zasiu  Dołączył: 16 Gru 2006
Stałka 50mm AF - istnieje?
Cześć,

Canon, Minolta, Nikon mają tanie (kilkaset zł) stałki 50mm AF. Jakoś nie mogę się doszukać czegoś takiego w systemie Pentaxa. Istnieje taki obiektyw? Jeśli tak, to jak wygląda jego dostępność, cena, jakość?

/sz

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
zasiu, nie ...no nie ma...serio....brak zupelny :mrgreen:

[ Dodano: 2007-02-09, 22:22 ]
zasiu, a gdzie szukales? :mrgreen:

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
Używane SMC F 50/1,7 można czasem ustrzelić za jakieś 500-800PLN. Nowe SMC FA/1,4 czasem wiszą po internetowych sklepach na świecie. Zazwyczaj z opcją "dostawa", "chwilowo niedostępne", "towar na zamówienie" itp. ;-)
Jedna uwaga - te 50 od Canona itp. to jest nie ta liga, co stałki Pentaxa!!!

vesper  Dołączyła: 19 Gru 2006
Tylko, że zasiu mówi o tanich. U C, N można zanabyć 50tki 1.8 za 400-500pln nowe. U P nie. Dlaczego nie można dostać FA50/1.7. Taki stan rzeczy nawet w św. Franciszku obudziłby żądze.

W porównaniu do limitedów to te FA dość tanie jest ;-)
A poza tym tanie to są M 50/1,7 a nawet A 50. Że nie mają AF? I co z tego? Pentaxem w odróżnieniu od cyfrowych C, M czy N można ostrzyć ręcznie :-)

zasiu  Dołączył: 16 Gru 2006
Fafniak napisał/a:
zasiu, nie ...no nie ma...serio....brak zupelny :mrgreen:

[ Dodano: 2007-02-09, 22:22 ]
zasiu, a gdzie szukales? :mrgreen:

Allegro i sklepy internetowe. No i brak totalny, jedynie makro 2.8/50, ale nie o to mi chodziło

ClicoFantastico  Dołączył: 14 Paź 2006
vesper napisał/a:
Tylko, że zasiu mówi o tanich. U C, N można zanabyć 50tki 1.8 za 400-500pln nowe. U P nie. Dlaczego nie można dostać FA50/1.7. Taki stan rzeczy nawet w św. Franciszku obudziłby żądze.

No np. mój SMC-F 50/1.7 w stanie bardzo dobrym kosztował mnie niecałe 150 zł. A więc się da ;-) .

Wiem że nieładnie tak się chwalić, ale strasznie chciałbym żeby mi też ktoś napisał "I hate you" :mrgreen: :-P :-P .

ClicoFantastico, as you wish......

I HATE YOU tym bardziej baj de wej ze moja 50 1.4 Fa niebałdzo z K10 rabotajet ...

ClicoFantastico  Dołączył: 14 Paź 2006
Fafniak napisał/a:
ClicoFantastico, as you wish......

I HATE YOU tym bardziej baj de wej ze moja 50 1.4 Fa niebałdzo z K10 rabotajet ...

Fafniak, dzięki :mrgreen: . Od razu poczułem się lepiej :-) .

Dla równowagi I HATE YOU for your 6x7 ;-) .

Ej, a ja się stałem szczęśliwym posiadaczem SMC A 135/f2,8. Ktoś mnie "hejtnie" czy to zbyt poślednie szkło? Jakby co to M 50/1,7 też mam, nawet z osłoną przeciwsłoneczną. Więc może chociaż za tę osłonę, co? :roll:

matb, prem bardzo
i hate you !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ależ spragnieni uczuć jesteście.

Hejtam Was raz na zawsze i po całości. Niech każdy posiadacz interesującej zabaweczki poczuje się zraniony wręcz na wskroś.

ClicoFantastico Ciebie hejtam za okazje, jakie znajdujesz. Przynieś na po niedzieli tego ZX i filterki, to założymy jakąś osiedlową piaskownicę z gadżetami :D

matb napisał/a:
W porównaniu do limitedów to te FA dość tanie jest ;-)
A poza tym tanie to są M 50/1,7 a nawet A 50. Że nie mają AF? I co z tego? Pentaxem w odróżnieniu od cyfrowych C, M czy N można ostrzyć ręcznie :-)

Porównujmy raczej do czegoś ze względnie tej samej półki, tak chyba będzie sprawiedliwie. Limitedy i manualne to jednak inne ligi. Fakt, że manual optycznie doskonały, ale jak komuś zależy na AF? Osobiście uważam, że powinna być ta AF50/1.7 w sprzedaży, powszechnie dostępna i w cenie ok. 500pln.

Spinner  Dołączył: 22 Mar 2006
matb napisał/a:
C A 135/f2,8

No fajne szklo bo ma "A" ale ma taka sobie opinie ;-)

Pzdr
Spinner

tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
matb napisał/a:
Pentaxem w odróżnieniu od cyfrowych C, M czy N można ostrzyć ręcznie :-)
Tak jest!
vesper, dobrze, że hejtasz, a nie chetasz (tak się pisze zachetany? przez ch?)

tref :mrgreen: co to na miłość boską jest "za(c)hetany" :?:

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
AF50/1.7 vesper popieram w pełni. Takie szkło na 100% chciałbym mieć znalazłem w sieci oferty na AF501.4 ale to jest jakieś 1200/1400 zł a to juz jak dla mnie duża kwota niestety.

cześć

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
awakqwq napisał/a:
znalazłem w sieci oferty na AF501.4
he he, to tylko oferty. Raczej od reki nie kupisz. Nawet w USA są z nimi duże kłopoty.

tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
istnieje 43Ltd i istnieje 31Ltd odpowiednio-standard dla analoga, standard dla cyfry

[ Dodano: 2007-02-10, 12:15 ]
vesper, za(c)hetany znaczy zarobiony, tak zmęczony pracą, jak koń po zaoraniu pola :mrgreen: (ale ja z miatsa jestem, więc nie wiem jak to z tym koniem tak naprawdę, wiem za to jak jest czasem ze mną)

Janes  Dołączył: 26 Gru 2006
tref napisał/a:
istnieje 43Ltd i istnieje 31Ltd odpowiednio-standard dla analoga, standard dla cyfry

[ Dodano: 2007-02-10, 12:15 ]
vesper, za(c)hetany znaczy zarobiony, tak zmęczony pracą, jak koń po zaoraniu pola :mrgreen: (ale ja z miatsa jestem, więc nie wiem jak to z tym koniem tak naprawdę, wiem za to jak jest czasem ze mną)

koń to co najwyżej schwacony być może ;-P

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
tref napisał/a:

vesper, za(c)hetany znaczy zarobiony, tak zmęczony pracą, jak koń po zaoraniu pola

U nas na wsi mówi się - zaharowany [na 95% przez "h"]. Ewentualnie - zmęczony jak koń po westernie. ;-)
A koń może byc ochwacony, ale to niekoniecznie po wysiłku :-|

Skocz do: