vesper  Dołączyła: 19 Gru 2006
O, jak zaharowany to już wiem. I ochwacony. Regionalizmy są cudne.

tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
aha co do podanych przeze mnie standardów szkieł, to nie należą do taniej półki :-P

vesper  Dołączyła: 19 Gru 2006
I tu jest pies pogrzebany. Nie każdego stać na kilka stałek, gdzie każda ~2-3k. :-(

vesper, te stałki ani 3, ani nawet 2 kilo nie ważą :-P (ale faktycznie tyle waży portfel tuż przed ich zakupem) :-( a tuż po jest lekki jak piórko :-(

mily  Dołączył: 19 Kwi 2006
tia - ale 50tki to w cyfrze raczej ludzie do portretu uzywaja i taki 43 srednio do tego podchodzi...
nie dosc ze szerszy, to i GO bedzie zauwazalnie dluzsza

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
Patrząc na oferty obiektywów innych firm, mam nadzieje, że może w końcu Pentax wypuści tanią 50 1,7?? Skoro i Nikon i Canon maja takie szła w swojej ofercie to i Pentax może.
Jak dla mnie dziwna sprawa skoro mogli tłuc ten sam obiektyw (konstrukcja chyba była identyczna) w tylu wersjach (K, M, KA), to czemu nie ma wersji KAF tego szkła?? Zwłaszcza że obiektyw ten jest bardzo popularny wśród miłośników Pentaxa jak nie szukać po forach to większość ma i używa jakieś 50 a myślę że wielu wystarczyłaby 1.7 a nie 1.4 zważywszy na różnice w cenie.

cześć

l_uka  Dołączył: 20 Kwi 2006
awakqwq, jak to nie ma FA50?? no wlasnie jest :!:
http://bdimitrov.de/kmp/l...rmal/index.html
http://www.digital.pentax.co.jp/en/lens/
tyle ze kiepsko z dostepnoscia :-/

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
awakqwq, moja skromna osoba posiada Pentax SMC F 50/1.7. Ale słyszałem, że Pentax zaprzestał produkcji 50-tek ze swiatłem 1.7. tłucze teraz małe ilości ze światłem 1.4. Więc zakup tylko poprzez rynek wtórny, w dodatku uzywek.

Gringo  Dołączył: 05 Lip 2006
awakqwq optycznie idenytczną formułe dla 50ek maja wersja A, F i FA,
50ka M ma inna konstrukcję a wersja K to praktycznie to samo co Takumary na m42.
Róznica polega głównie na wklesłosciach pomiędzy 4 a 5 soczewką. W starszych konstrukchach wklesłość jest większa co owocuje zauważalnie ładniejszym bokeh'em. Dla obnizenia kosztów powierzchnie te "prostowano" i od wersji A sa onę płaskie. Obniżenie kosztów wynikało z tego ze płaskie soczewki mozna było wyciąc z duzo cienszej tafli szkła czy czego tam. A jak sie dowiedziałem 1 kg takiego szkła optycznego kosztuje koło 1000 dolarsów. Nie dziwi chyba zatem zrezygnowanie z takiej rozutnosci tylko dla przyjemniejszego bokeh'u

Chyba zostałem niewłaściwie zrozumiany. Rozchodzi się mnie o to że Pentax ma gotową konstrukcje tj. nie musi opracowywać obiektywu, od przysłowiowego zera. Bez problemu mógłby go produkować bo jak widać zainteresowanie jest.

l_uka mnie się rozchodzi o aktualnie produkowany i dostępny w sprzedaży obiektyw

argawen ja właśnie o tym zresztą właśnie o tym jest cały wątek że nie ma taniej nowej 50 a są tacy co by chcieli żeby była

Gringo dzięki za precyzyjne objaśnienie

cześć

Gringo  Dołączył: 05 Lip 2006
awakqwq
Być może Pentax planuje stworzenie 50ki USM dlatego zaprzestał {praktycznie} produkcji obecnych szkieł pomimo, że ze wszystkich obecnie dost 50 Pentaxowe maja najlepsza opinię.
No cóż firma na P nigdy nie należała do przewidywalnych w działaniach :P Miec nadzieje, że jeszcze nas zaskoczy

Gringo, w planach jest DA35 i DA55
http://www.digital.pentax...ens/roadmap.pdf

asklop  Dołączył: 22 Kwi 2006
najbardziej boli tylko to, że nie mają pierścienia przysłon, no i nie wiadomo jakie światło

najbardziej boli, ze to DA, a nie DFA :!: :!: :!:

tref napisał/a:
najbardziej boli, ze to DA, a nie DFA

spokojnie, DA najmniej zaboli portfel :mrgreen: A Wy mozecie sobie troche postekac :-P

ja będę narzekał, bo ciągle chcę siedzieć w systemie na analogu.
A może marzyć o nowej pro (nowy MZ-S) z SDM? Ale by było fajowo. (tylko, że widząc politykę szkieł to się nie zapowiada na jakąkolwiek puszkę analogową, to juz chyba historia, a szkoda)

asklop  Dołączył: 22 Kwi 2006
dodanie pierścienia przesłon zwiększa cenę szkiełka, to oczywiste, ale chyba nie za bardzo, za to rozszerza kręg potencjalnych odbiorców.
Wielu z nas nie kupuje szkieł DA nie dlatego , że ich nie potrzebuje, ale po prostu nie ma gdzie ich podpiąć.

jaad75  Dołączył: 07 Paź 2006
Przecież 50/1.4 kosztuje max $250 - jak za 1.4 to to dużo chyba nie jest???
Dostępna jest średnio raz na tydzień/dwa w B&H - wystarczy zaznaczyć opcję "notify me when in stock" i zaraz po otrzymaniu maila z powiadomieniem zamówić - zwykle dostawa jest sprzedana po ok. 15 min do pół godziny... W paru sklepach można wyrwać jeszcze taniej ale trzeba polować. Nówki są też dostępne dość często na ebayu.

Krzychoo  Dołączył: 13 Wrz 2006
Właśnie chciałem napisać, że na Allegro jest FA50/1,7 za 659 w opcji kup teraz, ale już zniknął. Co to się panie porobiło...

hehe tą roadmap widziałem juz parokrotnie. Mam nadzieje że ta 55 to będzie tanie szkło, jakosciowo odpowiadające 50 1.7, światłe mam nadzieje też :)
Wie może ktoś coś o 17-70?? jakie światło jaka cena (może będzie tańsze niż 16-45)?? Fajne, planuje kupic sigme 17-70 i jestem ciekaw czy to szkło Pentaxa bedzie podobne jeżeli chodzi o świało i cene :mrgreen: i kiedy się pojawi może marzec?? Na razie chyba kupie tylko DA 55-200

cześć

Skocz do: