bynon  Dołączył: 16 Lip 2006
Ciekowostka na Google Trends :)
spójrzcie na ranking w jakim kraju najczesciej wpisano "k20" w googlach:)

LINK

podobnie jest z pentax k20, k10 itp

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
Hmm gdyby zobaczyli to goście z Pentaksa może wreszcie zaczęli by traktować nas poważnie? :roll:

gezeb  Dołączył: 26 Maj 2007
A gdyby poczytali to wszystko wróciłoby do normy :mrgreen:

Mysle ze przynajmniej powinni załozyc polski oddzial i wlasna siec dystrybucji, sklepy firmowe ,gdzie sprzet przylatuje prosto z fabryki, bez pośredników :mrgreen:

jorge.martinez  Dołączył: 16 Maj 2007
bynon, przynajmniej? To by była bajka :-)

PiotrB.  Dołączył: 19 Kwi 2006
Moze jakos zasugerowac z Pentaksa?

ysiulec  Dołączył: 13 Gru 2008
Angielskim nie świecę, ale myślę, że to co jest napisane będzie dla was zrozumiałe.
To rozmowa z Support Pentaxa:
Cytat
Please wait while we find an agent to assist you...
You have been connected to Michael C..
Michael C.: Thank you for contacting Pentax chat support Krzysztof, how may I help you?
Krzysztof Krawczyk (Poland): Hi, I've checked why Poland is not good markieting place for us
Krzysztof Krawczyk (Poland): http://www.google.com/tre...date=all&sort=0 check that
Krzysztof Krawczyk (Poland): We're first, because we're waiting for us in our beautiful country!
Krzysztof Krawczyk (Poland): We think that we can find yours official Pentax Shops
Krzysztof Krawczyk (Poland): And official Pentax Distributor
Michael C.: we do not have "official Pentax Shops", i'm sorry
Michael C.: you are in Poland?
Krzysztof Krawczyk (Poland): Yes, of course.
Krzysztof Krawczyk (Poland): But why you aren't think that we are waiting for new Pentax DSLR cameras ?
Michael C.: Apollo Electronics

UI Szyszkowa 35/37, 02-285 Warsawa

* (48)-22-4645800
Michael C.: I would suggest calling that number and see if they can help you
Krzysztof Krawczyk (Poland): No, because they don't want to tell us anything!
Michael C.: You can call our webstore at 800-345-9935 if you like.
Krzysztof Krawczyk (Poland): Did you checked that URL ?
Michael C.: sir, I cannot help you if you are in Poland
Krzysztof Krawczyk (Poland): because.. ?
Michael C.: you can call our webstore and see if they can send to Poland
Krzysztof Krawczyk (Poland): You can't help me because i'm in Poland?
Michael C.: you are looking to purchase a DSLR, correct?
Krzysztof Krawczyk (Poland): No, i'm asking why you don't want change the point of view on Poland?
Krzysztof Krawczyk (Poland): It's not third category country.
Michael C.: I'm sorry sir, I have nothing to do with that
Krzysztof Krawczyk (Poland): Maybe later you will don't send new DSLRs to Poland, because we aren't worth anything ?
Michael C.: you can call us at 800-877-0155 and speak to the operator if you like
Michael C.: they can point you in the right direction
Krzysztof Krawczyk (Poland): Oh my god..
Michael C.: Is there anything else I can help you with?
Michael C.: Thank you for contacting Pentax chat support Krzysztof, have a great day!
Thank you for using InstantService. You may now close this window.
Your session has ended. You may now close this window.

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
ysiulec, no wiesz, jak rozmawiasz z jakimś kolesiem z call center to nie licz że on może cokolwiek poradzić na to jak Pentax traktuje nasz kraj, do takiej misji trzeba by Sylwiusza zatrudnić (bo to jakiś tajny agent jest ;-) ) albo [b]PiotraB.[/b] (bo ma chyba najbliżej) żeby pogadali z kimś wyższym stopniem :-)

ysiulec  Dołączył: 13 Gru 2008
Eldred, nie zdenerwowałaby Cię informacja "sir, I cannot help you if you are in Poland" ?

:evil:

Desmond  Dołączył: 07 Paź 2008
Dla mnie ta rozmowa sie nie wiele różni od pogawędki z automatem :-B

ubeuszek  Dołączył: 03 Cze 2008
Też się tak zastanawiałem, czy to aby nie automat...
Desmond, naprawde mój braciszek chce Ci sprzedać 28-200 za tyle ile mi mówił?!

Desmond  Dołączył: 07 Paź 2008
ubeuszek napisał/a:
Desmond, naprawde mój braciszek chce Ci sprzedać 28-200 za tyle ile mi mówił?!
Tego na m42? Już sprzedał =]

Alojzy N.  Dołączył: 30 Kwi 2008
No, nie mogę, normalnie nie mogę:

Cytat

Krzysztof Krawczyk (Poland): No, i'm asking why you don't want change the point of view on Poland?
Michael C.: I'm sorry sir, I have nothing to do with that
Krzysztof Krawczyk (Poland): Maybe later you will don't send new DSLRs to Poland, because we aren't worth anything ?

Czy naprawdę nie mógłby Krzysztof Krawczyk swoich kompleksów narodowościowych zostawić dla siebie?

Zresztą, czego oczekiwał, nie umiejąc się w ogóle po angielsku wysłowić, gadając z - jak sądzę - facetem w call center? Że uzyska oświadczenie ze strony firm Pentax/Hoya o przyczynach takiego, nie innego sposobu dystrybuowania produktów do Polski? Że może mu zaraz przefaksują plany marketingowe dot. Europy Śr-wsch. na najbliższą dekadę? Co za bzdura.

ysiulec napisał/a:
Eldred, nie zdenerwowałaby Cię informacja "sir, I cannot help you if you are in Poland" ?

Mnie by np. nie zdenerwowała ani trochę. Facet, jak wynika z rozmowy, był odpowiedzialny za sprzedaż aparatów w innym kraju / innej części świata. Podał adres polskiego dystrybutora i tyle.

Najpierw myślmy, potem się oburzajmy...

Marcinicus  Dołączył: 30 Gru 2006
A spójrzcie, kto najczęściej wpisał frazę "K30" :-D

http://www.google.com/tre...date=all&sort=0

Albo np, już pełne "k20d":

j+  Dołączył: 01 Sty 2008
ysiulec napisał/a:
nie zdenerwowałaby Cię informacja "sir, I cannot help you if you are in Poland" ?
imho z kontekstu wynika, że nie zczaił o co chodzi. A może uznał, że jeśli siedzi na infolinii to nie ma większego rozeznania w kierowaniu polityką rynkową firmy Hoya? A nie, bez sensu.
Z drugiej strony bardziej by mnie ruszyło takie gadanie:
Cytat

Casus: 'nienawidzicie mnie, bo jestem czarny'.
*puf*

Marcinicus, przy "k20d" polska i tak jest wysoko, a przy wyrażeniu "pentax" jezyk polski jest na 5 miejscu

lRem  Dołączył: 07 Lip 2007
Fraza k10 czy k20 jest dość słaba, bo trochę różnego sprzętu ma taką numerację, niekoniecznie fotograficznego. Za to cośkolwiek smutny jest ten trend dla frazy pentax - jak by się miał nie zmieniać, to do zera doszedłby gdzieś w okolicy roku 2015. I to mimo tego, że w tym czasie weszły na rynek te popularne cyfrówki Pentaksa...

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
lRem, Canonowi i Olympusowi też spada
Minolta to już wogóle zjechała po równi pochyłej ;-)
jedynie Sony Alpha notuje jakis trend wzrostowy, bo Nikon, mimo że stoi równo, to jednak leciutko leci w dół, ale niezauważalnie

no ale fakt, że Pentaxowi spadło najbardziej chyba

lRem  Dołączył: 07 Lip 2007
Nie no, w ogóle to zabawa ze statystyką jest. Żeby ktoś nie pomyślał, że to serio coś znaczy... W podobny sposób jakiś czas temu mojemu szefowi ekstrapolowałem liczbę klientów. Całkiem poważnie wyszło mi, że przy aktualnym tempie wzrostu, na euro będziemy mieli koło miliona klientów z samej Gdyni ;-)

pikolo  Dołączył: 06 Gru 2006
termin "sex" jest chyba najlepszy , trzeci świat rządzi :D

Skocz do: