quasi  Dołączył: 08 Kwi 2008
dan, MZ podziel dysk na partycje. Nie chodzi o wydajność, ale o bezpieczeństwo danych.
Jeśli będą dwa dyski, to jeden i ten mniejszy podziel na dwie, większy na trzy partycje /tutaj wolna wola/.
dan napisał/a:
Jak on powinien wygladac? 20GB na partycje systemowa, 60GB na programy?

Np. właśnie tak i nie ma to większego znaczenia dla wydajności PC/optymista może powie 1-3%/, a więc tej zmiany nawet nie zauważysz.
Twoi rodzice grali w Stalker`a :?: - moi mają kłopoty z sms w tel komórkowym ;-)
Swapa warto utworzyć - polecane x1.5 pamięci RAM, no i może zainstalujesz np: PS`a, a on ją lubi - znaczy pamięć.

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Kuzyn Mygosi napisał/a:
jeśli dzielić już dysk to programami systemowymi (choć nie widzę specjalnie sensu w podziale

Sens jest taki, że jeżeli dane uzytkownika i programów, plik wymiany, katalogi systemowe TEMP/TMP oraz wszystkie katalogi tymczasowe/robocze aplikacji wyrzucić na drugi dysk/ew. inną partycję, to na dysku systemowym zostanie system i zainstalowane programy (u mnie to zajmuje ok. 6 GB). Taką partycję łatwo i skutecznie można zapisać jako obraz (zajmuje jedną płytę DVD) co może być szybkim ratunkiem w przypadku potrzeby odtworzenia systemu i programów bez ponownej instalacji wszystkiego od początku.

[ Dodano: 2009-03-08, 14:59 ]
Cytat
Podawanie mnożników typu ... "SWAP to dajemy 2x większy niż RAM" jest bardzo delikatnie mówiąc niemądre. Czasem trzeba więcej a czasem mniej ... robi się tak by było optymalnie a nie "na pałę".

Optymalnie, czyli jak?

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Optymalnie można ustawiać w połączeniu z konkretnym oprogramowaniem. Bez tego to jest tylko takie ble, ble, ble ;-)

Kuzyn Mygosi  Dołączył: 08 Wrz 2008
zorzyk napisał/a:

Optymalnie, czyli jak?

Odpalasz programy na których pracujesz + coś ekstra np. PS + Firefox + Word na raz (i pracujesz tak przez 2 godziny) i patrzysz na szczytowe użycie pamięci (w XP jest coś takiego) - które wyniesie np. 1,8 GB. Jeśli masz 2 GB RAM wyłączasz plik strony i po problemie.

Jeśli użycie będzie np. 2,5 GB i masz 2 GB RAM to ustawiasz plik strony na 1 GB i po problemie.

Ja mam Vistę X64 , 4 GB RAM , zupełnie wyłączony plik strony i nigdy jeszcze nie zapełniłem takiej przestrzeni (przy 2 GB RAM było za mało pamięci dla Visty X64 ale dla XP już nie)

plwk napisał/a:
Optymalnie można ustawiać w połączeniu z konkretnym oprogramowaniem.

No i DOKŁADNIE o to chodzi.

zorzyk napisał/a:

Sens jest taki, że jeżeli dane uzytkownika i programów, plik wymiany, katalogi systemowe TEMP/TMP oraz wszystkie katalogi tymczasowe/robocze aplikacji wyrzucić na drugi dysk/ew. inną partycję, to na dysku systemowym zostanie system i zainstalowane programy (u mnie to zajmuje ok. 6 GB). Taką partycję łatwo i skutecznie można zapisać jako obraz (zajmuje jedną płytę DVD) co może być szybkim ratunkiem w przypadku potrzeby odtworzenia systemu i programów bez ponownej instalacji wszystkiego od początku.

Vista X64 bez SP była bardzo niestabilna ... no i raz mi się rozsypała tak że nawet nie ruszyła - w tej sytuacji wsadziłem płytę instalacyjną ... reset ... start z tej płyty.... dalej nacisnąłem "napraw" ... i wszystko się naprawiło ... a jak bym zrobił jak Ty z odtworzeniem obrazu to dostałbym nieaktualny już system (chyba że od czasu tworzenia obrazu absolutnie nic bym na komputerze nie robił). Oczywiście wszystkie zainstalowane programy działają mi po tej operacji bez najmniejszych problemów i nie straciłem ani jednego pliku (a bym stracił gdybym zrobił przywrócenie obrazu Twoim sposobem ... choćby zawartość pulpitu)

Tak więc nadal nie widzę sensu w podziale na partycje.

ps. Vista X64 z SP1 lub SP2 jest już w pełni stabilna

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
Całkiem wyłączać plik wymiany nie radzę. Jest wiele programów, które głupieją kiedy go nie ma, a wystarczy 1MB i już jest spokój.

Kuzyn Mygosi  Dołączył: 08 Wrz 2008
Gwiazdor napisał/a:
Całkiem wyłączać plik wymiany nie radzę. Jest wiele programów, które głupieją kiedy go nie ma, a wystarczy 1MB i już jest spokój.

No mi już od kilku lat żaden nie zgłupiał ... ale faktycznie wiele lat temu (~10) mogło mieć to miejsce (np. jakiś photoshop 2).

Szumak  Dołączył: 18 Cze 2007
Kuzyn Mygosi napisał/a:
(a bym stracił gdybym zrobił przywrócenie obrazu Twoim sposobem ... choćby zawartość pulpitu)

zorzyk radził, by dane użytkownika (w tym dane współdzielone oraz tymczasowe) wyrzucić na drugi dysk - to rozwiązuje problem o którym piszesz i jest dobrym rozwiązaniem. Wystarczy co jakiś czas robić backup partycji systemowej... właściwie tylko przy większych zmianach oprogramowania i ewentualnie konfiguracji.

Skocz do: