julian.s  Dołączył: 18 Kwi 2008
[julian.s] moje zdjęcia do oceny
1.Pierwsza Sesja z nowym k10d i sigmą 10-20

2. k100d + kit (szuflada)

Marvika  Dołączyła: 11 Lut 2009
Fajnie, trochę krzywo perspektywistycznie ale to dodaje dramatryzmu i dynamizmu. A nie sądzisz, że lepiej by wyglądało bez tych schodów na dole, ta sama perspektywa, kadr poziomy i tylko ta budowla na zdjęciu + te drzewa po obu stronach?

Cóż, po to wydałem 1500zł na sigmę 10-20 żeby właśnie taką rozciągniętą perspektywę osiągnąć :evilsmile:

Sam budynek sfotografowany węższą ogniskową na wprost wydał mi się jednak mniej ciekawy.

Aha no i to zdjęcie właśnie na 10mm robiłem.

Marvika  Dołączyła: 11 Lut 2009
Aha :) ale fajnie, ta budowla na tle nieba wygląda super w tej obróbce.

seele  Dołączył: 07 Mar 2007
Ten kadr jest jak dobre wypracowanie ma wstęp, rozwinięcie i zakończenie, natomiast wykończenie trochę mocne (rozjaśnienie nad dachem) ale w sumie podoba się.

Nie ukrywam, że celowo zastosowałem taką obróbkę. Chciałem nadać temu zdjęciu jakiś charakter, bo po wywołaniu z RAWa wyglądała nieco sucho. Dla porównania podam link: http://img17.imageshack.us/img17/6407/imgp9534.jpg
To mój pierwszy eksperyment z taką obróbką.

afuszejk  Dołączył: 28 Maj 2008
fajnie, właśnie dlatego to kolejne szkło na mojej mapie : )

White  Dołączył: 31 Paź 2008
kadr ciekawy i klimatyczny, fajne masz szkło chyba sobie też takie sprawię, poświata nad dachem wygląda jak niedoróbka

A czy ktoś ma jakieś sugestie jak poświatę nad dachem można precyzyjnie usunąć? Dodam jeszcze, że pracuje na Lightroom, a tam raczej trudno coś takiego osiągnąć.

kndr  Dołączył: 04 Lip 2007
Mroczność na załączonym obrazku pasuje mi :) Podoba mi się ciekawy kadr i obróbka na pierwszym zdjęciu (numeruj zdjęcia). Bardzo przyjemne dla oka.

julian.s napisał/a:
A czy ktoś ma jakieś sugestie jak poświatę nad dachem można precyzyjnie usunąć? Dodam jeszcze, że pracuje na Lightroom, a tam raczej trudno coś takiego osiągnąć.

Nie wiem jak w Lightroom, ale w PS warstwy, maski, albo precyzyjnie pomachać piórkiem.
Zdaje się, że najnowsza wersja LR też ma już pędzle do dyspozycji.

Faktycznie chyba są. Niestety obecnie używam starej wersji LR. Dzięki White :-B

Chyba dodałeś drugie zdjęcie bo wcześniej go nie widziałem. Nieważne, 2 podoba się.

Tak, dokładnie, dodałem jedno nowe.

number2express  Dołączył: 10 Paź 2007
szkoda, że od razu poszedłeś w HDRy. Ludzie często nadrabiają braki tematyczne tą techniką i tak chyba jest w twoim przypadku. Nie jestem w stanie powiedzieć, co mi tu nie pasuje, ogólnie nie jestem zwolennikiem korygowania kadru, uważam że to bez sensu. Po prostu coś jest nie tak w tych ujęciach, a szkoda bo mogłyby być fajne. Zwłaszcza żal mi pierwszego, ta chata robi wrażenie.

Dzięki za feedback. Jednak nie są to HDR'y.

number2express  Dołączył: 10 Paź 2007
poważnie to nie HDRy? no to mi dałeś do myślenia w takim razie.

Poważnie. Raw + edycja w Lightroom.

dagio  Dołączył: 29 Lis 2006
number2express, użycie pędzla w wersjach nowszych lajtruma pozwala wyciągać ekspozycję miejscowo, czyli zwiększać dynamikę. Nie jest to ewidentnie obróbka tylko na całym zdjęciu pokazująca widzianą rozpiętość tonalną sceny zarejestrowaną przez aparat, ale wykorzystanie tego że matryca przenosi jednak sporo. No ale po coś są te pędzle i wyciąganie cieni, ja używam do innych nieco celów. Mi podoba się drugie, pierwsze to nie moja estetyka.

Wyciąganiem szczegółów np z nieba użyłem podziałki "exsposure" (na minus), do tego zabawa "Clarity", "blacks" no i spora winieta... Bez pędzelka też można :-> Choć kupno nowej wersji chyba jest dobrym pomysłem (poświata nad dachem) ;-)

Skocz do: