Kosmo  Dołączył: 11 Mar 2008
Plener w Lizbonie - gdzie spać?
Witajcie. Początek kwietnia - wybieram się na 10 dni do Lizbony. Bilet lotniczy jest, teraz czas rezerwować noclegi.
Czy ktoś z Was się w tamte strony wybierał już kiedyś? Szukam możliwości noclegowych, rozważałem schronisko młodzieżowe lub hostel, ale dowiedziałem się ostatnio, że na taki okres warto wynająć mieszkanie przez kilka osób.

Byłbym wdzięcznym za wszelkie informacje: i te z autopsji i te zasłyszane.
Z góry dzięki! :-)

nakus  Dołączył: 29 Sty 2009
Cześć,
Ja się wybieram. Tylko z tego co wiem, to cały kwiecień tam leje strasznie.Moja dziewczyna będzie tam za 2 tygodnie na wymianie, więc jak chcesz może się rozejrzeć na miejscu.

Tak z ciekawości ile dałeś za bilet?

nakus, dzięki, chętnie się dowiem, ale boję się, że za 2 tygodnie to ja już tę rezerwację muszę mieć... :-)

Za bilet Lufthansy w obie strony dałem 660zł + opłata za wystawienie 40zł, razem okrągłe 700zł na trasie:
WAW-MUC-LIS
LIS-FRA-WAW

Bardzo mało dałeś za bilety.
Porozmawiam z nią jutro, a w sumie dzisiaj, może ma jakieś namiary o których ja nie wiem. W końcu nie tak dawno szukała mieszkania :)

Możesz podać miejsce, gdzie kupowałeś bilety?
Może też polecę w ty terminie.

bilety kupiłem na www.lufthansa.com
widziałem, że są w podobnych cenach jeszcze
wszystko zależy od terminu

co do noclegu - będę czekał z niecierpliwością na info... :-)

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
SQ6GIT, a nie boisz się latać lufthansą? Tam podobno polaków biją, płaszczami rzucają i w ogóle :evilsmile:

jorge.martinez  Dołączył: 16 Maj 2007
Moje oczy też w kierunku Lizbony się kierują (mam tam znajomych). Będę śledził ten wątek :-)

BAN YellowLabel  Dołączył: 30 Mar 2008
matb, leciałem lufthansą do Izraela
Komfort był ... wysoki!.
Jedzonko, przystawki, winko, kocyk, poduszeczka. Wszystko na zawołanie. Obsługa miła i sympatyczna.

Nie ma w ogóle porównania do Ryanair-a. No ale to zupełnie inne standardy.

jorge.martinez  Dołączył: 16 Maj 2007
YellowLabel napisał/a:
No ale to zupełnie inne standardy

I ceny :-)

Szukałem jakiegoś tanio-lotniczego połączenia z Lizboną, alem nie znalazł :-/

wujek  Dołączył: 12 Sty 2008
jorge.martinez, TAP uruchamia połączenia bezpośrednie z Lisbony do Warszawy. www.fly-tap.com Cena ma być poniżej 200E, ale to jak wszędzie zależy od terminu.

matb napisał/a:
SQ6GIT, a nie boisz się latać lufthansą? Tam podobno polaków biją, płaszczami rzucają i w ogóle

Latam, nie wpychałem się nigdy do biznes klasy zbiletem klasy ekonomicznej..., więc póki co są mili i uprzejmi. :-)

jorge.martinez napisał/a:
Moje oczy też w kierunku Lizbony się kierują (mam tam znajomych). Będę śledził ten wątek

jorge.martinez, to jak masz znajomych, to może coś poradziliby? (jeśli to nie kłopot)
Masz do nich kontakt?

jorge.martinez napisał/a:
Szukałem jakiegoś tanio-lotniczego połączenia z Lizboną, alem nie znalazł

700zł za 4 loty to przyzwoita cena - to kwestia terminu, trzeba szukać ~3 mies. wcześniej - wystukaj WAW-LIS na www.lufthansa.pl i wyjdzie Ci za ok 7 stówek.

SQ6GIT, niestety nie mam dobrych wiadomości. Dziewczyny rozglądały się tylko za mieszkaniami dla studentów Rasmusa :(. Jedyna szansa, to jak pojadą na miejsce i tutaj małe sprostowanie. Jadą w tym tygodniu - chyba straciłem poczucie czasu. Więc od poniedziałku będą na miejscu. Mają się rozejrzeć. Powiedz mi tylko co Cię dokładnie interesuje i do jakiej kwoty?

nakus, dzielnica Baixa najlepiej, a cena? hm... jak najniższa, a standard minimalny to: normalne łóżko i higieniczna łazienka. :-)
Słyszałem, że najtaniej w okresie na 1 tydzień to właśnie mieszkania.

ziemo  Dołączył: 28 Gru 2008
W 2006 nocowałem przez tydzień tu: http://www.vesperanca.com/
Żadnych luksusów nie było, ale czysto, schludnie i blisko centrum, mi wystarczało. Hostel (czy hospederia) zajmuje jedno piętro w kamienicy. Prowadzi(ła) to pani Hinduska, można się z nią dogadać po angielsku a to nieczęste w Portugalii.

Dodam że takich miejsc w Lizbonie jest sporo, niestety większość niedostępna przez internet.

Ok, w przyszłym tygodniu dam Ci znać co i jak.

Przy okazji jak to właściwie jest w tym kwietniu? Jedni mówią, że ciągle pada, a inni, że nie... hmmm

Tak odnowię -- może ktoś pomoże z wyborem noclegu w Lizbonie, muszę już rezerwować.
nakus, czy coś wiesz może więcej nt. pt. noclegów?

SQ6GIT, niestety nie mam dobrych wieści. Dziewczyny mają problem z komunikacją tam -oni no abla po angielsku.
Czekaja już 2 tyg, aby dowiedzieć się jaki mają plan zajęć,a co dopiero noclegi.
Szukałem na własną rękę i znalazłem za 70 'oiro' za noc - sporo ;|

dzięki, nakus, że oni nie-abla po jangielsku, to się dziś przekonałem, jak tam zadzwoniłem... pozostanie mi chyba spać pod mostem na kartonie... ;-)

matth  Dołączył: 21 Kwi 2008
SQ6GIT, zabierz trybunę ludu co by było się czym nakryć w razie chłodu ;-)

guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
SQ6GIT napisał/a:

Za bilet Lufthansy w obie strony dałem 660zł + opłata za wystawienie 40zł, razem okrągłe 700zł na trasie:
WAW-MUC-LIS
LIS-FRA-WAW

Wow, strasznie drogo :_)

Ja w drugiej połowie lutego byłem w Porto na 1,5tyg - bilet kosztował dokładnie 200pln WRO-FRA-OPO i potem to samo ale od końca ;-)

[ Dodano: 2009-03-12, 01:56 ]
a i mogę jeszcze dodać że większość młodych ludzi bardzo dobrze - dużo lepiej niż polacy - mówi po angielsku. W porównaniu do nieszczęsnych hiszpanów, włochów i o zgrozo francuzów, jest na prawdę wspaniale ;-)

jeśli trafiłeś na hostel gdzie nie mówi po ang. to miałeś wyjątkowe szczęście -to się rzadko zdarza gdziekolwiek w europie ...

Skocz do: