Jacek S  Dołączył: 28 Kwi 2008
Według mnie funkcje power zooma służyły w korpusie Z1-p tylko i wyłącznie do wyczerpywaia baterii. Może dlatego z niej zrezygnowali - i słusznie ;-)

Chafe  Dołączył: 09 Mar 2009
Nie mam dostępu do obiektywów SDM.
W mojej miejscowości pentaksowców jak na lekarstwo...
C, N - pełny wybór. ;-)

thrackan  Dołączył: 08 Lut 2007
Chafe, wpisz sobie miejscowość do profilu, to może się okaże, że z ostatnim postem nie masz racji... ;-)

JackDeJack  Dołączył: 21 Gru 2007
Chafe napisał/a:
Dodatkowe styki wewnątrz korpusu są
- bo maja za zadanie obsługiwać HSM/SDM ;-)

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
Rany, jaka dyskusja. :-D
A jak pisałem nie tak dawno, że PZ z K100DS nie działa, to mi chyba Zdano wmawiał, że styki brudne. ;-) Nie działa, bo niższy model i już. A styki jak już zauważyli koledzy do SDM.
No i PZ to bajer, niewarty uwagi. Jedyne co fajne to skracanie się obiektywu przy wyłączaniu zasilania aparatu.
Chafe, jestem pewny że twój aparat działa prawidłowo.

Chafe  Dołączył: 09 Mar 2009
Gwiazdor>>
Wiem ze tak ma być, sądziłem tylko że może jakieś nowsze firmware cos poradzi, np ocjonalnie zamiast SDM bedzie mozna wybrać PZ.
Ale oczywiście nie upieram się przy PZ, z opini wynika że to energożerny bajer tylko.
Dzięki za opinie
SC

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
Wychodzi na to, że K100DS to taki trochę upośledzony korpus.

Yeti  Dołączył: 04 Lip 2007
Jacek S napisał/a:
Według mnie funkcje power zooma służyły w korpusie Z1-p tylko i wyłącznie do wyczerpywaia baterii. Może dlatego z niej zrezygnowali - i słusznie

Nic dodać, nic ująć :-) Akurat mam Z1p i unikam jak ognia włączania PZ, żre kupę prądu (a tam droga bateryjka o małej pojemnośc). Co prawda akumulatorki w K100Ds z pewnością dały by radę dłużej wytrzymać nawet z PZ, ale z tego zrezygnowali i już. Z punktu widzenia czysto zdjęciowego PZ też nic nie daje, efekty zoomowania lepiej robić ręcznie, bo można przynajmniej symulować różne prędkości zmiany ogniskowej. Jedyny troszkę fajny bajer to maksymalne skracanie się obiektywu przy wyłączaniu aparatu.

Zdano napisał/a:
Wychodzi na to, że K100DS to taki trochę upośledzony korpus

Jeśli chodzi Tobie tylko o brak funkcji PZ, to całkowicie nie zgadzam się z tym !
I tylko Ty jeden bodajże napisałeś że PZ działa w K10 i K20 - szczerze mówiąc pierwszy raz o tym słyszę, rad bym był jeszcze jakiegoś potwierdzenia (bo może to kwestia programowa?).

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
Yeti napisał/a:
I tylko Ty jeden bodajże napisałeś że PZ działa w K10 i K20 - szczerze mówiąc pierwszy raz o tym słyszę, rad bym był jeszcze jakiegoś potwierdzenia
Mam K10 i obiektyw z PZ, który działa

Yeti napisał/a:
tylko Ty jeden bodajże napisałeś że PZ działa w K10 i K20

Jak widać wyżej nie ja jeden.
Po za tym zanim to napisałem jeszcze raz założyłem PZ 28-105 do K20 i silnik zmiany ogniskowej pracuje, tak samo było w K10, nie zależnie jakie miała oprogramowanie.
Dziwię się, że w K100DS to nie działa bo styki PZ i SDM to te same styki. Po przez te styki podawane jest napięcie albo do silnika zmiany ogniskowej albo do silnika ustawiającego ostrość. Nie bardzo widzę tu winę oprogramowania.

Cytat
Mam K10 i obiektyw z PZ, który działa

Ale działa tylko i wyłącznie wspomaganie elektryczne podczas ręcznej zmiany ogniskowej i chowanie obiektywu. Typowe funkcjie PZ - typu automatyczne dostosowywanie wielkości obiektu w kadrze, lub ustawianie ostrości, dobiegaczka - po przyciśnięciu okrągłego guziczka na obiektywie nie działa w cyfrze.

Dobra, nie sprawdzam co jeszcze nie działa, bo podpuściłem się i podłączyłem do z1-p kobyłę 28-70 f2,8 i w 10 minut zabawy zżarło pół bakterii :evilsmile:

Jacek S napisał/a:
działa tylko i wyłącznie wspomaganie elektryczne podczas ręcznej zmiany ogniskowej i chowanie obiektywu

W K100DS nawet to nie działa.

Cytat
W K100DS nawet to nie działa.

To się ciesz - na dłużej starczą bakterie i ksiądz z kościoła Cię nie wyrzuci za robienie hałasu ;-)

Jacek S napisał/a:
To się ciesz

Pewnie, że się cieszę, w moich dwóch korpusach działa ;-) , a z tą baterią to trochę przesadzacie.

Zdano napisał/a:
a z tą baterią to trochę przesadzacie.

Może trochę, ale to dlatego że w z-1p bakteria starcza na ok 20 filmów a z power zoomem na 1-2. Kosztuje tylko ponad dwie dyszki ;-)

Z-20 jest oszczędniejszy, około 15 filmów można zrobić.
Jacek S napisał/a:
tylko ponad dwie dyszki

Teraz tylko dwie dyszki, kilka lat temu kosztowała około 80 zł.

Zdano napisał/a:
kilka lat temu kosztowała około 80 zł.

Radom to bogate miasto i bogaci oraz zacni są jego mieszkańcy :evilsmile:
My bliżej granicy nie płaciliśmy chyba więcej jak 40 pln w najdroższym czasie.
Nie pamiętam ile było w starych złotówkach ;-)

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
Yeti, poszukaj na youtubie "power zoom", sam wrzucałem film (kiepskiej jakości co prawda) pokazujący że to działa.

Skocz do: