bochen  Dołączył: 21 Paź 2008
Poza nielicznymi wyjatkami rewelacyjne fotki- podobj mi sie te "wywazone" kadry, pozdrawiam

Marvika  Dołączyła: 11 Lut 2009
Ładne fotki, naprawdę, nostalgiczne, czasem dramatyczne - takie do kalendarza na ścianę :D

Benek  Dołączył: 18 Wrz 2008
Uh, ale się posypało komentów :lol: A przez dwa miesiące ani jednego :-/
Dzięki wielkie za wszelkie komentarze i uwagi.
Jak tylko stanę na nogi to znowu zrobię parę wypadów w pola/łąki.
Pomysły są, sprzęt jest, pogoda jest, czasu brak.,..

apiska  Dołączyła: 15 Lut 2009
Kurcze, ładnie w tych Koskowicach, aż muszę się tam wybrać, przecież mam rzut beretem :D

BartekKw  Dołączył: 12 Gru 2008
Bardzo dobre zdjęcia robisz....i fajnie że opisujesz też sposób wykonania ...prosze o więcej ;-)

Kilka nowych fotografii z legnickiej prowincji. Aparat prawie przez cały kwiecień leżał w naprawie, więc sezon kwitnącego rzepaku niestety mi umknął. A szkoda, bo żółte połacie rzepaku na tle zieloniutkiego zboża i niebieskiego nieba były przepiękne. Fotografie robiłem wieczorami, po 18-19 czyli wtedy, kiedy jest trochę czasu wolnego. Używałem głównie nowych nabytków, czyli gwiazdek. Używałem też połówki Marumi, ale raczej się nie sprawiła, bo dawała dziwny fioletowy zafarb i paskudną winietę (starałem się to zminimalizować). Obróbka w PS klasyczna, czyli podbicie kontrastu, wyciągnięcie zbyt głębokich cieni (w 22 i 25), w 24 nasycenie barwy rzadkiego już rzepaku, wszędzie wyostrzenie. Miłego oglądania :mrgreen:

P.S. Czy fotki nie są zbyt pstrokate i kontrastowe?

22.Pejzaż ze wzgórzem (DA 16-50 + filtr połówkowy)

23.Pejzaż ze wzgórzem 2 (DA 16-50 + filtr połówkowy)

24.Pejzaż z kościołem (DA 16-50)

25. Pejzaż z rzeczką (S 10-20 = filtr polaryzacyjny)

26.Zboże (S 10-20)

27.Pejzaż z wieżami (DA 50-135)

Blesso  Dołączył: 24 Wrz 2007
26 cos w sobie ma- przyciaga uwage :)

Blesso napisał/a:
26 cos w sobie ma- przyciaga uwage :)

flara?

White  Dołączył: 31 Paź 2008
26 najciekawszy kadr mz, ale nie powala.
22 i 23 trochę mi pachną nieprzemyślanym pstrykiem
jeszcze 27 w miarę coś prezentuje ciekawego

White napisał/a:
26 najciekawszy kadr mz, ale nie powala.
22 i 23 trochę mi pachną nieprzemyślanym pstrykiem
jeszcze 27 w miarę coś prezentuje ciekawego

szczerze, to teraz jak na to patrzę, to faktycznie 22 wygląda jak pstryk. hmm. trudno, nie wyszło. piękny był widok, ale nie udało mi się tego porządnie sfotografować. :-/

Apazar  Dołączył: 10 Gru 2008
Przyjemnie mi się patrzy na te landszafty. Odpowiada mi kontrastowość. Może tylko bym jeszcze większą przesłonę gdzieniegdzie zastosował.
Najbardziej podoba mi się 24. Pejzaż z kościołem.

Apazar napisał/a:
Przyjemnie mi się patrzy na te landszafty. Odpowiada mi kontrastowość. Może tylko bym jeszcze większą przesłonę gdzieniegdzie zastosował.
Najbardziej podoba mi się 24. Pejzaż z kościołem.

Ten obrazek był zrobiony bez żadnego filtra. Chmurki mogłem jeszcze bardziej wyciągnąć przy wywoływaniu RAW-a ale dałem spokój. Do czego zmierzam? Dynamika matrycy w k20d jest naprawdę przyzwoita, skoro niemała przecież różnica kontrastów (jasne niebo i zacieniona łąka) nie zaowocowała przepałami albo smołą...

Apazar napisał/a:
Może tylko bym jeszcze większą przesłonę gdzieniegdzie zastosował.

Z wyjątkiem 27 GO jest w całym kadrze. Ostrzej się nie dało :lol:

Apazar  Dołączył: 10 Gru 2008
Benek napisał/a:
Chmurki mogłem jeszcze bardziej wyciągnąć

Nie trzeba, mz jest dobrze.
Benek napisał/a:
Dynamika matrycy w k20d jest naprawdę przyzwoita

Potwierdza się.
Benek napisał/a:
Z wyjątkiem 27 GO jest w całym kadrze.

Właśnie o to mi chodziło, chociaż jak się teraz przyjrzałem, taka trochę mglistość dodaje uroku temu zdjęciu. ;-)

Apazar napisał/a:
Benek napisał/a:
Z wyjątkiem 27 GO jest w całym kadrze.

Właśnie o to mi chodziło, chociaż jak się teraz przyjrzałem, taka trochę mglistość dodaje uroku temu zdjęciu. ;-)

Takie uroki teleobiektywu. Zdjęcie robione z f 11 i 135 mm. daje zaledwie 17 m. GO

http://www.dofmaster.com/dofjs.html

Mglistość zamierzona. :lol:

BartekKw  Dołączył: 12 Gru 2008
Wszystkie fotki bardzo fajne - wyraziste i kolorystycznie udane. Takie polskie klimaty :-)
Podoba się. Jakie masz wrażenia z użytkowania Sigmy 10-20 ?

BartekKw napisał/a:
Wszystkie fotki bardzo fajne - wyraziste i kolorystycznie udane. Takie polskie klimaty :-)

Polskie klimaty? Chętnie bym pofotografował Saharę, Andy, nawet coś w Polinezji. Ale cholera - co zaskakujące - kasy brak. No i czasu. Chyba nawet czasu bardziej niż kasy :mrgreen:

BartekKw napisał/a:
Jakie masz wrażenia z użytkowania Sigmy 10-20 ?

Trudno powiedzieć. Jak się nie ma wyboru, lubi się to, co jest. Jak na razie nie ma szerszego kąta na Pentaxa (nie licząc fiśajów). Winieta mi nie przeszkadza, aberracje umiarkowane, ostrość w centrum solidna. Ale ostatnio trochę mnie denerwuje kiepska ostrość przy brzegach obrazu (zobacz gałązki drzewa rosnącego nad rzeką fot. 25). Kiedy fotografujesz i masz u góry niebo, albo jakąś plamę barw, tej utraty ostrości nie widać. Ale kiedy fotografujesz coś takiego jak gałązki drzew, czubki wieży kościelnej, źdźbła trawy, miękkość jest odczuwalna. Ponoć w każdym szerokim zoomie mydło na brzegach to popularna przypadłość, ale widziałem na photozone.de sample Tokiny 11-16 i tam było w sumie OK. Szkoda tylko że takiej Tokiny nie ma z mocowaniem Pentaksa.

Reasumując - jeżeli masz zamiar kupić Sigmę, to kup. Warta swojej ceny i - ogólne rzecz biorąc - solidne szkło.

Markus1985  Dołączył: 19 Lut 2009
26 i 27 mi się bardzo podobają, zboże fajnie wyszło

triger  Dołączył: 23 Lut 2009
26. Za perspektywę + moc :D

27. Całość, szczególnie wieżowe tło oraz znajome klimaty (toć Panie ja z Jaworu jestem :mrgreen: )

darkduch  Dołączył: 29 Cze 2008
Jak dla minie to po 9, ale widoczne takie zachód? ze śniegiem, najlepsze :-P

triger napisał/a:
26. Za perspektywę + moc :D

27. Całość, szczególnie wieżowe tło oraz znajome klimaty (toć Panie ja z Jaworu jestem :mrgreen: )

A to pozdrawiam ziomka! :mrgreen:
Na południe od Legnicy są przepiękne miejsca i przepiękne pejzaże. A Radogost to naprawdę bardzo ciekawe miejsce. W sobotę wybieram się pod Jawor do wąwozu Lipa wypróbować nowy filterek i rozruszać statyw. Może kiedyś jakiś wspólny plenerek? :mrgreen:

[ Dodano: 2009-05-21, 20:32 ]
Markus1985 napisał/a:
26 i 27 mi się bardzo podobają, zboże fajnie wyszło

Zboże, zboże... Holender nie potrafię oddać tej cudownej świetlistej faktury młodziutkich kłosów, zielonego jeszcze żyta. Próbuję, próbuję :lol:

Skocz do: