luhso  Dołączył: 22 Maj 2008
Stawiam na błąd softu, który nie wysyła informacji o stabilizacji włączonej, przy formacie DNG. Innego sensownego wytłumaczenia nie ma chyba. ;-)

Zybi_S  Dołączył: 26 Sty 2009
Witam

luhso napisał/a:
Stawiam na błąd softu, który nie wysyła informacji o stabilizacji włączonej, przy formacie DNG. Innego sensownego wytłumaczenia nie ma chyba. ;-)

Biorąc na logikę mógłby to być błąd w sofcie.
Jednak w mojej sztuce przy formacie DNG stabilizacja działa (Ver.: 1.00 - soft nie aktualizowany).

Możliwe że przy jakiś specyficznych ustawieniach się to dzieje ?

Pozdrawiam

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
Mam soft w K20D 1.01. Sprawdzałem SR przy PEF i DNG. Bez różnicy.

Wiktor  Dołączył: 25 Maj 2006
Co zmienia soft w K20D 1.01 w odniesieniu do 1.00 i skąd go można pobrać . na Apollo nie mogłem znaleźdź ,albo źle szukałem.

gezeb  Dołączył: 26 Maj 2007

Wiktor napisał/a:
na Apollo nie mogłem znaleźdź
Na Apollo nigdy nie było. Trzeba szukać na stronach Pentaksa.
Poprawiono szumy przy 2-sekundowym samowyzwalaczu. jakiś błąd był.
Firmware K20D

Wiktor  Dołączył: 25 Maj 2006
Dziękuję juz znalazłem i zgrałem.

slimaczysko  Dołączył: 21 Sie 2008
a robisz z ręki czy ze statywu te testy?

piter_76  Dołączył: 23 Kwi 2007
To chyba bez znaczenia skoro wyniki są powtarzalne. Mogłoby to mieć znaczenie gdyby na przykład DNG robił zawsze ze statywu a PEF zawsze z ręki ale o to autora tego wątku raczej bym nie posądzał ;-)

sahib  Dołączył: 14 Lut 2009
Wszystkie testy były robione z ręki.
Cóż, myślałem nad oddaniem puchy do serwisu, ale jak wziąłem pod uwagę, że w DNG i tak nie robię zdjęć i że musiałbym się już na starcie rozstać z nowym nabytkiem, to chyba dam sobie na wstrzymanie i postaram się żyć z tym dziwnym problemem :)

chrystian87  Dołączył: 03 Sie 2008
slimaczysko napisał/a:

jakby były robione ze statywu to nie dałoby się przecież wykryć braku stabilizacji :-P

sahib  Dołączył: 14 Lut 2009
chrystian87 napisał/a:
slimaczysko napisał/a:

jakby były robione ze statywu to nie dałoby się przecież wykryć braku stabilizacji :-P

A to swoją drogą... :-P

slimaczysko  Dołączył: 21 Sie 2008
sahib napisał/a:
chrystian87 napisał/a:
slimaczysko napisał/a:

A to swoją drogą... :-P

No nie wiem tak do końca.. są statywy i statywy... A pytałem ponieważ na statywie jak wiadomo stabilizacja potrafi raz działać a raz nie :) i raz psuje a raz nie robi nic... no ale jak z ręki to ok...

DJ_Direct  Dołączył: 03 Cze 2008
ja od dawna mam wrazenie ze DNG jest jakies poruszone.
w sumie nie wpadlem na to zeby robic w PEFach :/ Zawsze w DNG. W JPG nie zauwazylem, ale moze dlatego ze wszelkie korekty obrazu dzialaja typu wyostrzanie, kontrasty itd. wiec nawet tego jakos nie analizowalem. Niemniej widze ze nie tylko ja mam taki problem z DNG. Nie raportowalem, bo nikt wczesniej nic nie mowil wiec stwierdzilem ze moze mi sie wydaje jedynie. ALe chyba nie.
A dzisiaj za to padlo mi tylne pokretlo :(

Strange69  Dołączył: 13 Mar 2009
A ja ostatnio doszedlem do wniosku że ta cała stabilizacja guzik warta jest...

Tak naprawdę nei widze wielkich różnic między zdjęciami z IS i bez.

(Przed naciśnieciem spustu zawsze czekam az IS zacznie działać, robie fotki na tych samych ustawieniach i raz te ze stabilizacja wychodzą lepiej a nie raz na odwrót)..

O so cho? :-?

Strange69 napisał/a:
O so cho?
W jakim to języku ?

Zły nawyk wyniesiony z innego forum.

Jeśli ma to pomóc spytam jeszcze raz poprawną polszczyzną - o co chodzi? Co może być przyczyną?

w jakich warunkach ujawnia się faktyczna przewaga zdjęć ze stabilizacją?

Alyjen  Dołączył: 31 Sie 2008
Mawiają, że im dłuższa ogniskowa tym Pentaxowe SR więcej daje, mawiają też że w porównaniu do Olympusa i Sony to Pentax jest jednak z tyłu trochę a wszystkie trzy matrycowe wstrząsarki dostaję oklep od VR w Nikkorach i IS w Canonach.
Ja się tam tym bardzo nie przejmuje, bez większego problemu utrzymuje zdjęcia 1/10sec przy 55mm kita i więcej mi nie potrzeba, zresztą synek potrafi mi się ruszyć nawet przy flashu od czasu do czasu więc SR średnio mi robi różnicę, zobaczymy jak będzie po zakupie tele.

Ok - tylko pytanie jak to zweryfikować?:D

Bo te same warunki będą tylko na statywie (a tak się nie robi), natomiast łapa raz trzęsie się bardziej a raz mniej.

Na kilkanaście par zdjec z SR w moim przypadku połowa wskazuje różnicę. Na korzysć Sr rzecz jasna.

Chociaż są i takie gdzie wyrazniejsze jest to bez redukcji

(Czasy od 1/4 do 1,5 sek.
na najdłuższej ogniskowej.)

Alyjen  Dołączył: 31 Sie 2008
szkoda migawki na takie testy ;) bo niestety inaczej jak przez wykonywanie dużej ilości prób tego nie zweryfikujesz, szkodzić na pewno nie szkodzi (chyba że na statywie) więc nie ma się co przejmować za bardzo

Skocz do: