Matewka  Dołączył: 16 Wrz 2006
Czytnik kart nie działa!
Mam taki problem: montuję kartę SanDisk Extreme III 8GB w czytniku MicroMate, wsadzam do wejścia USB w komputerze i... nie działa! Używam tego czytnika od pół roku i pierwszy raz mi się zdarza takie coś. Wsadzałem samą kartę do czytnika w laptopie i zadziałała. Stąd wynika, że czytnik sandiska nie działa. Przy podłączeniu go do komputera sprzęt się instaluje poprawnie, wszystko ok. Ale po chwili wyskakuje informacja: "Nie rozpoznano urządzenia USB". W menedżerze urządzeń widnieje, jako "nieznane urządzenie". Nie da się nic zrobić.

I tu moje pytanie: Czy jest w Polsce jakiś serwis SanDiska, który mi wymieni ten czytnik?

luhso  Dołączył: 22 Maj 2008
Boże... Przecież to grosze kosztuje... i jest tylko dodatkiem...

Matewka  Dołączył: 16 Wrz 2006
Racja. Ale tak chciałem spytać na przyszłość jakby i karta miała mi wysiąść...

luhso  Dołączył: 22 Maj 2008
Jak masz paragon, to jak się zepsuje to wymieniaj. Sądzę, że czytnika nikt nie wymieni. Na allegro po 2,3 zł są.

dlugas1982  Dołączył: 07 Lis 2008
na ebayu.uk po 1pensa i przesylka gratis z Chin :]

buran  Dołączył: 06 Kwi 2008
Pogadaj z kolegą Afromanem.

dybon  Dołączył: 05 Gru 2007
Poruszaj czytnikiem w gnieździe, mi też nie zawsze łapie.

[ Dodano: 2009-03-09, 02:13 ]
buran napisał/a:
Pogadaj z kolegą Afromanem.

A co ma ciekawego?

afroman  Dołączył: 02 Wrz 2008
Matewka, a gdzie kupiłeś kartę? (napisz mi na priva nazwę sklepu to powiem Ci więcej na temat serwisowania SanDiska). Co do tych czytników, to były one dodawane jako tzw. gratis do kart przez jakiś rok z hakiem. Nie mniej jednak na czytnik i kartę obowiązuje gwarancja. Tylko na kartę bodajże 10 lat, na czytnik 2 lata. Zakupiłeś KOMPLET jako jeden produkt na paragonie więc chcąc reklamować wadliwy towar musisz liczyć się z tym, że konieczne będzie odesłać do sprzedawcy KOMPLET czyli kartę + czytnik.
BTW Sam mam taki czytnik więc nie dziwię się, że wolisz go zamiast taniego chinola (mi padły 2 chinole w pół roku).

dlugas1982  Dołączył: 07 Lis 2008
mi działa jednopensówka już pół roku

a druga jakby co czeka w szufladzie

ale to też kwestia jak kto często używa

ale tych za 1 pensa czy tam nawet 10p mozna nakupić pół szulady i wymieniać co kilka miechów :evilsmile:

Jednak jak jest gwarancja to trzeba z niej korzystać

SiekaSS  Dołączył: 11 Maj 2008
luhso napisał/a:
Boże... Przecież to grosze kosztuje... i jest tylko dodatkiem...

tak grosze...na allegro kupisz tani za 1zeta plus wysyłka ale on nie wykorzysta ci prędkości szybkich kart sdhc i jeszcze nie masz gwarancji że będzie widział tą kartę w takim czytniku co ci się w dłoni może rozlecieć...za jakiś konkretny by czytał coś więcej niż SD...trzeba kopsnąć z 25zł lub 30 dyszki a to nie są grosze... :-P

guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
czytnik powinien być okej - mi też się zdarzyło że przestał działać po prostu, zacząłem używać drugiej sztuki która działała- ale po jakiś dwóch tygodniach ten pierwszy też zaczął być widoczny w systemie. To wina windowsa jest ;-)

dagio  Dołączył: 29 Lis 2006
Jak czytnik jest niewidoczny w systemie, proponuję:
1. Wejść w Menedżer urządzeń (we właściwościach systemu)
2. Znaleźć pozycję: Kontroler uniwersalnej magistral szeregowej
3. Rozwinąć, powinny tam ybć wpisy: Głóny koncentrator.. i Universal Host.. w liczbie raczej odpowiadającej ilości portów w systemie.
4. Wyrzucić po kolei wszystkie te pozycji zawarte w kategori: Kontrolery uniwersalnej..
5. Jak mielismy mysz na usb, to pewnie przestala dzialac.. gorzej jak klawiatura st podpieta.. na czas "naprawy" radze wiec podpiac klawiature do PS2 (takie okrągłe)
6. Nie martwimy sie, robimy restart systemu z wpieta do usb jedynie myszą.
7. Po odpaleniu Windows znadzie nam wszystkie kontrolery USB ponownie, tym samym resetujac ich pamc o podpinanych wczesniej urzadzeniach, w tym sprawiajacego klopoty czytinka.
8. Po podpieciu czytnika, powinien go wykryc jako now urzadzenie, wowczas operacja zakonczona sukcesem.
9. Teraz kazde urzadzenie podpinane do usb bedzie "odkrywane na nowo"

konrad white  Dołączył: 08 Maj 2009
Kupiłem Sandisk Ultra II, zdjęcia są bez problemu na niej zapisywane, natomiast kiedy wkładam kartę do czytnika usb i podłączam do laptopa, pojawia się dysk wymienny, ale po kliknięciu ikonki komunikat: 'włóż dysk do stacji dysków'. Przy pierwszym użyciu kartę sformatowałem w aparacie zgodnie z instrukcją. ?
Z góry dzięki za pomoc.

Blesso  Dołączył: 24 Wrz 2007
A jakiej wielkosc ta karta ? Moj czytnik nie widzi wiekszych niz 4GB.

Blesso napisał/a:
A jakiej wielkosc ta karta ? Moj czytnik nie widzi wiekszych niz 4GB.

Czterogigowa. Pozostaje zgrywanie zdjęć przez kabelek chyba.

gezeb  Dołączył: 26 Maj 2007
Żeby wykluczyć wadliwy czytnik , można odpalic komputer z systemu live np. http://partedmagic.com/ jak zobaczy i odczyta kartę to znak że coś nie tak z Twoim systemem .

gezeb napisał/a:
Żeby wykluczyć wadliwy czytnik , można odpalic komputer z systemu live np. http://partedmagic.com/ jak zobaczy i odczyta kartę to znak że coś nie tak z Twoim systemem .

Zapytam głupio, a jak to się robi?

Chce dodać ważny szczegół: jeśli karta pozostaje w aparacie, to po podłączeniu z kompem za pomocą kabla, nie ma problemu z wykrywaniem i kopiowaniem zdjęć.

gezeb  Dołączył: 26 Maj 2007
konrad white napisał/a:
a jak to się robi?

Ściągasz http://sourceforge.net/pr....zip&a=40804472 po rozpakowaniu masz plik pmagic-4.1.iso
który trzeba wypalić na CD . Po nagraniu zostawiasz płytę w napędzie i restartujesz
komputer ( ważne żeby w BIOSie był ustawiony na startowanie z płyty cd ) . Powinno się pokazać menu , enter na pierwszej pozycji , po około minucie masz pulpit z ikoną
Mount Devices klikasz > w okienku Mount GTK powinny pokazać się wszystkie dostępne nośniki/dyski > klikasz na interesujący (/media/sd*- twój czytnik) Mount
w drugim okienku klikasz na czytnik sd* jeżeli czytnik działa powinno pokazać zawartość karty . Lewy dolny róg monitora > Logout > Shutdown restartujesz komputer już bez CD jesteś z powrotem w swoim systemie .

Kalmar  Dołączył: 01 Gru 2007
A jaki to czytnik posiadasz? Można sprawdzić w sieci czy czytnik tego typu czyta te karty.
Szkoda, że Twój laptop nie posiada czytnika, w tej chwili to praktycznie standard, byłoby prościej i bez kabli.
Czy nie możesz sprawdzić go z inną kartą (u znajomego, w sklepie, itp.)?
Powinien czytać bez problemu ale jak widać nie chce. Jeśli podłączenie do innego gniazda nie pomaga to nie szukałbym problemów w systemie a raczej w czytniku, może mieć problem z kartami o pojemności większej niż 2GB. Może kup jakiś porządny czytnik, jest teraz dużo różnych, w dobrych cenach też się zdarzają.
A jeśli nie, to pozostaje korzystanie z aparatu i przewodu USB.

Zamówiłem na allegro inny rodzaj czytnika, jeśli to nie pomoże, zrobię operację modus gezeb :-B

[ Dodano: 2009-05-22, 17:04 ]
Dzięki za rady. Kupiłem czytnik sandiska i już ok.

Skocz do: