAJĄ bez kłpotów.

nigdy nie miałem kłopotów z D-Linkami (3ma) ani z aktualnym Netgearem

nie widzę problemu ;-)

papcio  Dołączył: 20 Kwi 2006
opiszon napisał/a:
nie widzę sensu żeby kupować taki sprzęt

Może i nie, ale za 50 - 80 zł różnicy dostajesz sprzęt lepszy o kilka klas. Oczywiście pytanie jest czy te pieniądze to dużo, czy mało. Dwie flaszki, czy obiad. Różnica pomiędzy Pentaxem i NIkonem w cenie jest jednak "trochę" większa, choć w procentach może byc to samo.
Postawiłem dobrych kilkadziesiąt routerów i w znakomitej większości klient nie wiedział na co mu lepsze urządzenie... tylko po jakimś czasie a to by sie przydało, a to tamto...

opiszon napisał/a:

a 50zł to już 2 flaszki

OTÓŻ TO! :-P :-B

panowie, ja wiem, że lepszy sprzęt to większe możliwości. Ale ja go tylko mam podpiąć, ustawić go pod laptopa i tyle. Nie zamierzam nic z nim kombinować przez kolejnych 3-5 lat :P dlatego szukam czegoś "value" - cena/jakość

TLu  Dołączył: 25 Gru 2006
papcio napisał/a:
opiszon napisał/a:
wiadomix że linksysy są najlepsze ale skoro nie będzie wykorzystywał 10% ustawień najprostszych modeli, to po co przepłacać za linksysy

WRT54GL + alternatywny soft np. Tomato. Działa, w bardzo rozsądnej cenie i praktycznie nieograniczone możliwości, a podstawowa konfiguracja bardzo prosta.

Linksysy mają zwykle 3lata gwarancji. Ponadto, jeśli chcesz go używać w mieszkaniu, to po wrzuceniu Tomato do WRT54 możesz zmniejszyć moc nadawania np. z domyślnych 40mW na np., 4mW. W efekcie odcinasz sąsiadom sygnał ;-) U mnie działa.

Matti  Dołączył: 07 Kwi 2008
Dzisiaj kupiłem taki sprzęt. Standard Wireless N, zapłaciłem nieco więcej, ale wiem, że mam spokój na lata. Linksys to Linksys. Używam też tej firmy z modemem ADSL i siła sygnału w domku jest porażająca - przez 2 kondygnacje w dół siła bardzo dobra, przez jedną - doskonała.
Uważam, że warto dołożyć te 150zł i kupić porządny sprzęt.

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
A 50-80 zł to ile to jest % z 100-150? Bez sensu kupować coś o 50% droższe, bo MOŻE za kilka lat będzie potrzebne. :roll:
Mam Netgear-a 614 i poza jednokrotnym ustawieniem nie dotykałem go.

Matti napisał/a:
siła sygnału w domku jest porażająca - przez 2 kondygnacje w dół siła bardzo dobra, przez jedną - doskonała.

mhm, a YellowLabel napisał

YellowLabel napisał/a:
Będzie on używany tylko do laptopa w m4

więc wydaje mi się że Nka niepotrzebna

laptop pewnie i tak nie posiada karty obsługującej N, a nawet jeśli
to po co :?:

Matti napisał/a:
Uważam, że warto dołożyć te 150zł i kupić porządny sprzęt.

wiesz co ja mogę za 150zł kupić :?:
a router też mam porządny - oczywiście do tych zastosowań do których go używam :!:

może jeszcze raz powiem -
Linksys robi świetny sprzęt - i chwała im za to
doskonale znam jego zalety, kontakt z komputerami mam codzienny (takie zboczenie zawodowe ;-) ) i przy ich pomocy zarabiam na życie

jednak osobiście sprzęt kupuję taki, jaki mi jest potrzebny
tzn najprostszy model routera, bo sieć używam dla siebie, na 1 komputerze, na 2gim sporadycznie

tak, kiedyś miałem sieć lokalną z sąsiadami - wtedy używałem bardziej zaawansowanego sprzętu
przestałem się w to bawić - sprzęt sprzedałem, kupiłem nowy, prostszy, tańszy, i cholera też nie chce się zepsuć

zresztą, YellowLabel, zrobi jak będzie chciał
będzie miał ochotę wydać więcej kasy i nie skorzystać z zaawansowanych opcji zanim sprzęt się moralnie zestarzeje, to jego wybór

ja staram się pokazać tylko tańszą, ale tak samo dobrą drogę

nie wiem, może wyrosłem już z gadżeciarskiego spojrzenia na sprzęt komputerowy (mówiłem już że jestem programistą a ostatni raz miałem sprzęt na topie jakieś 8 lat temu :?: ) - jeżeli mam zaoszczędzić 20, 30zł to wolę to zrobić a kasę wydać na inne rozrywki czy potrzeby

dzięki temu mam sprawnie działający router, którego i tak nie wykorzystuję w pełni ;-)

peace

Skocz do: