diplodok  Dołączył: 13 Cze 2006
egzekucja komornicza - jak skutecznie dorwac dluznika...?
moze ktos z forumowiczow mial podobne doswiadczenia...?
sprawa wyglada tak:
5 IX 2003 o zasadzenie pewnej kwoty na moja korzysc od pracodawcy (gosc u ktorego pracowalem zwina interes i znikna nie placac ni za trzy miesiace)
wyrok dostal klauzule natychmiastowej wykonalnosci i zwrocilem sie do komornika z wnioskiem o egzekucje.
21 VII 2004 dostalem pismo ze egzekucja jest bezskuteczna z powodu niemoliwosci ustalenia miejsca pobytu oskarzonego.

kwota nie jest mala wiec pomyslalem sobie zeby jeszcze raz sprobowac
co w tym momencie zrobic? mozna zwrocic sie znowu do komornika? czy jest jakas inna droga?

darius_Er  Dołączył: 29 Sie 2006
diplodok napisał/a:
czy jest jakas inna droga?

jest jeszcze sąd, ale chyba chodzi Ci o jeszcze inna droge, mniej kosztowna i zżerajaca nerwy ?

darius_Er, no wlasnie sad mi to zasadzil :-P

darius_Er  Dołączył: 29 Sie 2006
diplodok napisał/a:
darius_Er, no wlasnie sad mi to zasadzil :-P

Piszac sąd, chodzilo mi o zalozenie sprawy cywilnej pracodawcy.

darius_Er, no ale mam juz zasadzone...
co da zlozenie sprawy cywilnej...?

Nazwany  Dołączył: 31 Lip 2008
Diplodok

Tytuł wykonawczy (wyrok Sądu opatrzony klauzulą wykonalności) składa sie w zasadzie u komornika sądowego właściwego miejscowo. Właściwym jest komornik w rewirze którego dłużnik zamieszkuje, bądź też znajdują się składniki majątkowe do których chcesz skierować egzekucję.

Właściwym miejscowo, może być też inny komornik. Jednak solidarność zawodowa komorników, zmusza do tego by takich wniosków nie przyjmować.

We wniosku egzekucyjnym musisz określić składniki majątkowe dłużnika do których kierujesz egekucję, a to :
- kierujesz egzekucję do ruchomości znajdujących się w miejscu przez Ciebie wskazanym
poprzez ich zajęcie i sprzedaż w drodze licytacji publicznej;
- do rachunku bankowego i innych wierzytelności wskazanych przez Ciebie;
- do wszelkich innych praw majątkowych dłużnika wskazanych przez Ciebie we wniosku.

Komornik nie prowadzi w zasadzie dochodzenia celem ustalenia majątku dłużnika.

Gdy ponowna egzekucja komornicza będzie bezskuteczna, potwierdzona prawomocnym postanowieniem o umorzeniu postępowania egzekucyjnego, możesz wystąpić do Sądu o wyjawienie majątku.

Postępowanie o wyjawienie majątku jest długie, kosztowne i wymagające znacznej wiedzy w zakresie postępowania egzekucyjnego. Tak, że nie każdy kauzyperda potrafi skutecznie taki proces poprowadzić ( i wygrać go).

Pozostaję z Tobą w nadzieji, że Ci się uda. Pozdrawiam !

Krzychoo  Dołączył: 13 Wrz 2006
diplodok, nadzieja umiera jako ostatnia, więc teoretycznie możesz próbować walczyć. Ale za kilka lat, ze zniszczonymi nerwami i nieprzespanymi nocami, kiedy to będziesz obmyślał kolejne plany i nadal był bez pieniędzy może najdzie cię myśl: po co to wszystko. Sąd zrobił swoje, komornik wystawił papier i też swoje odbębnił, sprawa jest pozamiatana z praktycznego punktu widzenia. Pogódź się ze stratą i żyj dalej. Też mam sprawę z jednym delikwentem, który mi nie zapłacił. Komornik niby jeszcze walczy, ale trwa to już 3 lata, nawet nie chce mi się do niego dzwonić. Pogodzenie się ze stratą jest z praktycznego punktu widzenia optymalne.
Daj se luz, szkoda życia. Raz ty kogoś, raz ktoś ciebie. Wyciągnij wnioski na przyszłość i machnij ręką.

PiotrR  Dołączył: 03 Maj 2006
Jeszcze można pogrozić sprawą karną - bo skoro od początku nie chciał zapłacić, to popełnił przestępstwo oszustwa. Na nie których wytoczenie takiego działa działa.

Enzo  Dołączył: 20 Gru 2006
diplodok - a sam nie jesteś w stanie ustalić gdzie się podziewa Twój dłużnik? Gdyby Ci się to udało to komornik na pewno się do niego pofatyguje (ma z tego kasę). Poza tym - odwiedź ZUS. Sprawdź czy (jeśli byłeś zatrudniony z tytułu umowy o pracę) zostały odprowadzone składki za te trzy miesiące. Oczywiście możesz zapytać tylko o swoje składki, ale jeśli będzie ich brakowało i Zakład zorientuje się że pozostałe również nie zostały odprowadzone, rozpocznie postępowanie egzekucyjne (o ile już go nie rozpoczął). W tym momencie zostanie również uruchomiony Urząd Skarbowy (prowadzi egzekucję dla ZUS) i może uda się gościa namierzyć. A jeśli ma on długi również wobec skarbówki to nie ma przebacz - znajdą go ;-) A jak oni go znajdą to Twój komornik będzie wiedział gdzie go szukać. Szkoda tylko że zadajesz to pytanie po 5 latach... Może być dawno pozamiatane.

Enzo, w pierwszym postepowaniu komorniczym nie znalezli go - ani przez zus ani przez urzad skarbowy
dlatego sobie odpuscilem na 5 lat a teraz mi sie przypomnialo
wiec sprobuje jeszcze raz przez komornika
moze faktycznie sam sie wybiore do zusu...

Nazwany  Dołączył: 31 Lip 2008
Diplodok

Zanim podejmiesz działania sprawdź, czy nie natąpiło przedawnienie. Z tego co piszesz nie jestem tego pewien.

Myślałem (bo to mogło wynikac z Twego teksu), że jest to świeża sprawa. Pozdrawiam!

PiotrR  Dołączył: 03 Maj 2006
Według wiki:
przedawnienie
Cytat
dla roszczeń pracodawcy i pracownika ze stosunku pracy - 3 lata.

ale
Cytat
dla wszystkich roszczeń stwierdzonych prawomocnym orzeczeniem sądu lub innego organu powołanego do rozpoznawania spraw danego rodzaju albo orzeczeniem sądu polubownego, ugodą zawartą przed sądem albo przed sądem polubownym, poza roszczeniami okresowymi należnymi w przyszłości - 10 lat.

No to ja rozumiem, że w przypadku diplodoka stosuje się to drugie. Ale lepiej, żeby się jaki prawnik wypowiedział.

JackDeJack  Dołączył: 21 Gru 2007
diplodok napisał/a:
niemoliwosci ustalenia miejsca pobytu oskarzonego.
- jak masz wyrok sądu i komornika to centralne biuro adreowe może pomóc, chyba że gość wybył za granicę.

pikolo  Dołączył: 06 Gru 2006
Cytat
co w tym momencie zrobic? mozna zwrocic sie znowu do komornika? czy jest jakas inna droga?

przede wszystkim powinieneś od tego zacząć , żebyś cokolwiek mógł osiągnąć to musisz wspierać się fachową radą . Każdy komornik ma określone godziny w tygodniu przyjmowania interesantów bezpłatnie , gość powinien ci pokazać akta sprawy i powiedzieć co w twoim interesie zrobił .

Możesz też się wspierać prywatnymi firmami komorniczo detektywistycznymi , ale oni nie są tani .

PS. są też przecież portale i fora prawnicze na których można uzyskać fachowe porady .

diplodok napisał/a:
moze faktycznie sam sie wybiore do zusu...

Polecam. Jeśli gość złożył za Ciebie dokumenty rozliczeniowe to przynajmniej będzie Ci się okres liczył do emerytury. Jeśli tego nie zrobił - można wszcząć postępowanie celem ustalenia okresu ubezpieczenia.

PiotrR napisał/a:
No to ja rozumiem, że w przypadku diplodoka stosuje się to drugie. Ale lepiej, żeby się jaki prawnik wypowiedział.

Nie jestem prawnikiem ale wydaje mi się że dobrze rozumujesz. To pierwsze odnosi się do okresu w którym dochodzisz swoich roszczeń - a tu mamy już wyrok.

JackDeJack napisał/a:
centralne biuro adreowe może pomóc

Często więcej informacji można uzyskać w Referacie/wydziale Ewidencji Ludności przy urzędzie miasta/gminy. Tam np. dowiesz się dokąd się delikwent wyprowadził, lub że przebywa za granicą.

komornik po otrzymaniu zasądzonej egzekucji jest zobowiązany wykonywania określonych czynności w zależności od wielkości długu , między innymi do ustalania czy dłużnik posiada jakieś konta w banku , materialne dobra itp , oraz do ustalenia jego zameldowania . Nie wiem czy w obecnej chwili nie istnieje sieć komputerowa z krajowym rejestrem meldunkowym na podstawie której praktycznie natychmiast ustala się pobyt delikwenta .

Instytucje publiczne raczej nie będą udostępniać informacji osobom do tego nieupoważnionym , będą się chronić ustawą o ochronie danych osobistych . Natomiast komornik ma narzędzia do egzekwowania tego typu informacji .

O tych wszystkich sprawach powinieneś się dowiedzieć od przydzielonego ci komornika . Taki jest jego obowiązek .

pikolo napisał/a:
Nie wiem czy w obecnej chwili nie istnieje krajowy rejestr meldunkowy na podstawie którego praktycznie natychmiast ustala się pobyt delikwenta

Istnieje system PESEL/KEP czyli baza adresowa zawierająca dane z urzędów miejskich/gmin (ewidencja ludności) i urzędów skarbowych (ewidencja podatników). Zapewnia natychmiastowy dostęp do danych ale ma pewne wady. Pierwsza z nich to brak obowiązku meldunkowego, a druga - urząd skarbowy może podać nowy adres podatnika tylko wtedy, kiedy ten złoży NIP 3. Dostęp do tego systemu ma zarówno urząd miasta/gminy, urząd skarbowy i ZUS. Baza jest na bieżąco aktualizowana. W najbliższej przyszłości ma być wprowadzony system PESEL2.

Nazwany napisał/a:
Zanim podejmiesz działania sprawdź, czy nie natąpiło przedawnienie. Z tego co piszesz nie jestem tego pewien.

termin przedawnienia to 10 lat
PiotrR, wlasnie to drugie :-)
pikolo napisał/a:
Każdy komornik ma określone godziny w tygodniu przyjmowania interesantów bezpłatnie , gość powinien ci pokazać akta sprawy i powiedzieć co w twoim interesie zrobił .

tylko gosc jest z Nowego Sacza wiec moge sie opierac tylko o korespondencje z komornikiem ew rozmowe telefoniczna...
jakos z wlasnego doswiadczenia wiem ze tego typu sprawy zalatwia sie lepiej osobiscie - tylko nie chce mi sie za bardzo tam jechac
espresso napisał/a:
Tak więc zapomnij, bedzie Ci lżej.

ja mam niestety taka nature ze nie odpuszczam takic spraw... dlaczego...? ..." w imie zasad sk...synu" (psy :-P )
uwazam ze takie osoby nie moga spac spokojnie a jak ludzie sobie odpuszczaja to dzieki temu oszusci czyja sie bezkarnie

don_ortalion  Dołączył: 05 Gru 2008
W ostatreczności możesz sprzedać dlug jakimś bandziorom. Oni sobie poradzą lepiej niż komornik.:P

jeżeli nie zmęczyłeś się gonieniem gościa , to do końca nie odpuszaj . Jeżeli zamkniesz sprawę to kolesia może znowu najść ochota na wyrolowanie kolejnej osoby . I tak raz zarazem może sobie folgować .
PS wiem że napewno to jest męczące .

Skocz do: